Slivovice vs. calvados



host - 230.20 (?)
3.7.2007 8:34
Pro mě je Calvados také lepší pití, než slivovice. Úplně souhlasím s ostatními příspěvky, naše jablkovice je o něčem jiném, než Calvados.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
host - 230.20 (?), 3.7.2007 8:34
Pro mě je Calvados také lepší pití, než slivovice. Úplně souhlasím s ostatními příspěvky, naše jablkovice je o něčem jiném, než Calvados.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 56.4 (?), 13.7.2007 22:53
Myslím že i u nás lze připravit skvělí calvados, ale je nutno rozlišovat mezi "Calvados" (destilát z jablečného moštu) a "pálenka z jablek". Zajímavé je že v literatuře (http://www.fontana.ws/detail/priprava-kvasu-na-vyrobu-slivovice/prirucka-pro-pstitele/id-5222/) se doporučuje celková doba pálení a přepalování cca 5hod a v pálenici mi řeknou ať si přijdu za 3 hodiny. Možná i tady je možný krůček ke kvalitě A.Z
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.186 (?), 15.7.2007 7:10
Vypeckováváte meruňky na kvas?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 244.183 (?), 19.7.2007 20:48

Ne, ani broskve, ani meruňky pecek nezbavuji, ztratí pak část chutí. Pouze důkladně odstraním stopky a listí. Meruňky i broskve jsou dost náchylné na hnilobu a plíseň, je potřeba je pečlivě přebrat. V letošním horku dost bouřlivě kvasí, dávejte si pozor, ať Vám bečky nepřetečou, je lepší ze začátku dávat méně plné a tak po 3 dnech je slít. Oboje ovoce je taky potřeba vypálit v pravou chvli, přeležený kvas ztrácí na kvalitě. Cocino

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 23.7.2007 16:58
Myslím si v podstatě totéž, co Cocino.
Vypeckovávat švestky by byla hrozná práce, u některých (Durancie) je to navíc nemožné.
   U meruněk a broskví to ovšem není až tak jednoznačné. Nejde ani tak o to, že v jádrech přítomný amygdalin je trochu jedovatý, to v malém množství nevadí. Hořkomandlová příchuť sice zvýrazní chuť pálenky, (to má  možná význam u nearomatických třešní) ale trochu překryje jemnou vůni meruněk a zejména broskví, které mají mírnou a příjemnou nahořklost již v dužině. Vypeckován í má ještě další výhody. Vypeckované ovoce vypustí šťávu, což zamezí přístupu vzduchu, plesnivění a rychleji se rozkvasí. Pálíme-li doma a nemáme-li dobře vyřešené míchání nebo dvojplášť, nese přítomnost pecek větší riziko suché destilace a tedy tvorby metanolu.
    Obecně si však myslím, že přítomnost či nepřítomnost pecek nemá na kvalitu kvasu a potažmo pálenky zásadní vliv.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 45.6 (?), 1.1.2009 20:15

Co je to sucha destilace? Předem dik za odpoveď.ba

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 2.1.2009 9:39

Přesně chemicky to nevím. V praxi se tak nazývá připálení pevných součástí (např. pecek) na stěnách kotle, při němž se se uvolňuje metylalkohol ve větším množství než obvyklé stopy u běžného pálení. Takový destilát z připáleného kvasu může být toxický.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.167 (?), 23.7.2007 14:31
Část pecek se nechává v kvasu, podle zkušeností a požadované chuti (asi 20%). To platí jak pro švestky, tak i pro meruňky a broskve.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
lukas33 - (2) - 155.23 (?), 29.11.2007 19:45

Ano treba inak by kvas zjhorkol ale pre lepsiu chut sa odporuca 10%-20% sa moze nachat aby slivovica chytila svoju peknu vonu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 23.7.2007 16:39
Pro A.Z.
Nejsem páleník, ale řekl bych, že doba pálení závisí spíš na množství kvasu, které se pálí a kapacitě kondenzační kolony.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika