Slivovice k narození syna



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?)
31.1.2012 20:38

Přečtěte si znovu, jak jste položil svůj dotaz. Ale snad pochopím.
 Záleží na druhu ovoce. U švestek je správné vedení kvasu  zhruba to, co popisujete. Dokonce kvasná zátka není podmínkou, stačí těsnící poklop, případně folie s gumou, zcela nutné není ani včasné pálení.
  U choulostivějších kvasů (hrušky, meruňky, mirabelky, třešně) patří ke správnému vedení kvasu dodržování optimální teploty kvašení, snaha o založení kvasu naráz, pokud možno v co největší nádobě, rozmělnění ovoce, u málo kyselého ovoce okyselení kvasu, atd.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 217.146 (?), 4.6.2011 12:50, zobrazeno: 12554x

Dobrý den

Jelikož jsem od Karlových Varů, kde zvyk slivovice k narození syna není pravidlem. Portřeboval bych poradit ohledně "této" tradice.

CHtěl bych koupit nějaké té domácí slivovice cca 10l a rozlejt to po 500ml skleněných lahví a uskladnit ve sklepě, ale problém u mě je kde koupit tu pravou slivovici která vydrží třeba 20-30 let a jak jí správně "zaflaškovat"?

díky za radu

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 47.93 (?), 4.6.2011 13:26

dřív vám to někdo ukradne.. doporučuju zakopat tak jednu flašku a zbytek vypít na zdraví,,, dobrou slivovici jedině s palírny od někoho... jinak nebrat! loni bylo švestek málo, kdoví, co by vám prodali za patok...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 76.73 (?), 21.9.2011 7:59

Já měl švestek dost. a o rok dřív ještě víc. To teprve letos jich je tak 50%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 64.226 (?), 4.6.2011 21:22
Když se synovi narodil syn tak zakopal litr slivovice ke stromu, vnuk má 13let prý ji vykope až se bude ženit.Zátku dal korkovou a zalil voskem.Jsme z Moravy slivovici máme svoji, ale neprodáme.Tady je strom ořech kde je zakopaná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 149.107 (?), 22.9.2011 10:20

Jsem z vesnice od Brna a tuto tradici někteří spoluobčané, převážně starousedlíci, dosud udržují. Do hloubky min. 80 cm se zakope korkem uzavřené a zavoskované 1-2 láhve slivovice, které se vykopou a konzumují při svatbě potomka bez ohledu na pohlaví. Slivovice nemá mít méně než 53 stupňů, láhev/ve se mají dát do nějaké roury, trubky ap. aby při dolování nedošlo k rozbití, udelat přesný plánek uložení tj. zaměřit na body, které mají dlouhodobě neměnou trvanlivost, tento uschovat tak, aby i např. po 20 letech byl k nalezení, kopii plánku dát jedné, ale opravdu důvěryhodné osobě, ale hlavně s místem uložení neseznámit své kamarády!!! Příběh ze života: Novopečený otec údajně v r. 1950 zakopal flašku slivovice u té křivé borovice na kraji paseky ve známém místním lese. V r. 1973, když se chystala svatba, tak tu správnou borovici nebyl schopen poznat a po více neúspěšných pokusech to vzdal a o svatbě se ze žalu nejen rozplakal, ale i doslova ožral pouze z jeden rok staré slivovice. Zda je tam někde ta flaška dodnes, nebo ji vykopali a samozřejmě i vypili jeho tehdejší kamarádi krátce po uložení do země se již asi nikdo nedoví. Mám 8 stromů švestek, letošní úroda je rekordni, zatím je nechávám vyzrát. Slivovice bude dost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 143.13 (?), 22.12.2011 19:43

Přibližně každé 2 roky máme dobrou úrodu. Sbíráme a prodáváme výhradně kvalitní a dozrálé ovoce. Co se týče slivovice... tak na hodonínsku - oblast tzv. Horňácku máme dobrou slivovici, nebo hruškovici, kterou nám každný chválí. Není problém prodat, nebo tak. Jen jde o tu cestu. Chtěl bych podotknout, že kvalitní slivovice, hruškovice či cokoliv, závisí na:

- kvalitě ovoce

- nikdy nedělat žádný mix (hrušky, durancie...)

- kvalitě palírny a technice

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 23.12.2011 8:32

Nepochybně pravda. Přidal bych, že i vedení a ošetření kvasu se umí na kvalitě destilátu podepsat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 43.70 (?), 31.1.2012 17:21

Dotaz na p. Vysloužila. Co je myšleno vedením kvasu, pokud je ovoce zralé bez plesnivých plodů bez stopek, listi a po dobu kvašení pod kvasnou zátkou, neměl by být problém. Samozřejmostí je včasné vypálení a v dobré pálenici. Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 31.1.2012 20:38

Přečtěte si znovu, jak jste položil svůj dotaz. Ale snad pochopím.
 Záleží na druhu ovoce. U švestek je správné vedení kvasu  zhruba to, co popisujete. Dokonce kvasná zátka není podmínkou, stačí těsnící poklop, případně folie s gumou, zcela nutné není ani včasné pálení.
  U choulostivějších kvasů (hrušky, meruňky, mirabelky, třešně) patří ke správnému vedení kvasu dodržování optimální teploty kvašení, snaha o založení kvasu naráz, pokud možno v co největší nádobě, rozmělnění ovoce, u málo kyselého ovoce okyselení kvasu, atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 136.146 (?), 31.1.2012 23:02

Na kopaniciach, ale aj po dedinách v nížine som veľakrát videl bečky s kvasiacimi slivkami nezakryté, bez poklopu, bez fólie a bez gumy. Prax ukázala, že poklop nie je podmienkou pre výrobu kvalitného destilátu. Slivky si na povrchu vytvoria škralúp, ktorý zabraňuje nadmernej oxidácii kvasu a súčasne umožňuje unikanie CO2 ako produktu kvasenia. Rozhodujúci nie je daaký lístoček nasypaný spolu so slivkami do bečky, ale odroda kvalita sliviek v danej lokalite (terroir), stupeň vyzretosti a nakoniec aj technológia a spôsob pálenia. Slivkový kvas nie je dokonca ani háklivý na presný termín odvozu do pálenice. Pamätám si na babky na Vrbovciach, ktoré chodili s kýblami v inovatke a vyberali zo zmrznutej trávy napol scvrknuté slivky sladké ako med. To bola panáčku slivovička! cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika