Slivovice k narození syna



host - 43.70 (?)
31.1.2012 17:21

Dotaz na p. Vysloužila. Co je myšleno vedením kvasu, pokud je ovoce zralé bez plesnivých plodů bez stopek, listi a po dobu kvašení pod kvasnou zátkou, neměl by být problém. Samozřejmostí je včasné vypálení a v dobré pálenici. Děkuji za odpověď.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 217.146 (?), 4.6.2011 12:50, zobrazeno: 12523x

Dobrý den

Jelikož jsem od Karlových Varů, kde zvyk slivovice k narození syna není pravidlem. Portřeboval bych poradit ohledně "této" tradice.

CHtěl bych koupit nějaké té domácí slivovice cca 10l a rozlejt to po 500ml skleněných lahví a uskladnit ve sklepě, ale problém u mě je kde koupit tu pravou slivovici která vydrží třeba 20-30 let a jak jí správně "zaflaškovat"?

díky za radu

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 47.93 (?), 4.6.2011 13:26

dřív vám to někdo ukradne.. doporučuju zakopat tak jednu flašku a zbytek vypít na zdraví,,, dobrou slivovici jedině s palírny od někoho... jinak nebrat! loni bylo švestek málo, kdoví, co by vám prodali za patok...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 76.73 (?), 21.9.2011 7:59

Já měl švestek dost. a o rok dřív ještě víc. To teprve letos jich je tak 50%.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 64.226 (?), 4.6.2011 21:22
Když se synovi narodil syn tak zakopal litr slivovice ke stromu, vnuk má 13let prý ji vykope až se bude ženit.Zátku dal korkovou a zalil voskem.Jsme z Moravy slivovici máme svoji, ale neprodáme.Tady je strom ořech kde je zakopaná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 149.107 (?), 22.9.2011 10:20

Jsem z vesnice od Brna a tuto tradici někteří spoluobčané, převážně starousedlíci, dosud udržují. Do hloubky min. 80 cm se zakope korkem uzavřené a zavoskované 1-2 láhve slivovice, které se vykopou a konzumují při svatbě potomka bez ohledu na pohlaví. Slivovice nemá mít méně než 53 stupňů, láhev/ve se mají dát do nějaké roury, trubky ap. aby při dolování nedošlo k rozbití, udelat přesný plánek uložení tj. zaměřit na body, které mají dlouhodobě neměnou trvanlivost, tento uschovat tak, aby i např. po 20 letech byl k nalezení, kopii plánku dát jedné, ale opravdu důvěryhodné osobě, ale hlavně s místem uložení neseznámit své kamarády!!! Příběh ze života: Novopečený otec údajně v r. 1950 zakopal flašku slivovice u té křivé borovice na kraji paseky ve známém místním lese. V r. 1973, když se chystala svatba, tak tu správnou borovici nebyl schopen poznat a po více neúspěšných pokusech to vzdal a o svatbě se ze žalu nejen rozplakal, ale i doslova ožral pouze z jeden rok staré slivovice. Zda je tam někde ta flaška dodnes, nebo ji vykopali a samozřejmě i vypili jeho tehdejší kamarádi krátce po uložení do země se již asi nikdo nedoví. Mám 8 stromů švestek, letošní úroda je rekordni, zatím je nechávám vyzrát. Slivovice bude dost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 143.13 (?), 22.12.2011 19:43

Přibližně každé 2 roky máme dobrou úrodu. Sbíráme a prodáváme výhradně kvalitní a dozrálé ovoce. Co se týče slivovice... tak na hodonínsku - oblast tzv. Horňácku máme dobrou slivovici, nebo hruškovici, kterou nám každný chválí. Není problém prodat, nebo tak. Jen jde o tu cestu. Chtěl bych podotknout, že kvalitní slivovice, hruškovice či cokoliv, závisí na:

- kvalitě ovoce

- nikdy nedělat žádný mix (hrušky, durancie...)

- kvalitě palírny a technice

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 23.12.2011 8:32

Nepochybně pravda. Přidal bych, že i vedení a ošetření kvasu se umí na kvalitě destilátu podepsat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 43.70 (?), 31.1.2012 17:21

Dotaz na p. Vysloužila. Co je myšleno vedením kvasu, pokud je ovoce zralé bez plesnivých plodů bez stopek, listi a po dobu kvašení pod kvasnou zátkou, neměl by být problém. Samozřejmostí je včasné vypálení a v dobré pálenici. Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 31.1.2012 20:38

Přečtěte si znovu, jak jste položil svůj dotaz. Ale snad pochopím.
 Záleží na druhu ovoce. U švestek je správné vedení kvasu  zhruba to, co popisujete. Dokonce kvasná zátka není podmínkou, stačí těsnící poklop, případně folie s gumou, zcela nutné není ani včasné pálení.
  U choulostivějších kvasů (hrušky, meruňky, mirabelky, třešně) patří ke správnému vedení kvasu dodržování optimální teploty kvašení, snaha o založení kvasu naráz, pokud možno v co největší nádobě, rozmělnění ovoce, u málo kyselého ovoce okyselení kvasu, atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 136.146 (?), 31.1.2012 23:02

Na kopaniciach, ale aj po dedinách v nížine som veľakrát videl bečky s kvasiacimi slivkami nezakryté, bez poklopu, bez fólie a bez gumy. Prax ukázala, že poklop nie je podmienkou pre výrobu kvalitného destilátu. Slivky si na povrchu vytvoria škralúp, ktorý zabraňuje nadmernej oxidácii kvasu a súčasne umožňuje unikanie CO2 ako produktu kvasenia. Rozhodujúci nie je daaký lístoček nasypaný spolu so slivkami do bečky, ale odroda kvalita sliviek v danej lokalite (terroir), stupeň vyzretosti a nakoniec aj technológia a spôsob pálenia. Slivkový kvas nie je dokonca ani háklivý na presný termín odvozu do pálenice. Pamätám si na babky na Vrbovciach, ktoré chodili s kýblami v inovatke a vyberali zo zmrznutej trávy napol scvrknuté slivky sladké ako med. To bola panáčku slivovička! cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika