Na kopaniciach, ale aj po dedinách v nížine som veľakrát videl bečky s kvasiacimi slivkami nezakryté, bez poklopu, bez fólie a bez gumy. Prax ukázala, že poklop nie je podmienkou pre výrobu kvalitného destilátu. Slivky si na povrchu vytvoria škralúp, ktorý zabraňuje nadmernej oxidácii kvasu a súčasne umožňuje unikanie CO2 ako produktu kvasenia. Rozhodujúci nie je daaký lístoček nasypaný spolu so slivkami do bečky, ale odroda kvalita sliviek v danej lokalite (terroir), stupeň vyzretosti a nakoniec aj technológia a spôsob pálenia. Slivkový kvas nie je dokonca ani háklivý na presný termín odvozu do pálenice. Pamätám si na babky na Vrbovciach, ktoré chodili s kýblami v inovatke a vyberali zo zmrznutej trávy napol scvrknuté slivky sladké ako med. To bola panáčku slivovička!