Pokazil jsem kvas?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?)
29.3.2009 9:31

...a ráno s větším duněním v hlavě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
host - 212.142 (?), 7.12.2008 19:37

Dobrý večer, myslím si že jste nic nepokazil, příště si kupte cukroměr a měřtre obsah cukru ve kvasu.Míchat nemíchat, přidat cukr nepřidat,100 lidí 100 názorů.Já osobně mám kvas v dřevěné kůlně, při zakládání kvasu měřím obsah cukru, pokud není okolo 20 tak přidávám cukr rozpuštěný ve vodě, a s kvasem míchám. Samozřejmě jen pokud není na povrchu plíseň. Za celou dobu co ale pálím, se mi neudělala. Asi jsem měl štěstí.vím že tím někoho naštvu, ale mě to funguje, jsem spokojený. Přeju hodně úspěchů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 172.245 (?), 19.1.2009 21:36

No pokud do kvasu dáváte cukr, což je mimochodem zakázané, tak nemáte slivovici, ale řepkovici

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.130 (?), 19.1.2009 22:09

Radikálny názor. Osobne si myslím, že kvas sliviek niekoľkými kilami cukru, ale s mierou nepokazíte!! Ešte som nepočul o zákaze osladzovania cukru... Čital som to na stránke jendej českej pálenici, no usmial som sa. Nebola tam žiadna vyhláška nič.  U nás doam som to nepočul tiež.  Máte to nejako legislatívne poriešené? A ako sa to kontroluje? Kým? Akosa to dokazuje? :-D.  Je predsa na osobe, čisto osobná vec, akú chce mať pálenku, pretože on ju bude konzumovať.  Samozrejme poznám všetky vplyvy cukru na kvas, ale podľa mňa je to len slovo do vetra.  Ani repný cukor nie je toxická látka, alebo niečo iné,  zakázaná ÚV KSČ. Takže nerozumiem o čo tu ide, pretože aj tak mnohí cukor niekedy pridáme. ALE S MIEROU.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 19.1.2009 22:28

Radikální názor, ale já se s ním víceméně ztotožňuji. Slivovice a slivocukrovice není jedno a totéž.
   Stejně tak lze tvrdit, že smícháme-li víno s trochou oslazené vody z namočených slupek, tak mu to neublíží, ostatně mnozí takové víno pijeme - a bez následků. Soudím,  že to kvalitě vína prospěje asi jako cukr v kvasu.
     Kilo cukru se v několika q kvasu nepochybně ztratí a výsledek výrazně neovlivní, ale ani nepomůže .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 108.235 (?), 1.9.2009 19:50
Na to mám jiný názor. Kvašením 1 kg cukru dosteneme asi 0,5 kg 100% EtOH. Pokud tedy přidáme do 100 kg švestek (tj. obsah cukru 9 - 11 kg) 3 kg cukru měli bysme dostat o 3,3 l více 50 % EtOH. Takže přibližně 14,3l 50% slivovice. Toť k výtěžku. Další věc je ona chuť. Není chuť jako chuť. Ona je to vlastně více méně jen vůně. Na chuť je tak akorát ten MeOH. Vůni způsobují různé aromatické látky. Např. estery. Otázka: pili jste někdy pálenku při které se vám kroutily palce u noh jak byla odporná? To způsobuje velké množství aromatických látek, které se právě přidáním čistého cukru "ředí". Cukr, narozdíl od ovoce, kvasí pouze na EtOH. Další otázkou je kvasit a pálit s peckama nebo bez? Na tohle odpovídám: kombinace obojího. Pokud použijeme polovinu pecek než je obsažěníá v ovoci dostaneme pálenku daleko jemnější, voňavější a chutnější než když kvasíme s velkým množstvím pecek. Nedej bože když je někdo ještě drtí. To už je opravdu hnus. EtOH = ethanol MeOH = methanol
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 198.3 (?), 25.9.2009 12:38

Zákon o lihu hovoří o úlevách na spotřební dani z lihu, v případě, že jde o "pěstitelské pálení" tj. že zápar (kvas) je vyroben za podmínek určených v tomto zákoně. Pěstitel musí mít vypěstované a nasbírané ovoce z nemovitosti ke které má právní vztah (majitel či nájemce nikoli nasbírané u cesty) nebo dostal-li ho jako naturální plnění zaměstnavatele, a formulka o doslazování také nechybí. Takže pozor, není zakázáno, ale není dovoleno. Sankce, kontrola a dokazování - taky bych byl rád poučen. Můj názor, asi lze zjistit původ lihu, zda-li pochází z fruktózy či sacharózy nebo i glukózy, byť má stejný ch. vzorec C2H5OH, důležitá budou ona aromata.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 76.122 (?), 19.1.2009 23:30

Neplatí ten zákaz jen pro kvašení čistýho cukru?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 216.101 (?), 28.3.2009 22:47

jo, a proto, že je rum z cukrové třtiny, tak tam mají třtinovici...:) :) :)

fakt zajímávý názor...

on totiž jaksi každý alkohol je jen z cukru, víme pane...

a právě naopak. právě přidáním cukru proběhne jakékoliv kvašení ovoce rychleji, čistěji a i s vyšším alkoholovým výtěžkem...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 100.5 (?), 29.3.2009 9:31

...a ráno s větším duněním v hlavě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 191.234 (?), 15.8.2009 16:20

Milý pane, rum není z cukrové třtiny, ale z melasových výpalků po výrobě třtinového cukru. To je od případu přidávání cukru do slivového kvasu trošku rozdíl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika