Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Na to mám jiný názor. Kvašením 1 kg cukru dosteneme asi 0,5 kg 100% EtOH. Pokud tedy přidáme do 100 kg švestek (tj. obsah cukru 9 - 11 kg) 3 kg cukru měli bysme dostat o 3,3 l více 50 % EtOH. Takže přibližně 14,3l 50% slivovice. Toť k výtěžku. Další věc je ona chuť. Není chuť jako chuť. Ona je to vlastně více méně jen vůně. Na chuť je tak akorát ten MeOH. Vůni způsobují různé aromatické látky. Např. estery. Otázka: pili jste někdy pálenku při které se vám kroutily palce u noh jak byla odporná? To způsobuje velké množství aromatických látek, které se právě přidáním čistého cukru "ředí". Cukr, narozdíl od ovoce, kvasí pouze na EtOH.
Další otázkou je kvasit a pálit s peckama nebo bez? Na tohle odpovídám: kombinace obojího. Pokud použijeme polovinu pecek než je obsažěníá v ovoci dostaneme pálenku daleko jemnější, voňavější a chutnější než když kvasíme s velkým množstvím pecek. Nedej bože když je někdo ještě drtí. To už je opravdu hnus.
EtOH = ethanol
MeOH = methanol