|
Pálení jablek
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?) 4.12.2013 11:48
Opovídám na první dotaz:
Prvním pálením vzikne lutr, a je jedno zda kalný, nebo čirý.Vydestilovat maximum možného, až do nuly.
Druhé pálení se končí na základě kvality, chuti, kterou je nutno ke konci pravidelně kontrolovat.Začít kontrolovat od 50 procent aktuálníko průtoku.Podle kvality "jádra" přepnout na dokap při cca 20-45 procent aktuální koncentraci.Procentuální rozptyl vypadá na první pohled široký, záleží na druhu kolony, kvalitě,způsobu zpracování, druhu ovoce.
Pálení je široké téma.Na netu jsou podrobné návody, rady,publikace ke stažení.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 71.13 (?), 3.12.2013 13:56, zobrazeno: 15447x
Dobrý den
mám dotaz k pálení jablíček, ale přidám skušenost při pálení švestek.
Může mi někdo říct ze svých skušeností, jestliže když palím jablka první pálení dva litry teče čirý lutr po dvou litrech začne téct lutr jemně zakalený?.
Moje otázka - dělám něco špatně, když nechám téct do 15% alkoholu pak aparát vypínám? Bude to mít nějaký vliv na chut při druhém pálení?
známý říkal, že při prvním pálení nechá téct, až ke 2% alkoholu což se mi zdá málo nicméně tak nízko jsem nešel.
jiní zas říkají vypnout aparát při 35%,ale to se mi zase zdá moc brzy při prvním pálení.(vím, že tak to dělají v pálenicích kde mají kolony)
Při pálení švestek jsem nechal téct při prvním pálení do 18% alkoholu
při druhém pálení jsem to nechal téct do 30%alk můžu říct, že po naředění je slivovička výborná.
Prosím o doporučení při kolika % vypínáte jabkovici u prvního pálení a při kolika % u druhého pálení.
Předem děkuji za jakoukoliv skušenost.
S pozdravem
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 4.12.2013 11:48
Opovídám na první dotaz:
Prvním pálením vzikne lutr, a je jedno zda kalný, nebo čirý.Vydestilovat maximum možného, až do nuly.
Druhé pálení se končí na základě kvality, chuti, kterou je nutno ke konci pravidelně kontrolovat.Začít kontrolovat od 50 procent aktuálníko průtoku.Podle kvality "jádra" přepnout na dokap při cca 20-45 procent aktuální koncentraci.Procentuální rozptyl vypadá na první pohled široký, záleží na druhu kolony, kvalitě,způsobu zpracování, druhu ovoce.
Pálení je široké téma.Na netu jsou podrobné návody, rady,publikace ke stažení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 15.64 (?), 4.12.2013 12:31
Dobrý den, neohlídal jsem druhou destilaci kalvadosu, a zastavil jsem ji až tekl 40% destilát. Není vysloveně špatný, (v pálenicích teče běžně i pod 40), ale kdyby se to nestalo, možná by to byla vyšší liga. Z moštu pálím poprvé - dosud jsem pálil pouze z drti - takže nevím, co přesně bych měl očekávat. Uvažuji, jestli jít do třetí destilace a zajímalo by mě, jaké jsou při ní ztráty. Jde o cca 20l destilátu naředěného na 50% (zředil bych na 30% lutr). Děkuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 4.12.2013 12:38
Nejcennější hodnota ov.pálenek se skrývá v osobité chuťi ovoce.Každou další destilací se koncentrace alkoholu zvyšuje,a aroma vytrácí.Největší ztrátou pak tedy je snížené množství aromatu, které se dalšími tepelnými manipulacemi v produktu snižují.Pak máte kvanta vysokoprocentního alkoholu, bez vůně, bez ov.chutě, který je třeba ještě dále naředit.Po druhé destilaci vzniká cca 75% výrobek, který je třeba naředit podle potřeby na výsledných 50-60%.
Nevěřím že šestkrát destilerejtyt vodka je něco extra.Navíc vodka nemá švestkové aroma,nemá o co přijít,proto je to taky jen vodka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 14.12.2013 17:26
Máte pravdu, mnohonásobnou destilací se jemná vodka nezíská, to je reklamní podvod. Tajemství jemné a tudíž náramně drahé vodky spočívá v mimořádné jemnosti lihové složky a to se destilací udělat nedá ani aditivací. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|