Jak pěstovat okurky na zahradě

Pěstování okurek na zahradě může být zajímavou a odměňující zkušeností. Tyto osvěžující a chutné plody jsou oblíbeným doplňkem salátů, pokrmů a nápojů. Abyste dosáhli úspěšné sklizně okurek, je důležité postupovat správným způsobem. Následující průvodce vám poskytne podrobný návod, jak pěstovat okurky na zahradě a dosáhnout bohaté a zdravé úrody.

Výběr vhodného místa

Prvním krokem je zvolit správné místo na zahradě. Okurky potřebují dostatek slunečního světla, aby dobře rostly, proto vyberte místo, které je vystavené minimálně 6-8 hodin denního slunečního svitu. Dále je třeba dbát na to, aby místo mělo dobrý odvodnění, jelikož okurky netolerují stojatou vodu.

Příprava půdy

Okurky vyžadují úrodnou a propustnou půdu, bohatou na živiny. Půdu obohaťte kompostem nebo dobře rozloženým hnojem, což dodá rostlinám potřebné živiny. Důležité je také udržovat pH půdy mezi 6,0 a 7,0, čímž zajistíte optimální růst a vývoj kořenů.

Výběr vhodné odrůdy

Existuje mnoho různých odrůd okurek, které se liší velikostí, tvarem, chutí a zralostí. Pro zahradní pěstování se často volí odrůdy typu „salátové“ nebo „kornoutové“. Vyberte si odrůdu, která nejlépe odpovídá vašim preferencím a potřebám.

Vzdálenost a hloubka sazenic

Při přesazování sazenic dejte pozor na jejich vzdálenost od sebe. Správná vzdálenost pomáhá minimalizovat konkurenci o živiny a prostor, čímž výrazně zlepšíte růst. Doporučená vzdálenost mezi sazenicemi je zhruba 30-60 cm. Co se týče hloubky sazení, ujistěte se, že sázíte sazenice dostatečně hluboko, aby kořeny byly zakryty zeminou, ale nikoli příliš hluboko, aby kořeny nemohly dýchat.

Zalévání

Okurky mají rády pravidelné zalévání, zejména v době sucha. Zalévejte rostliny základní vodou, abyste minimalizovali možnost plísní a hniloby listů. Vyhněte se zalévání nad listy, aby se snížilo riziko šíření chorob. Dopřejte okurkám hlubokou zálivku, aby se kořeny rozvíjely do hloubky a rostlina byla lépe stabilizovaná.

Hnojení

Okurky jsou žrouty živin, proto pravidelné hnojení je klíčové. Můžete použít tekuté hnojivo, které obsahuje vyvážené množství dusíku, fosforu a draslíku. Dusík podporuje růst listů a výhonků, fosfor posiluje kořeny a draslík podporuje tvorbu plodů.

Podpora rostlin

Okurky jsou popínavé rostliny, které potřebují podporu pro správný růst. Můžete použít různé konstrukce, jako jsou bambusové tyče, ocelová drátěnka nebo speciální mříže pro okurky. Upevněte rostliny na podporu opatrně, abyste nezranili jejich křehké výhonky.

Ochrana proti škůdcům a chorobám

Okurky jsou náchylné k různým škůdcům a chorobám, jako jsou mšice, plísně nebo plísnivá skvrnitost. Pravidelně prohlížejte rostliny, abyste odhalili možné příznaky infekce, a jednejte okamžitě. Lze použít ekologické prostředky, jako jsou mýdlová voda proti mšicím nebo síra proti plísním.

Sklizeň a ukládání

Okurky jsou nejlepší, když jsou sklízeny v mladém stadiu, dokud nejsou příliš velké a hořké. Pravidelně sbírejte zralé plody, což podpoří další tvorbu nových plodů. Ukládejte okurky na chladném a suchém místě, ideálně v lednici, kde mohou vydržet až několik týdnů.

Zde máte průvodce, jak pěstovat okurky na zahradě. Postupujte podle těchto rad a máte velkou šanci na úspěšnou úrodu lahodných a svěžích okurek. Příjemnou zábavu! 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno