Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kolko odobrat metylalkoholu

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.42.115 (?)
13.2.2010 8:53, počet návštěv: 84533
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim vsetkych znalcov palenia.Zdedil som palenicu ktoru som vcera aj odskusal.Mam napalene 20l palenky po prvom raze.Zajtra chcem palit druhy krat.Poradi mi niekto kolko odstavit metylalkoholu?Jedna sa o slivovicu.Dakujem.Miro K.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.11.137 (?)
13.2.2010 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak predevsim - neodebirate methyalkohol, nebo lepe receno JENOM methylakohol. Pokud byl kvas pripraven z kvalitniho a cisteho ovoce a pokud nedoslo k "pripaleni" u prvniho vypalu, pak tam nemusi byt vubec zadny. Kolik oddelit ukapu na zacatku druheho vypalu do znacne miry zalezi i na konstrukci destilaku a take na tom jak daleko jste tahnul prvni vypal (ke kolika procentum spadnul). Doporucuje se oddelit minimalne 1% z objemu prvniho paleni za predpokladu ze prvni vypal koncil na cca 10%. Vice je vetsi jistota ze tam nedostanete neco spatneho, na druhou stranu muzete ztratit dost z vytezku kvalitniho vysokoprocentniho ethylalkoholu. Obecna rada (bez chemicke analyzy) neni, chce to trochu praxe a citu stejne jako u oddeleni dokapu. V tom je prave ten rozdil mezi dobrou a spatnou slivovici. Kdyby slo dat presny navod, byla by kazda palenka jenom dobra, coz neni v praxi pravda.

Připojit reakci
      

Kolko odobrat metylalkoholu


Jiříček (426) - xxx.xxx.211.38 (?)
13.2.2010 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kamarád to řeší zcela jednoduše, destilát leje do trojek od okurek a proti světlu je dobře patrno zdali obsahuje met.,vytvoří se na pohled kapalina s rozdílnou hustotou (cca 0.5 cm ode dna).

Připojit reakci
         

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.146.244 (?)
14.2.2010 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Tak to bych nezkoušel. Metylalkohol od etylalkoholu doma nepoznáte ani za nic. Stejně voní stejně chutná, akorát oslepnete.
Připojit reakci
            

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.220.205 (?)
14.2.2010 15:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono to s tím oslepnutím není tak zlé, protože etanol je jakýmsi antijedem, prostě snižuje jedovatost metanolu CH3OH, ovšem tohoto alkoholu se v ovocných destilátech objevuje skutečně minimum. Metanol je součástí úkapu a je vedle dalších složek, které destilují do 78,3 °C (b.v.etanolu) nežádoucí komponentou. Stačí, když budete dostatečně dlouho, při velmi malém příkonu do vařák odebírat předky (úkap). slosar-petr@seznam.cz   Lit: Josef Pischel: Vyrábíme ušlechtilé destiláty, IVO ŽELEZNÝ, Praha 1997,str. 110

Připojit reakci
               

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.11.137 (?)
14.2.2010 17:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono je to pravda, navic je to jeste trochu optimistictejsi. Pri otrave methylalkoholem se jako antidotum (protijed) doporucuje podat desetinasobne mnozstvi ethylalkoholu ktery jej "vytesni" (cit. Marhold - Toxikologie). Takze teoreticky pri 50% palence by mohlo byt obsazeno az 5% methylalkoholu . Samozrejme je to vtip, prakticky je to nesmysl. Nicmene tentyz zdroj uvadi ze chut methylalkoholu je velmi jemna a spousta otrav se stala prave tim, ze metyl byl povazovan omylem za kvalitni piti. Paradoxne - pri dostatecne citlive analyze lze nalezt methylalkohol i v tech nejkvalitnejsich konacich, whiskach apod. Samozrejme v tak male koncetraci, ze ucinek "protijedu" ethylakoholu to jisti. Metyl v techto lihovinach jejich chut vlastne "vylepsuje".

Takze par pripalenych slupek, stopek a pecek - z toho se az tak nestrili. Horsi je kdyz ovoce v kvasu je nahnile. To potom toho metylu muze byt vice - a proto je lepsi ukap vyhodit. Pro jistotu. No a taky proto ze spolu s metylem odchazi i jine slozky ktere muzou byt chutove nezadouci.

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


tomast (566) - xxx.xxx.7.33 (?)
14.2.2010 18:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methanol je chuťově opravdu jemnější nežli ethanol, odlišuje se hlavně tím, že (v koncentrovaném stavu) je trochu cítil "myšinou".

Toxikologii bych vůbec neřešil - jednak proto, že etanol je protijed - druhak proto, že jeho hlavním zdrojem nebude připálený kvas, ale rozklad pektinu, a ten se vyskytuje i ve zralém ovoci - běžně se miligramové koncentrace meťáku vyskytují i v ovocných šťávách (nefermentovaných)..

Připojit reakci
                     

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.50.177 (?)
15.2.2010 17:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No prave. Zjednodusene receno klasickym kvasnym procesem z primerene kvalitniho ovoce nikdy nedosahnete nebezpecne koncentrace methylu. Mam dojem ze podobne poplasne zpravy byly vytvoreny umele, aby si lidi nepalili doma nacerno. Jina situace je ovsem v pripade destilace vselijakych denaturaku, oken apod.  Ale to je jina kapitola kdyz uz nekdo chce pit cokoliv co tece.

Samozrejme timto nijak nikoho nevyzyvam k tomu aby predek-ukap neoddeloval. Ale z nejakeho maleho mnozstvi methylu netreba delat strasaka.

Připojit reakci
               

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.178.100 (?)
13.9.2012 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemáte tak docela pravdu. při destilaci ethanolu nedestilujete čistý ethanol, ale azeotropickou (destilací dále nedělitelnou) směs, která vře při 78,3°C. Takže chcete-li mít jistotu, oddělujte předky až do teploty 78°C. Pak by měly být v destilátu již jen stopy methanolu, které sice, např. chromatograficky, stanovíte, ale ublížit nemohou.

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


vyslouzil (16499) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.9.2012 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metanol se do destilátu dostane dvěma způsoby
1. Vznikne přirozeným kvašením pektinů a pak se předestiluje spolu s etanolem.
2. Vznikne suchou destilací - z připálených pecek, slupek
Vzhledem k jeho těkavosti je ho nejvíc v první frakci - úkapu. Říká se, že vylít 0,5 litru úkapu na 100 l kvasu stačí. Pokud vyrábíte kvas z moštu či vína, obzvlášť vyčiřeného nebo ošetřeného peltolýzou, bude metylalkoholu minimum - ve šťávě je pektinů mnohem méně než v celém ovoci a víno připálit nelze.Ani v tomto případě vylitím úkapu nic nepokazíte, někteří jej lijí zpět do kvasu nebo lutru. Ostatně z vykvašeného konzumního vína se taky metanol neodděluje a vypije se

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.201882
Domácí pálenice1722.9.20181873
Teoretický výnos1419.9.20182001
Můj první kvas2119.9.20182745
Kdy pálit hruškový kvas217.9.2018899
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2816.9.201811998
Palírny v Karlovarském kraji116.9.201878
Dřevo do destilátu4115.9.201820871
Kvas z cca 20kg broskví1510.9.20187918
Pálení z řepného cukru1210.9.20182955
Kvasinky a enzymy29.9.2018532
Kvas ze švestek "na pokračování"28.9.2018935
Kvas z jablek356.9.20186017
Měření hladiny alkoholu ve sladkém alkoholu116.9.201812900
Škrábavost pálenky325.9.201842497
Meruňkovice 2018 - vysoký výnos102.9.20181825
Drevené soudky obecne192.9.201813130
Slivovice 2017282.9.20186919
Uskladnění slivovice v dub. sudu851.9.201883502
Refraktometr na měření kvasu171.9.20183044
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek131.9.20189921
Kotel na pálení destilátu531.8.20181586
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1031.8.20183463
Pálenka z datlí (datlová pasta)330.8.2018388
Koupě automatické pálenice 2130.8.20185138
Pálenka z mrkve2729.8.201826963
Přidání kvasu během kvašení328.8.2018942
Založení kvasu vinné révy1728.8.20184804
Hruškový kvas1627.8.20183921
Plesnivé švestky v kvasu1426.8.20186755
Kvalita domacej palenky12023.8.201843647
Pěstitelská pálenice v okolí Brna1622.8.20182352
Dřinka - použití2022.8.201826550
Prekvasenie/zoctovanie kvasu720.8.20181372
Pálenice na Drahanské vrchovině120.8.2018241
Domácí ořechovice10918.8.2018182379
Kvas z mirabelek1516.8.20188946
Kde sehnat malou pálenici18615.8.2018332719
Kvasná ovocná sezóna 2018815.8.20181325
Meruňkový kvas314.8.2018735
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny16:27
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny20.9.2018
Dehtování20.9.2018
Dehtování20.9.2018
Dehtování19.9.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů