Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kolko odobrat metylalkoholu

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
"bílá mlhovina" vzniká VŽDY ale fakt VŽDY pr..., host, 18.9.2017
a ako to je pri pálenkách zo žita, kukurice ..., host, 26.10.2015
suhlasím z vaším receptom, já odoberám 0,8dl..., host, 28.2.2014
to je teda pěkná kravina, kal na dně dělá ma..., host, 25.2.2014
Dík, že Vás to nenapadlo. PŠ..., host, 5.10.2012
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.42.115 (?)
13.2.2010 8:53, počet návštěv: 75989
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim vsetkych znalcov palenia.Zdedil som palenicu ktoru som vcera aj odskusal.Mam napalene 20l palenky po prvom raze.Zajtra chcem palit druhy krat.Poradi mi niekto kolko odstavit metylalkoholu?Jedna sa o slivovicu.Dakujem.Miro K.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.11.137 (?)
13.2.2010 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak predevsim - neodebirate methyalkohol, nebo lepe receno JENOM methylakohol. Pokud byl kvas pripraven z kvalitniho a cisteho ovoce a pokud nedoslo k "pripaleni" u prvniho vypalu, pak tam nemusi byt vubec zadny. Kolik oddelit ukapu na zacatku druheho vypalu do znacne miry zalezi i na konstrukci destilaku a take na tom jak daleko jste tahnul prvni vypal (ke kolika procentum spadnul). Doporucuje se oddelit minimalne 1% z objemu prvniho paleni za predpokladu ze prvni vypal koncil na cca 10%. Vice je vetsi jistota ze tam nedostanete neco spatneho, na druhou stranu muzete ztratit dost z vytezku kvalitniho vysokoprocentniho ethylalkoholu. Obecna rada (bez chemicke analyzy) neni, chce to trochu praxe a citu stejne jako u oddeleni dokapu. V tom je prave ten rozdil mezi dobrou a spatnou slivovici. Kdyby slo dat presny navod, byla by kazda palenka jenom dobra, coz neni v praxi pravda.

Připojit reakci
      

Kolko odobrat metylalkoholu


Jiří Kohoutek (426) - xxx.xxx.211.38 (?)
13.2.2010 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kamarád to řeší zcela jednoduše, destilát leje do trojek od okurek a proti světlu je dobře patrno zdali obsahuje met.,vytvoří se na pohled kapalina s rozdílnou hustotou (cca 0.5 cm ode dna).

Připojit reakci
         

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.146.244 (?)
14.2.2010 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Tak to bych nezkoušel. Metylalkohol od etylalkoholu doma nepoznáte ani za nic. Stejně voní stejně chutná, akorát oslepnete.
Připojit reakci
            

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.220.205 (?)
14.2.2010 15:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono to s tím oslepnutím není tak zlé, protože etanol je jakýmsi antijedem, prostě snižuje jedovatost metanolu CH3OH, ovšem tohoto alkoholu se v ovocných destilátech objevuje skutečně minimum. Metanol je součástí úkapu a je vedle dalších složek, které destilují do 78,3 °C (b.v.etanolu) nežádoucí komponentou. Stačí, když budete dostatečně dlouho, při velmi malém příkonu do vařák odebírat předky (úkap). slosar-petr@seznam.cz   Lit: Josef Pischel: Vyrábíme ušlechtilé destiláty, IVO ŽELEZNÝ, Praha 1997,str. 110

Připojit reakci
               

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.11.137 (?)
14.2.2010 17:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono je to pravda, navic je to jeste trochu optimistictejsi. Pri otrave methylalkoholem se jako antidotum (protijed) doporucuje podat desetinasobne mnozstvi ethylalkoholu ktery jej "vytesni" (cit. Marhold - Toxikologie). Takze teoreticky pri 50% palence by mohlo byt obsazeno az 5% methylalkoholu . Samozrejme je to vtip, prakticky je to nesmysl. Nicmene tentyz zdroj uvadi ze chut methylalkoholu je velmi jemna a spousta otrav se stala prave tim, ze metyl byl povazovan omylem za kvalitni piti. Paradoxne - pri dostatecne citlive analyze lze nalezt methylalkohol i v tech nejkvalitnejsich konacich, whiskach apod. Samozrejme v tak male koncetraci, ze ucinek "protijedu" ethylakoholu to jisti. Metyl v techto lihovinach jejich chut vlastne "vylepsuje".

Takze par pripalenych slupek, stopek a pecek - z toho se az tak nestrili. Horsi je kdyz ovoce v kvasu je nahnile. To potom toho metylu muze byt vice - a proto je lepsi ukap vyhodit. Pro jistotu. No a taky proto ze spolu s metylem odchazi i jine slozky ktere muzou byt chutove nezadouci.

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


tomast (566) - xxx.xxx.7.33 (?)
14.2.2010 18:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methanol je chuťově opravdu jemnější nežli ethanol, odlišuje se hlavně tím, že (v koncentrovaném stavu) je trochu cítil "myšinou".

Toxikologii bych vůbec neřešil - jednak proto, že etanol je protijed - druhak proto, že jeho hlavním zdrojem nebude připálený kvas, ale rozklad pektinu, a ten se vyskytuje i ve zralém ovoci - běžně se miligramové koncentrace meťáku vyskytují i v ovocných šťávách (nefermentovaných)..

Připojit reakci
                     

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.50.177 (?)
15.2.2010 17:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No prave. Zjednodusene receno klasickym kvasnym procesem z primerene kvalitniho ovoce nikdy nedosahnete nebezpecne koncentrace methylu. Mam dojem ze podobne poplasne zpravy byly vytvoreny umele, aby si lidi nepalili doma nacerno. Jina situace je ovsem v pripade destilace vselijakych denaturaku, oken apod.  Ale to je jina kapitola kdyz uz nekdo chce pit cokoliv co tece.

Samozrejme timto nijak nikoho nevyzyvam k tomu aby predek-ukap neoddeloval. Ale z nejakeho maleho mnozstvi methylu netreba delat strasaka.

Připojit reakci
               

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.178.100 (?)
13.9.2012 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemáte tak docela pravdu. při destilaci ethanolu nedestilujete čistý ethanol, ale azeotropickou (destilací dále nedělitelnou) směs, která vře při 78,3°C. Takže chcete-li mít jistotu, oddělujte předky až do teploty 78°C. Pak by měly být v destilátu již jen stopy methanolu, které sice, např. chromatograficky, stanovíte, ale ublížit nemohou.

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.9.2012 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Metanol se do destilátu dostane dvěma způsoby
1. Vznikne přirozeným kvašením pektinů a pak se předestiluje spolu s etanolem.
2. Vznikne suchou destilací - z připálených pecek, slupek
Vzhledem k jeho těkavosti je ho nejvíc v první frakci - úkapu. Říká se, že vylít 0,5 litru úkapu na 100 l kvasu stačí. Pokud vyrábíte kvas z moštu či vína, obzvlášť vyčiřeného nebo ošetřeného peltolýzou, bude metylalkoholu minimum - ve šťávě je pektinů mnohem méně než v celém ovoci a víno připálit nelze.Ani v tomto případě vylitím úkapu nic nepokazíte, někteří jej lijí zpět do kvasu nebo lutru. Ostatně z vykvašeného konzumního vína se taky metanol neodděluje a vypije se

Připojit reakci
            

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.123.61 (?)
14.2.2010 21:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Matně se mi vybavuje jakási jednoduchá zkouška na metylalkohol pomocí hypermanganu - čím déle vydrží slabý roztok hypermanganu růžový, tím méně metylalkoholu, čím rychleji zhnědne, tím vyšší koncentrace metylalkoholu. Podrobnosti už jsem zapomněl.

Připojit reakci
               

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.162.195 (?)
15.2.2010 19:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja pálim už roky, a môj recept je nasledujúci.

V prvom rade, keď budeš prepalovať vodku, tak musiš dbať na to, aby si kotlík moc neprekúril. Ono v prvom rade vydestiluje rôzne prímesi, ako aceton, a samozrejme aj metanol.Ja to robím asi takto. Pri 40 litrovom objeme vodky veľmi opatrne začínam kuriť, a keď začnú tiecť predky, tak s tích 40 litrov odoberam 0,7 l predkov.Možno by stačilo aj 0,5l, ale deci hore, dole, a maš istotu. Potom si to davam zmerať u nás v podniku do laborky, a zatiaľ je to vždy O.K.

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
16.2.2010 7:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když teď odmyslíme toxikologickou stránku věci, zkuste se na to podívat z ryze technického hlediska.
 Rozdíl v bodech varu meťák-eťák je nějakých 14 stupňů a otázka zní jak efektivně (resp. za jakou cenu)  lze tyto dvě látky oddělit jednoduchou destilací  

Připojit reakci
                     

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.220.205 (?)
16.2.2010 14:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě, že metanol b.v. 64,7 °C a etanol 78,3 °C (lit. V.Šedivec, J.Flek: Příručka analýzy organických rozpuštědel, SNTL Praha 1968) tzv.prostou destilací (z vařáku do předlohy) nejdou od sebe rozumně oddělit (jedině snad za cenu ohromných ztrát etanolu), k tomu je zapotřebí účinná rektifikační kolona, ale tady je zapotřebí zdůraznit, že to s obsahem metanolu není tak zlé. Tato nežádoucí komponeneta vzniká rozkladem částečně esterifikované galakturonové kyseliny, nikoliv však připalováním máče, což, pokud se to stane, vede k nepoživatelnému destilátu. Rozhodně je např. v rumu více metanolu, než-li v běžném ovocném destilátu. Proč? Protože rumovou esencí je mravenčan metylnatý (b.v. 31,5 °C), který se připravuje přímou esterifikací mravenčí kyseliny s mnohonásobným přebytkem metanolu v silně kyselém prostředí. Ačkoliv se tento portál jmenuje "Kolik odebrat metanolu", tak jde spíše o to, jak odebrat úkapy? Doporučuji trpělivost, nepatrný příkon do vařáku, aby to jen kapalo a pokud teplota v hlavě kolony dosáhne 78°,3 °C při 76O mmHg (normální tlak, který ovšem skoro nikdy není, vesměs je nižší), tak je třeba začít odebírat jádro. slosar-petr@seznam.cz 

Připojit reakci
                        

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.235.249 (?)
16.2.2010 16:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rum se vyrábí kvašením melasy z cukrové třtiny, ne z kyseliny mravenčí! To snad jen ten náš umělý "rum".

Připojit reakci
                           

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.220.205 (?)
17.2.2010 17:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jedná se o výrobu rumové trestě, nikoliv rumu. Touto trestí je kapalný mravenčan metalnatý, který dále obsahuje jisté procento metanolu. 

Připojit reakci
                           

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.126.180 (?)
20.4.2012 9:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pálím už mnoho let už můj děda pálil a pořád tvrdím že z dobrého kvasu bude dobrá pálenka při prvním pálení odlévám 2 až 3 deci a končík když obsah alkoholu je kolem 20 % u druhého pálení odlévám 3 až 4 deci pálení je pomalé, teplota kolem 83 C°ke konci pálení teplota vyleze k 90 C° druhé pálení končím kolem 50% dokap který dokape do 20% naleju do dalšího prvního pálení. Pálenka po druhém pálení má v pruměru kolem 63% ředím jí jemně perlivou vodou děda jí ředil vodou obyčejnou ze studny na padesát % já ji ředím i na 45 % někdo mi říká že když jí naředí pod padesát tak se mu udelá bílá mlhovina já tvrdím že když je čístá pálenka tak to neudělá a když ji popíjíme tak nesmí v puse pálit po polknutí cítíte jak hřeje, chodí ke mě pálit i staří poliči z vesnice a to taky zahřeje na srdíčku.

Připojit reakci
                           

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.69.218 (?)
27.9.2012 9:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zajímavý příspěvek, jen tu chybí upřesnění z kolika litrů se ty první decky odebírají (můj odhad je tak kolem 100l) a za druhé jakou a proč jemně perlivou vodu používáte. Zajímavý je obsah vápníku a hořčíku, dále pak vliv CO2 na zrání destilátu. Někdo doporučuje provzdušňování čerstvého destilátu (zařízením jako se používá v akvaristice - pozor na plastové hadičky a použitý difuzor bublinek) jemnými vduchovými bublinkami. To by mohl suplovat unikající CO2 z destilátu naředěného perlivou vodou. Po nějaké době stejně zřejmě všechen zcela vyprchá.
Připojit reakci
                           

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.232.62 (?)
5.10.2012 9:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zákal vzniká při nízkých koncentracích vysrážením mastných kyselin, které jsou rozpustné jen ve větších koncentracích alkoholu. Proto se musí za stálého míchání pomalu přilévat voda do alkoholu - nikoliv opačně! Dalším aspektem je, že každá minerální voda je většinou "tvrdá" a tudíž se v ní špatně cokoliv rozpouští (opět předpoklad vzniku zákalu). Z jistého pohledu je tedy i možné použít vodu destilovanou. Já používám AQUILA neperlivá (pro kojence), na těch 50% to určitě stačí.

Připojit reakci
                           

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.27.200 (?)
18.9.2017 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"bílá mlhovina" vzniká VŽDY ale fakt VŽDY pridaním VODY!!!

Vyskúšal som to xy krát doma na všetkých druhoch pálenky z oficiáolnych páleníc.

Máme tvrdú vodu v(vysoký obsah minerálov) a tie spôsúbujú BIELE zafarbenie.

Dolial som destilovanú vodu a voalá pálenka krásna číra.

Aj od deda voda je krásne číra pálenka.

Tak pozor na to!!!

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.189.242 (?)
28.2.2014 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

suhlasím z vaším receptom, já odoberám 0,8dl, je jedno kolko mám vodky v kotlíku, a som si naprosto istý že to je čisté aj bez merania v labáku. zatial som mal len chválu

Připojit reakci
               

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.220.205 (?)
28.4.2012 18:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jedná se o oxidaci methanolu na formaldehyd pomocí manganistanu draselného KMnO4. Pokud je methanol CH3OH přítomen, dojde k redukci manganistanu draselného na burel MnO2, který se vyloučí jako pevná látka. Pokus se provádí takto: Do zkumavky odměříme asi 1 ml zkoumného vzorku, přidáme 4 ml 20% kys. sírové a za chlazení v ledové lázni a stáleho promíchávání dávkujeme asi 1 g jemně rozetřeného KMnO4. Pokud je methanol přítomen, zmizí červenofialové zabarvení a objeví se vyloučený burel, který sedimentuje. Lit. V. Šedivec, J. Flek: Příručka anylýzy organických rozpouštědel SNTL, Praha 1968, str 146 slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.106.66 (?)
28.4.2012 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Existuje ještě orientační zkouška přítomnosti methanolu-používá se fuchsin, který se odbarví reakcí s SO2-v přítomnosti methanolu se zbarví červenofialově.
Můžu nicméně potvrdit, že methanol najdete v podstatě v každém destilátu.

Libor

Připojit reakci
                     

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.37.225 (?)
19.9.2012 21:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ked palenka obsahuje vela metanolu ktory vznikol prirodzeným kvasením, takýto alkohol sa dá zušľachtiť ďalším prepálením, a získame zasa poživateľný alkohol. moja otázka znie: dá sa ďalším prepalom opraviť palenka na pitnú keď do nej niekto nalial denaturovaný lieh?

Připojit reakci
                        

Kolko odobrat metylalkoholu


host - xxx.xxx.202.78 (?)
19.9.2012 21:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázkou je, proč by to někdo dělal? Samozřejmě, že se to oddělit dá, jen záleží na tom, co máte k dispozici za zařízení a čím to bylo denaturované. Pamatuju si i takové "machry", co přepalovali Alpu. Ovšem k pálence to má na hony daleko. Kupte si kvalitní pití někde jinde a nepokoušejte štěstí ;) Petr L.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017180
Test na metanol5110.12.201761529
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017546
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718096
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713773
Manipulácia s kvasom424.11.2017497
Kompotovice714.11.20175865
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172938
destilační přístroj102910.11.20171286443
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717408
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171007
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714912
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172676
Repák + řepná pálenka253.11.201750045
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722053
Pálení Matolin530.10.2017703
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728126
Švestkovy kompot616.10.2017803
Archivace slivovice5712.10.201729839
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104967
Samosběr švestek?11.10.2017444
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302747
Kvas Oskoruse6228.9.201757944
Pálenka z dýně5528.9.201737826
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171256
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775990
Voda do kvasu?1918.9.20172115
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743909
Ražná - ražovica1018.9.201726941
Destilace vína - vínovice5216.9.201777154
Kvas z jahod411.9.2017630
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171447
Zakalená slivovice1685.9.2017186410
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177053
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742554
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111319
Destilát z kukuřice2611.8.201764284
Kompotová jamovice2031.7.20171971
Domácí ořechovice9330.7.2017155655
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017661
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů