Kolko odobrat metylalkoholu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?) 
21.9.2012 15:38

A vo vo vo tom to je...

Všimněte si prosím že nikde v mých příspěvcích nerozlišuju mezi domácím (nelegálním) pálení a pálení v oficiálních pálenicích! Píšu už od mého prvního příspěvku (první reakce v tomto vláknu) jen a jen o tom, že jakýmkoliv pálením se NEDÁ vyrobit jedovatá pálenka. Snad ani kdyby jste dokázaji vypít ten "předek" tak se neotrávíte protože ani tam není metanolu tolik. On je v něm spíše aceton a jiné "lehké sloučeniny" které jednoduše vypít nedokážete, zkrouti se vám huba.

Průšvih ovšem je že novináři a reportéři snad ani nevědí jaký je rozdíl mezi stáčírnou a palírnou. Anebo nechtějí vědět. Článek je o stáčírně a u něj je "ilustrační foto", nebo záběr z palírny. Mám obavy že právě současný případ bude zneužit nejen k vymýcení pančovaného alkoholu, ale i k tažení proti pálení které ovšem je z pohledu aktuální situace spíše prospěšné než škodlivé. Naopak - doma (ale i v oficiální pálenici) vypálená slivovice je dneska jediný spolehlivý zdroj.

Jo - a nějaké testy v pálenici na přítomnost metanolu jsou nesmysl protože tento test by pouze potvrzoval že "tráva je zelená".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 21.9.2012 15:55

A přidám jednu čerstvou zprávu z VŠCHT:

První výsledky rozeslány a testování pokračuje
První výsledky – všechny negativní – byly rozeslány necelým třem stovkám zájemců, kteří si nechali v uplynulém týdnu na VŠCHT Praha bezplatně otestovat alkohol. Orientační vyšetření obsahu methanolu metodou plynové chromatografie neprokázalo ani v jednom případě překročení nejvyššího obsahu methanolu (v přepočtu na absolutní ethanol) uváděného pro lihoviny v Nařízení č. 110/2008/ES.
V laboratořích VŠCHT Praha probíhá v současné době další testování dalších více než 500 vzorků, zatím se nic negativního neprokázalo.

Myslíte si že si lidi nechávali testovat tuzemák z obchodu? Drtivá většina vzorků byly různé domácí slivovice pocházející od rodiny a přátel z Moravy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 21.9.2012 16:41

Jenže a tomu věřím, každá pálenka-destilát již z principu-kvas-destilace, obsahuje metyl, byt většinou v normě. Konzumní líh z velkých lihovarů je totiž rektifikován na vysoké procenta a hlavně-rektifikace-destilace jede v takových lihovarech jaksi nepřetržitě nebo v obrovských objemech a tudíž vzniká výrazně méně metylu v destilátu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 194.226 (?), 21.9.2012 16:35

Jen v krátkosti k tomu druhému odstavci o velkém množství v krátké době. Tato obava vychází z reálné situace. Principem blokace rozkladu methanolu je obyčejné soupeření ethanolu a methanolu o příslušný enzym. Zjednodušeně, jednou vyhraje molekula methanolu, jednou molekula ethanolu. Aby se zvýšila šance ve prospěch ethanolu, tak se zvýší jeho koncentrace. Tedy jde o to, aby se methanolu odbouralo co nejméně. S rostoucím množstvím požité "směsi" však roste i množství odbouraného methanolu a odtud pramení ta obava. Ale to je čistě teorie, v praxi dojde mnohem dříve k poškození z dlouhodobého požívání ethanolu (píšu teď o normální pálence, nikoliv o pančovaném balastu). Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
diggerom - (1) - 144.23 (?), 21.9.2012 18:04

Na tom něco bude. Ale mám dotaz:

Je jasné že celá aféra kolem metylu není o pálení, ale o stáčení a pančování dobrých destilátů.

Má otázka zní:

Metyl se destiluje při cca 66*C a etyl až při cca 78*C. Pakliže pochybný destilát na nějakou dobu zahřeji na cca 70*C, tak by se měl metyl odpařit, či nikoli? Je na tro nějaký fígl? Tom

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 21.9.2012 18:09

Ano, metyl se při teplotě +65C a více začne odpařovat... ale nikdo neví jak dlouho jej nechat odpařovat, neboli kolik ho je v tom patoku... jedině rektifikací, ale destilovat nebo rektifikovat technický líh s metylem, to chce silný žaludek a nervy!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 32.18 (?), 21.9.2012 22:14

V diskuzi jsem si přečetl, že metanol mj. vzniká přirozeným kvašením pektinů.

Mám tomu rozumnět tak, že je obsažen i v rybízáku nebo šípkovém vínu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 232.62 (?), 5.10.2012 13:51

Jistě že methanol vzniká všude. Nejvíc pektinů je právě pod slupkou, proto z jablek zásadně nejprve udělám mošt. Nejsem chemik a nerad bych rozpoutával bouřlivou diskusi. Ale jelikož ethanol je „polární“ kapalina a methanol pravděpodobně také, tak s vodou vzniká, zde již zmíněná, azeotropická směs, která má vazby na molekulární úrovni a žádnou destilací na světě se nedají tyto složky na 100% oddělit. Proto také bod varu směsi voda-ethanol je 78,1°C, kdežto čistý ethanol má 78,3°C. Takže od přírody dostáváme „darem“ jisté minimální množství „metylu“, které si musíme i vypít. Když jsem začínal, také jsem si myslel, že pálení je CHEMIE, ale můj „učitel“ mi ukázal, že tomu tak není. Jen je třeba dodržovat osvědčené postupy, které však začínají už přípravou kvasu a proto „nefláknu“ do sudu všechno, co spadne se stromu, protože destilací se zdaleka neoddělí všechno. „Vyzrálý denaturák“ je ale jiná kategorie. Jestliže se líh dá vyrábět i z ropy a prodává se to k pití, tak to je opravdu neuvěřitelné svinstvo. Já osobně se už kupované „chemie“ ani nedotknu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 5.10.2012 15:26

Methylalkohol je jediný alkohol, který netvoří s vodou azeotrop, takže se dá ze směsi voda - methanol vydestilovat jako 100% čistý. Ze směsi voda -ethanol se dá získat účinnou rektifikací pouze asi 96,3% líh, zbytek je voda. Tento zbytkový obsah vody je odstranitelný pouze chemicky, např. reakcí s CaO. Synteticky se ethylalkohol vyráběl a možná, že výroba běží dál v Záluží hydratací ethylenu CH2=CH2 a tento plyn je skutečně možno získat platformováním ropy. Obecně se lihoviny ze syntetického lihu nesmějí vyrábět, protože může obsahovat životu nebezpečné nečistoty. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 232.62 (?), 5.10.2012 20:31

To je bezva, díky za vysvětlení. Myslím si, že rozdíl 14°C v bodu varu je poměrně dostatečný. Kdyby tam toho methylu bylo hodně, tak to pořádně bublá. Mě ta destilace naskočí poměrně prudce, samo sebou příkon stáhnu na minimum a pak to prakticky plynule teče až do konce. Ten zub mi tam prostě chybí. První deci obsahuje viditelně oddělenou vrstvu bílého a páchnoucího svinstva (asi nějaké mastné kyseliny), následující litr dám tchýni na mazání kloubů a zbytek je zaručeně OK. Mám tedy jen 20L vařák, ale vyhovuje mi to, mám to v oku. O dlouhých, zimních večerech mám co na práci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika