Kolko odobrat metylalkoholu



host - 11.137 (?)
13.2.2010 10:00

Tak predevsim - neodebirate methyalkohol, nebo lepe receno JENOM methylakohol. Pokud byl kvas pripraven z kvalitniho a cisteho ovoce a pokud nedoslo k "pripaleni" u prvniho vypalu, pak tam nemusi byt vubec zadny. Kolik oddelit ukapu na zacatku druheho vypalu do znacne miry zalezi i na konstrukci destilaku a take na tom jak daleko jste tahnul prvni vypal (ke kolika procentum spadnul). Doporucuje se oddelit minimalne 1% z objemu prvniho paleni za predpokladu ze prvni vypal koncil na cca 10%. Vice je vetsi jistota ze tam nedostanete neco spatneho, na druhou stranu muzete ztratit dost z vytezku kvalitniho vysokoprocentniho ethylalkoholu. Obecna rada (bez chemicke analyzy) neni, chce to trochu praxe a citu stejne jako u oddeleni dokapu. V tom je prave ten rozdil mezi dobrou a spatnou slivovici. Kdyby slo dat presny navod, byla by kazda palenka jenom dobra, coz neni v praxi pravda.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 42.115 (?), 13.2.2010 8:53, zobrazeno: 142560x
Zdravim vsetkych znalcov palenia.Zdedil som palenicu ktoru som vcera aj odskusal.Mam napalene 20l palenky po prvom raze.Zajtra chcem palit druhy krat.Poradi mi niekto kolko odstavit metylalkoholu?Jedna sa o slivovicu.Dakujem.Miro K.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 11.137 (?), 13.2.2010 10:00

Tak predevsim - neodebirate methyalkohol, nebo lepe receno JENOM methylakohol. Pokud byl kvas pripraven z kvalitniho a cisteho ovoce a pokud nedoslo k "pripaleni" u prvniho vypalu, pak tam nemusi byt vubec zadny. Kolik oddelit ukapu na zacatku druheho vypalu do znacne miry zalezi i na konstrukci destilaku a take na tom jak daleko jste tahnul prvni vypal (ke kolika procentum spadnul). Doporucuje se oddelit minimalne 1% z objemu prvniho paleni za predpokladu ze prvni vypal koncil na cca 10%. Vice je vetsi jistota ze tam nedostanete neco spatneho, na druhou stranu muzete ztratit dost z vytezku kvalitniho vysokoprocentniho ethylalkoholu. Obecna rada (bez chemicke analyzy) neni, chce to trochu praxe a citu stejne jako u oddeleni dokapu. V tom je prave ten rozdil mezi dobrou a spatnou slivovici. Kdyby slo dat presny navod, byla by kazda palenka jenom dobra, coz neni v praxi pravda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 13.2.2010 10:29

Kamarád to řeší zcela jednoduše, destilát leje do trojek od okurek a proti světlu je dobře patrno zdali obsahuje met.,vytvoří se na pohled kapalina s rozdílnou hustotou (cca 0.5 cm ode dna).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 146.244 (?), 14.2.2010 15:04
Dobrý den. Tak to bych nezkoušel. Metylalkohol od etylalkoholu doma nepoznáte ani za nic. Stejně voní stejně chutná, akorát oslepnete.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 14.2.2010 15:41

Ono to s tím oslepnutím není tak zlé, protože etanol je jakýmsi antijedem, prostě snižuje jedovatost metanolu CH3OH, ovšem tohoto alkoholu se v ovocných destilátech objevuje skutečně minimum. Metanol je součástí úkapu a je vedle dalších složek, které destilují do 78,3 °C (b.v.etanolu) nežádoucí komponentou. Stačí, když budete dostatečně dlouho, při velmi malém příkonu do vařák odebírat předky (úkap). slosar-petr@seznam.cz   Lit: Josef Pischel: Vyrábíme ušlechtilé destiláty, IVO ŽELEZNÝ, Praha 1997,str. 110

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 11.137 (?), 14.2.2010 17:06

Ono je to pravda, navic je to jeste trochu optimistictejsi. Pri otrave methylalkoholem se jako antidotum (protijed) doporucuje podat desetinasobne mnozstvi ethylalkoholu ktery jej "vytesni" (cit. Marhold - Toxikologie). Takze teoreticky pri 50% palence by mohlo byt obsazeno az 5% methylalkoholu . Samozrejme je to vtip, prakticky je to nesmysl. Nicmene tentyz zdroj uvadi ze chut methylalkoholu je velmi jemna a spousta otrav se stala prave tim, ze metyl byl povazovan omylem za kvalitni piti. Paradoxne - pri dostatecne citlive analyze lze nalezt methylalkohol i v tech nejkvalitnejsich konacich, whiskach apod. Samozrejme v tak male koncetraci, ze ucinek "protijedu" ethylakoholu to jisti. Metyl v techto lihovinach jejich chut vlastne "vylepsuje".

Takze par pripalenych slupek, stopek a pecek - z toho se az tak nestrili. Horsi je kdyz ovoce v kvasu je nahnile. To potom toho metylu muze byt vice - a proto je lepsi ukap vyhodit. Pro jistotu. No a taky proto ze spolu s metylem odchazi i jine slozky ktere muzou byt chutove nezadouci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 7.33 (?), 14.2.2010 18:43

Methanol je chuťově opravdu jemnější nežli ethanol, odlišuje se hlavně tím, že (v koncentrovaném stavu) je trochu cítil "myšinou".

Toxikologii bych vůbec neřešil - jednak proto, že etanol je protijed - druhak proto, že jeho hlavním zdrojem nebude připálený kvas, ale rozklad pektinu, a ten se vyskytuje i ve zralém ovoci - běžně se miligramové koncentrace meťáku vyskytují i v ovocných šťávách (nefermentovaných)..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.177 (?), 15.2.2010 17:43

No prave. Zjednodusene receno klasickym kvasnym procesem z primerene kvalitniho ovoce nikdy nedosahnete nebezpecne koncentrace methylu. Mam dojem ze podobne poplasne zpravy byly vytvoreny umele, aby si lidi nepalili doma nacerno. Jina situace je ovsem v pripade destilace vselijakych denaturaku, oken apod.  Ale to je jina kapitola kdyz uz nekdo chce pit cokoliv co tece.

Samozrejme timto nijak nikoho nevyzyvam k tomu aby predek-ukap neoddeloval. Ale z nejakeho maleho mnozstvi methylu netreba delat strasaka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 178.100 (?), 13.9.2012 8:37

Nemáte tak docela pravdu. při destilaci ethanolu nedestilujete čistý ethanol, ale azeotropickou (destilací dále nedělitelnou) směs, která vře při 78,3°C. Takže chcete-li mít jistotu, oddělujte předky až do teploty 78°C. Pak by měly být v destilátu již jen stopy methanolu, které sice, např. chromatograficky, stanovíte, ale ublížit nemohou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.9.2012 15:21

Metanol se do destilátu dostane dvěma způsoby
1. Vznikne přirozeným kvašením pektinů a pak se předestiluje spolu s etanolem.
2. Vznikne suchou destilací - z připálených pecek, slupek
Vzhledem k jeho těkavosti je ho nejvíc v první frakci - úkapu. Říká se, že vylít 0,5 litru úkapu na 100 l kvasu stačí. Pokud vyrábíte kvas z moštu či vína, obzvlášť vyčiřeného nebo ošetřeného peltolýzou, bude metylalkoholu minimum - ve šťávě je pektinů mnohem méně než v celém ovoci a víno připálit nelze.Ani v tomto případě vylitím úkapu nic nepokazíte, někteří jej lijí zpět do kvasu nebo lutru. Ostatně z vykvašeného konzumního vína se taky metanol neodděluje a vypije se

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika