Kolko odobrat metylalkoholu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 100.238 (?) 
20.9.2012 13:42

No tak právě že jsem chemickotechnologickou fakultu studoval a v mém chemickém oboru (nikoliv ovšem kvasné chemii - to uznávám) pracuji od doby kdy jsem školu dokončil dosud. Zcela záměrně jsem se nepouštěl do "vědeckých" podrobností, chtěl jsem být srozumitelný. Destilací ovocných pálenek nikdy nikdo nevyrobí produkt s takovým obsahem metylalkoholu který by byl nebezpečný. Samozřejmě - špatným pálením se dá vyrobit špatná, nepitná pálenka, ale nikdy jedovatá. To co se děje kolem nás teď nemá s jakýmkoliv pálením nic společného. Vela zdaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 20.9.2012 14:00

Destilací ovocných pálenek nikdy nikdo nevyrobí produkt s takovým obsahem metylalkoholu který by byl nebezpečný

Pane Davide, máte jistě pravdu, to ale nikdo nezpochybňuje. Ale jsou tu dotazy ve smyslu - "dá se přepálením vyspravit denaturovaný líh?" Je správné, že diskutujícího s takovými myšlenkami je třeba poslat někam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 20.9.2012 17:56

Tak to je bez debaty naprostá pravda kterou podepisuju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 45.252 (?), 20.9.2012 20:39

Taky si myslím, že destilací ovoce nemůže vzniknout smrtelná koncentrace metylu, zvláště v kombinaci s etylem, který je jeho protijedem. Jenže dnes opakovaně v masmédiích- na netu i v TV proběhla zpráva o otravě metanolem ze slivovice, která jej obsahovala 25%!!! Takže bud byla slivovice pančována technickým lihem s metylem, nebo ji muž skutečně vypálil s takovým množstvím metylu... měla to být tuším merunkovice... bud připadloval pecky(polosuchá destilace dřeva-vzniká metyl) nebo celkově kvas připálil a to silně nebo měl v kvasu plno listí, suchých větviček...))))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 202.78 (?), 20.9.2012 21:02

Už včera při tom dotazu na "oddenaturování" lihu jsem si vzpomněl na jednu příhodu z počátku léta. Při inspekci svařování jsem narazil na známou vůni slivovice v provozní hale. Chvilku jsem svářeče podezříval, ale pak mi zdělili, že tohle jde z originál láhve technického lihu a opravdu to tak bylo, otevřeli jsme preventivně i novou ještě zalepenou. Docela snadné k záměně. Takže buhví, co je mezi lidmi všechno v oběhu. Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 20.9.2012 21:22

Jenže pozor! K technickým účelům jako technický líh je dodáván I a to I zdůraznuji, I úkapový a dokapový líh z velkých ovocných(nejen ovocných) lihovarů a pálenic!! A to zcela legálně, není to samozřejmě na závadu, jedná se o odpadní produkt destilace a asi je k němu i přidáváno denaturační činidlo aby jej osoby se silným žaludkem nepily. Samozřejmě že velká část technického lihu je dále legálně vyráběna z ropy... a nelegálně 20let papírově přeměnována na "nezávadný" potravinářský "velejemný" líh... jde to snadno provést i fyzicky přidáním jedné chemikálie k vysrážení denaturačního činidla a odfíltrováním...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.87 (?), 20.9.2012 22:59

Pouhých 20 let? Tak to by jste se divil, co všechno se dělo... Jen teď je všechno jednodušší, přes hranice z Polska lze pěkně po cestě přes hranice převézt cokoli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.13 (?), 21.9.2012 0:00

také si myslím, že ohromný kšeft s nelegálním alkoholem stojí na využívání syntetického etanolu, který se upravuje esencemi na různé výrobky. Při objemech, v jakých se to praktikuje, se musí jednat o   cisterny. Přeprava se musí    krýt falešnými doklady a nálepkami. no a protože jde o mnohaletou rutinní činnost, někdo popletl nálepky a malér je na světě. Jistě to nikdo neudělalk úmyslně, ale je to jen dokladem, jak nad celým " podnikáním" nefunguje státní dozor, a to až na komunální úroveň. Není možné, že by nikdo ve městě nevěděl, že se např. v trafice prodává kořalka ze sudů.Ale že by tam zašla hyg. kontrola? Dopad bude samozřejmě takový, že se zpřísní dozor a tresty v oblasti pěstitelského pálení. Prostě se v tom točí tak velké peníze, že do toho hlavního problému nikdo nesáhne. Jinak opravdu ten metanol voní krásně po švestkách,  klidně byste se jej napili...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 21.9.2012 6:20

Troufám si říct že s pravděpodobností hraničící s jistotou tato "meruňkovice" nevznikla destilací ovocného kvasu! To je prostě proti přírodě. Dokonce i přídavek takovéhoto množství metylalkoholu do už hotové pálenky mi připadá velice nepravděpodobný. To postrádá smysl dolévat do už hotové pálenky vydestilované z ovocného kvasu další alkohol v takovémto množství a to i v případě že by tento byl považován za etylalkohol (tedy nejedovatý). Už si jenom představte jak by to technicky vypadalo. To by se nejdříve hotová pálenka naředila na výsledných dejme tomu 25% a následně se procenta přídavkem dalšího lihu zpátky zvedala na 50%?? Vždyť toho přidaného alkoholu by bylo tolik že by se jakákoliv vůně a chuť vzdálila od meruňovice natolik... ani si to nedovedu představit. To by snad ani nikdo jako meruňkovici nedokázal prodat, nedejbože vypít. Ne - v tomto případě muselo jednoznačně jít o "výrobu" smícháním denaturáku s trestí.

Při všem co o tom vím, po dlouholeté praxi, i kdybych si řekl že nějak z kvasu vypálím 25% metanolu... tak opravdu nevím jak bych to udělal. Věděl bych jak vyrobit metanol jinak - ale určitě ne destilací kvasu a to i toho teoreticky nejhorsího představitelného. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.252 (?), 21.9.2012 15:16

Na jedné straně již roky propaganda pěstitelských pálenic v masmédiích rozhlašuje, že domácí černé pálení je nebezpečné pro zdraví z hlediska špatného oddělení předku a dokapu. Na druhé straně kdo někdy pálil oficiálně a viděl v jakém spěchu se odděluje předek, tuší nějaký nesoulad... navíc když nikdy nikdo nikde nedělá v pálenici rozbor obsahu metylu.

Další odborníci v masmédiích ted tvrdí že domácím i třeba černým pálením smrtelné koncentrace metylu nemůžou vzniknout... a i když jsou vyšší koncentrace než povoluje norma, tak většinový etanol zafunguje jako protijed.Problémem je prý ale u takové pálenky požití velkého množství v krátké době...

Další odborníci ted v masmédiích ale varují i před pálenkami-destiláty na základě toho, že se objevilo několik nebezpečných pálenek, po kterých se již lidé otrávili...

Takže ted babo rad... Bylo by třeba by se spojily praktici s chemiky a společně prokázali jak to tedy je s obsahem metylu v pálenkách... bohužel k tomu u nás nikdy nedojde, neb zájmy skupin domácích a pěstitelských-státu stojí jasně proti sobě a státu vyhovuje strašit domácím černým pálením a ukazovat to jako největší škodnou v TV Nova zejména...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika