Kolko odobrat metylalkoholu



Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?)
13.2.2010 10:29

Kamarád to řeší zcela jednoduše, destilát leje do trojek od okurek a proti světlu je dobře patrno zdali obsahuje met.,vytvoří se na pohled kapalina s rozdílnou hustotou (cca 0.5 cm ode dna).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 42.115 (?), 13.2.2010 8:53, zobrazeno: 142755x
Zdravim vsetkych znalcov palenia.Zdedil som palenicu ktoru som vcera aj odskusal.Mam napalene 20l palenky po prvom raze.Zajtra chcem palit druhy krat.Poradi mi niekto kolko odstavit metylalkoholu?Jedna sa o slivovicu.Dakujem.Miro K.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 11.137 (?), 13.2.2010 10:00

Tak predevsim - neodebirate methyalkohol, nebo lepe receno JENOM methylakohol. Pokud byl kvas pripraven z kvalitniho a cisteho ovoce a pokud nedoslo k "pripaleni" u prvniho vypalu, pak tam nemusi byt vubec zadny. Kolik oddelit ukapu na zacatku druheho vypalu do znacne miry zalezi i na konstrukci destilaku a take na tom jak daleko jste tahnul prvni vypal (ke kolika procentum spadnul). Doporucuje se oddelit minimalne 1% z objemu prvniho paleni za predpokladu ze prvni vypal koncil na cca 10%. Vice je vetsi jistota ze tam nedostanete neco spatneho, na druhou stranu muzete ztratit dost z vytezku kvalitniho vysokoprocentniho ethylalkoholu. Obecna rada (bez chemicke analyzy) neni, chce to trochu praxe a citu stejne jako u oddeleni dokapu. V tom je prave ten rozdil mezi dobrou a spatnou slivovici. Kdyby slo dat presny navod, byla by kazda palenka jenom dobra, coz neni v praxi pravda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 13.2.2010 10:29

Kamarád to řeší zcela jednoduše, destilát leje do trojek od okurek a proti světlu je dobře patrno zdali obsahuje met.,vytvoří se na pohled kapalina s rozdílnou hustotou (cca 0.5 cm ode dna).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 146.244 (?), 14.2.2010 15:04
Dobrý den. Tak to bych nezkoušel. Metylalkohol od etylalkoholu doma nepoznáte ani za nic. Stejně voní stejně chutná, akorát oslepnete.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 14.2.2010 15:41

Ono to s tím oslepnutím není tak zlé, protože etanol je jakýmsi antijedem, prostě snižuje jedovatost metanolu CH3OH, ovšem tohoto alkoholu se v ovocných destilátech objevuje skutečně minimum. Metanol je součástí úkapu a je vedle dalších složek, které destilují do 78,3 °C (b.v.etanolu) nežádoucí komponentou. Stačí, když budete dostatečně dlouho, při velmi malém příkonu do vařák odebírat předky (úkap). slosar-petr@seznam.cz   Lit: Josef Pischel: Vyrábíme ušlechtilé destiláty, IVO ŽELEZNÝ, Praha 1997,str. 110

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 11.137 (?), 14.2.2010 17:06

Ono je to pravda, navic je to jeste trochu optimistictejsi. Pri otrave methylalkoholem se jako antidotum (protijed) doporucuje podat desetinasobne mnozstvi ethylalkoholu ktery jej "vytesni" (cit. Marhold - Toxikologie). Takze teoreticky pri 50% palence by mohlo byt obsazeno az 5% methylalkoholu . Samozrejme je to vtip, prakticky je to nesmysl. Nicmene tentyz zdroj uvadi ze chut methylalkoholu je velmi jemna a spousta otrav se stala prave tim, ze metyl byl povazovan omylem za kvalitni piti. Paradoxne - pri dostatecne citlive analyze lze nalezt methylalkohol i v tech nejkvalitnejsich konacich, whiskach apod. Samozrejme v tak male koncetraci, ze ucinek "protijedu" ethylakoholu to jisti. Metyl v techto lihovinach jejich chut vlastne "vylepsuje".

Takze par pripalenych slupek, stopek a pecek - z toho se az tak nestrili. Horsi je kdyz ovoce v kvasu je nahnile. To potom toho metylu muze byt vice - a proto je lepsi ukap vyhodit. Pro jistotu. No a taky proto ze spolu s metylem odchazi i jine slozky ktere muzou byt chutove nezadouci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 7.33 (?), 14.2.2010 18:43

Methanol je chuťově opravdu jemnější nežli ethanol, odlišuje se hlavně tím, že (v koncentrovaném stavu) je trochu cítil "myšinou".

Toxikologii bych vůbec neřešil - jednak proto, že etanol je protijed - druhak proto, že jeho hlavním zdrojem nebude připálený kvas, ale rozklad pektinu, a ten se vyskytuje i ve zralém ovoci - běžně se miligramové koncentrace meťáku vyskytují i v ovocných šťávách (nefermentovaných)..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.177 (?), 15.2.2010 17:43

No prave. Zjednodusene receno klasickym kvasnym procesem z primerene kvalitniho ovoce nikdy nedosahnete nebezpecne koncentrace methylu. Mam dojem ze podobne poplasne zpravy byly vytvoreny umele, aby si lidi nepalili doma nacerno. Jina situace je ovsem v pripade destilace vselijakych denaturaku, oken apod.  Ale to je jina kapitola kdyz uz nekdo chce pit cokoliv co tece.

Samozrejme timto nijak nikoho nevyzyvam k tomu aby predek-ukap neoddeloval. Ale z nejakeho maleho mnozstvi methylu netreba delat strasaka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 178.100 (?), 13.9.2012 8:37

Nemáte tak docela pravdu. při destilaci ethanolu nedestilujete čistý ethanol, ale azeotropickou (destilací dále nedělitelnou) směs, která vře při 78,3°C. Takže chcete-li mít jistotu, oddělujte předky až do teploty 78°C. Pak by měly být v destilátu již jen stopy methanolu, které sice, např. chromatograficky, stanovíte, ale ublížit nemohou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.9.2012 15:21

Metanol se do destilátu dostane dvěma způsoby
1. Vznikne přirozeným kvašením pektinů a pak se předestiluje spolu s etanolem.
2. Vznikne suchou destilací - z připálených pecek, slupek
Vzhledem k jeho těkavosti je ho nejvíc v první frakci - úkapu. Říká se, že vylít 0,5 litru úkapu na 100 l kvasu stačí. Pokud vyrábíte kvas z moštu či vína, obzvlášť vyčiřeného nebo ošetřeného peltolýzou, bude metylalkoholu minimum - ve šťávě je pektinů mnohem méně než v celém ovoci a víno připálit nelze.Ani v tomto případě vylitím úkapu nic nepokazíte, někteří jej lijí zpět do kvasu nebo lutru. Ostatně z vykvašeného konzumního vína se taky metanol neodděluje a vypije se

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika