|
Hruškovice
|
|
|
|
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář (109) - 187.206 (?) 20.10.2018 22:54
Veliká škoda((co s tím ale nevím, Ale lepší této situaci asi předejít. Letos se hrušek urodilo, tak jsem jeden 60 litrový soudek s 0,5 kg cukru, kvasinkami, trochou enzymu a polévkovou lžící kyseliny citronové po týdnu bouřlivějšího kvašení s každodením mícháním "obětoval" na zkoušku, kolik vydrží a klasicky zavřel na sponu a dal funkční kvasnou zátku. No a uklidil a schválně nechal 11 týdnů. Uskladněno v místnosti, kde kolísala teplota mezi 15 - 20°C. Hladina v zátce chodila i do mínusu v závislosti na teplotě. A byl jsem velmi překvapen že kvas byl naprosto v pořádku. Voňavý a pitelný) takový silnější hruškový cíder) refraktometr ukázal 8 Bx a lihoměr 10%. Výtěžnost 0,66 litru z 10 litrů. Ostatní kvasy jsem pálil po sedmi týdnech. Všechny bych je asi nenechal tak dlouho, bál jsem se. Hrušky byly zralé klepané letní a vykrájené jadřince, podrcené zednickým míchadlem ve vrtačce. Bez přidané vody. Kvasinky rozkvašené v půl litru moštu.
Takže si myslím, že když jsou sudy s kvasem na 100% utěsněny a pod kvasnou zátkou, tak za předpokladu čistoty při zpracování onen bílý křís nehrozí.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář (109) - 187.206 (?), 20.10.2018 22:54
Veliká škoda((co s tím ale nevím, Ale lepší této situaci asi předejít. Letos se hrušek urodilo, tak jsem jeden 60 litrový soudek s 0,5 kg cukru, kvasinkami, trochou enzymu a polévkovou lžící kyseliny citronové po týdnu bouřlivějšího kvašení s každodením mícháním "obětoval" na zkoušku, kolik vydrží a klasicky zavřel na sponu a dal funkční kvasnou zátku. No a uklidil a schválně nechal 11 týdnů. Uskladněno v místnosti, kde kolísala teplota mezi 15 - 20°C. Hladina v zátce chodila i do mínusu v závislosti na teplotě. A byl jsem velmi překvapen že kvas byl naprosto v pořádku. Voňavý a pitelný) takový silnější hruškový cíder) refraktometr ukázal 8 Bx a lihoměr 10%. Výtěžnost 0,66 litru z 10 litrů. Ostatní kvasy jsem pálil po sedmi týdnech. Všechny bych je asi nenechal tak dlouho, bál jsem se. Hrušky byly zralé klepané letní a vykrájené jadřince, podrcené zednickým míchadlem ve vrtačce. Bez přidané vody. Kvasinky rozkvašené v půl litru moštu.
Takže si myslím, že když jsou sudy s kvasem na 100% utěsněny a pod kvasnou zátkou, tak za předpokladu čistoty při zpracování onen bílý křís nehrozí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.190 (?), 21.10.2018 9:01
Neuvedl jste jak je ten 2. kvas starý. Ještě než kvas vyhodite, tak vytáhněte hadičkou ode dna tekutinu, pokud je kvas zoctovatělý, tak po přičichnutí i ochutnání to je přesně jako slabší ocet, to musíte poznat. Pokud máte vínoměr, tak štamrdli přefiltrujte přes nějakou vatu nebo látku, at je tekutina čistá a změřte množství alkoholu. Vínomer stojí cca 120 Kč a na orientační změření vykvašeného kvasu je dostatečný. Mělo by to mít tak 6 - 8 proc. alkoholu. Bílý povlak už jsem taky v minulosti na hruškách měl a ne vždy to znamená, že kvas je celý k ničemu, stačí odebrat a vyhodit pořádně deku. Honza
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 21.10.2018 18:42
Ten první hruškový kvas, který vypadá jakžtakž byl založen někdy koncem srpna asi - ten už je ve studeném sklepě. Ty další 3 s nakyslou příchutí v průběhu září, asi 4 týdny +-. Dnes jsem je taky dal do chladna (10st), čichal jsem k nim a nějaký alkohol tam je. Objednán s hruškama jsem na začátek listopadu. Zítra tam zavolám, jestli to jsou schopni proměřit. Hruškovici jsem už roky nedělal a těšil jsem se na její výjimečnou chuť - rozhodně nechci pálit nějaký odporný alkohol, kterého bych se pak zbavoval.
Příště, jestli nějaké bude, tam nemilosrdně nacpu cukr a kyselinu.
jablka jsou bez problému, takže připravený nový dubový soudek snad nezůstane ladem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 30.10.2018 20:50
Je mi jasné, že popisovat stav kvasu takto nadálku je prakticky k ničemu, ale uvítám přesto názory na další postup - v sobotu jsem objednaný do pěstitelské pálenice s výše focenými 4 bečkami hrušek. Dnes jsem je kontroloval a zkusil odebrat vzorky kvasu z asi 30 cm hloubky. Kvas je slabě cítit po alkoholu, ale i trochu nakysle. Chuťově není hořký, spíše nevýrazný s mírně nakyslou až neurčitou chutí, v konzistenci došlo k výrazné separaci kapalné a kašovité fáze, přičemž u jedné je nahoře deka, v ostatních nahoře kapalina. Na všech se vyskytuje více či méně vrstvička křísu.
Protože nepotřebuji a nestojím o podřadnou pálenku, zvažuji zda vůbec do pálenice jít a zda je šance z takového kvasu získat něco kvalitního.
Po dotazu v pálenici mi bylo pouze odpovězeno, že to se uvidí, až se kvas začne zahřívat podle acetonového zápachu...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 200.242 (?), 17.11.2018 16:20
Ahoj mam asi kvas hotový, ovoce je propadle na dně a stává je navrchu.Kvasilo to 6 týdnů. Měřil jsem cukr a jsem cca na 7%.nevim jestli se ještě da něco udělat aby bylo cukru méně. Díky za radu Dušan
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
1, 2, 3
|
|
|
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
|
|
|
|