Je mi jasné, že popisovat stav kvasu takto nadálku je prakticky k ničemu, ale uvítám přesto názory na další postup - v sobotu jsem objednaný do pěstitelské pálenice s výše focenými 4 bečkami hrušek. Dnes jsem je kontroloval a zkusil odebrat vzorky kvasu z asi 30 cm hloubky. Kvas je slabě cítit po alkoholu, ale i trochu nakysle. Chuťově není hořký, spíše nevýrazný s mírně nakyslou až neurčitou chutí, v konzistenci došlo k výrazné separaci kapalné a kašovité fáze, přičemž u jedné je nahoře deka, v ostatních nahoře kapalina. Na všech se vyskytuje více či méně vrstvička křísu.
Protože nepotřebuji a nestojím o podřadnou pálenku, zvažuji zda vůbec do pálenice jít a zda je šance z takového kvasu získat něco kvalitního.
Po dotazu v pálenici mi bylo pouze odpovězeno, že to se uvidí, až se kvas začne zahřívat podle acetonového zápachu...