Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Dřevo do destilátu

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.204.170 (?)
2.12.2019 22:20

Dlouho jsem tu nebyl a teprve dnes jsem si všiml dotazu na výrobu rumu. Tedy: především upozorňuji, že moje pojetí rumu je založeno na dlouhých paličských zkušenostech a následném studiu různých postupů na I netu. Potom jsem výzkumu nejen použitých surovin, ale i samostatného technologického procesu věnoval mnoho úsilí. Tím chci pouze říci, že jsem dospěl k procesu, který je na jedné straně (tedy podle názoru pijáků) velmi úspěšný, na straně duhé však náročný. Bylo by ode mne dost nezodpovědné tvrdit, že je možno snadno vyrobit velmi dobrý rum jen tak "od oka". Proto prosím, aby moje, jen elementární informace byla brána jako záruka jistého výsledku. Používám třtinovou melasu a třtinový cukr. Ale hlavní je technologie a to se tu nedá dostatečně popsat. Není tu dost místa. A hlavně, budiž mi to odpuštěno, podrobný návod, dá-li se to tak říci, nemohu zveřejnit, je to mé rodinné tajemství a jeho zveřejnění by mi spíš hrozilo ostudou po neúspěších nedosti zkušených a vybavených paličů. Nicméně, zkuste to, třeba zvítězíte svým způsobem. Vedle toho nyní čekám na roční zrání loňské várky, které teprve dovrší mé úsilí.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5   
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.236.138 (?), 11.9.2018 21:29
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Doporučuji přečíst názor MUDr. M.Vysloužila, tuším z 11.6 2018. Napsal to přesně. Dřevo se hodí pouze do vínovic, jablkovic (calvadosů) a obilných destilátů. Tak, jak to chápu já, je "Zlatá slivovice" jisté nejmenované firmy RJ prostě omyl, ale splést se může každý. Přídavek dřeva, v jakékoliv versi, tedy i pecky musí destilát obohatit, nikdy nesmí dojít k tomu, že převládne chuť dřeva a původní markanty destilátu zmizí nebo jsou značně potlačeny. Dost před "barikovými destiláty" varuji, odřel jsem si uši mnohokrát, třeba letos na soutěži v RJ, Vizovice.

Připojit reakci   
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.236.138 (?), 11.9.2018 21:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oprava 22.6.2018.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


krekaříček (35) - xxx.xxx.179.2 (?), 15.10.2019 17:24
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý podvečer. Chtěl bych se zeptat, jak jste vyráběl ten rum? Z cukrové melasy, nebo z cukru a z jakého třtinového? Kdysi jsem si vyráběl tzv. domácí líh na maceráty z melasy (tmavěhnědá hustá tekutina). Děkuji za odpověď.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.204.170 (?), 2.12.2019 22:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dlouho jsem tu nebyl a teprve dnes jsem si všiml dotazu na výrobu rumu. Tedy: především upozorňuji, že moje pojetí rumu je založeno na dlouhých paličských zkušenostech a následném studiu různých postupů na I netu. Potom jsem výzkumu nejen použitých surovin, ale i samostatného technologického procesu věnoval mnoho úsilí. Tím chci pouze říci, že jsem dospěl k procesu, který je na jedné straně (tedy podle názoru pijáků) velmi úspěšný, na straně duhé však náročný. Bylo by ode mne dost nezodpovědné tvrdit, že je možno snadno vyrobit velmi dobrý rum jen tak "od oka". Proto prosím, aby moje, jen elementární informace byla brána jako záruka jistého výsledku. Používám třtinovou melasu a třtinový cukr. Ale hlavní je technologie a to se tu nedá dostatečně popsat. Není tu dost místa. A hlavně, budiž mi to odpuštěno, podrobný návod, dá-li se to tak říci, nemohu zveřejnit, je to mé rodinné tajemství a jeho zveřejnění by mi spíš hrozilo ostudou po neúspěších nedosti zkušených a vybavených paličů. Nicméně, zkuste to, třeba zvítězíte svým způsobem. Vedle toho nyní čekám na roční zrání loňské várky, které teprve dovrší mé úsilí.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.128.203 (?), 15.9.2018 14:16
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Koupil jsem 5l dubovy soudek a nechal si ho u prodejce hodne vypalit. Nasledne jsem v nem nechal pul roku kalvados. Vysledna lihovina ma hrasne nahnedlou varvu a z dreva se pridala i lehka chut po vanilce. Letos to budu opakovat. Je dulezite prubezne kontrolovat kvalitu at trochu ziskate prehled jak dochazi k barveni. Ono to bude s kazdou davkou probihat jinak rychle, protoze sud uz bude pouzivany.

Letos to vypada na dobry rok, takze asi pribude dalsi soudek do sklepa.

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


Dakota.F (28) - xxx.xxx.238.190 (?), 17.10.2019 18:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Laboruji takto už asi 3 tí rok.

První rok jsem si zakoupil 3 litrový dubový soudek. Ihned do něho šla Irská Whisky.

Po půl roce před stáčením, jsem pořídil druhý soudek opět dubový 3 litry.Po Irské se jen zaprášilo jak moc chutnala. Oba soudky jsem naplnil Jabčákem opět stočeno po půl roce.Lahodná chut bohužel opět hned pryč.Opět soudky naplněné Irskou Whisky.Tak to budu střídat.

Letos jsem do svého pordfolia přidal tento výtvor od jednoho výrobce z Brna.

15 litrový dubový soudek.Naplněný kukuřičnou Whisky.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


krekaříček (35) - xxx.xxx.179.2 (?), 28.2.2020 16:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Chtěl bych se vás zeptat, jak jste dělal tu Irskou whisky? Jaký jste používal slad, zcukřoval jste a ztekucoval pomocí enzymu, nebo zahříváním na určité teploty? Destiloval jste dvakrát, nebo 3 krát. Taky jsem si vyráběl svoji obilnou pomocí enzymů z ječmene a pšenice poměr už jsem bohužel zapomněl, ale bylo to asi půl na půl. Zrála 4 roky v dubovém sudu a byla výbornásmiley

Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.65.254 (?), 7.2.2020 18:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den a máte nekdo zkušenost s javorovym dřevem nebo hoblinami slyšel jsem ze se to taky dělá, předem diky
Připojit reakci
                           

Dřevo do destilátu


host - xxx.xxx.196.58 (?), 25.3.2020 14:47
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stačí si trochu zagooglit. Dřevěnými štěpky všeho druhu se to na I-netu jen hemží. Mnozí si je prý dávají i do piva. Hm. Já sám je zkouším dávat do destilátu také - český dub, asi 3 roky zrající, pak naštípaný na špalíčky. Ty zabalím do alobalu a 2 hodiny žíhám v el. troubě pří 200 st. C. No, je to zajímavé, ale zjistil jsem jednu věc: Když jsem takovéto štěpky dal do destilátu, po takových 2 - 3 dnech se výrazně oslabila jeho vůně i chuť. Pak jsem jednou tyto již vylouhované štěpky odložil do skleničky a dal jsem je znovu do dalšího, čerstvého destilátu.  Jeho výsledná chuť se výrazně zlepšila. Dospěl jsem k úvaze, že v prvním případě se ze štěpků vyloužilo něco nevhodného a tak tedy až ty vylouhované štěpky teprve měly dobrý vliv na aroma i chuť destilátu. Co o tom, dámy a pánové soudíte? A co p. kol. Šlosar?

Připojit reakci
1, 2, 3, 4, 5   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás1.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Bílý ocet - dostupnost26.5.2020
Průměr komínu k udírně20.5.2020
Uzení domácích klobás19.5.2020
Generátor kouře15.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů