Dlouho jsem tu nebyl a teprve dnes jsem si všiml dotazu na výrobu rumu. Tedy: především upozorňuji, že moje pojetí rumu je založeno na dlouhých paličských zkušenostech a následném studiu různých postupů na I netu. Potom jsem výzkumu nejen použitých surovin, ale i samostatného technologického procesu věnoval mnoho úsilí. Tím chci pouze říci, že jsem dospěl k procesu, který je na jedné straně (tedy podle názoru pijáků) velmi úspěšný, na straně duhé však náročný. Bylo by ode mne dost nezodpovědné tvrdit, že je možno snadno vyrobit velmi dobrý rum jen tak "od oka". Proto prosím, aby moje, jen elementární informace byla brána jako záruka jistého výsledku. Používám třtinovou melasu a třtinový cukr. Ale hlavní je technologie a to se tu nedá dostatečně popsat. Není tu dost místa. A hlavně, budiž mi to odpuštěno, podrobný návod, dá-li se to tak říci, nemohu zveřejnit, je to mé rodinné tajemství a jeho zveřejnění by mi spíš hrozilo ostudou po neúspěších nedosti zkušených a vybavených paličů. Nicméně, zkuste to, třeba zvítězíte svým způsobem. Vedle toho nyní čekám na roční zrání loňské várky, které teprve dovrší mé úsilí.