Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Archivace slivovice

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.40.193 (?)
27.1.2010 19:11, počet návštěv: 35703
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chci požádat o radu jak správně archivovat slivovici, jde mi hlavně o postup, jaké zátky použít, jak s voskem a poté jak je nejlépe slivovici skladovat. Zda je jedno, jestlli je na světle nebo v tmě? Předem díky za rady. 

           Tomáš

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
30.1.2010 17:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zkusím přidat svoje poznatky, zvolil sem celokorkové zátky, jsou tedy dražší (u nás 7,-Kč) ale vyčetl jsem, že víc vydrží. Co se týká vosku, tak opět jsem četl, že nejlepší je pečetící vosk, ale je poměrně drahý. Mám to hotové tak uvidím jak to bude. Pokud někdo z Vás s tím má zkušenost, prosím napiště. Tomáš
Připojit reakci
      

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.226.54 (?)
5.3.2010 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdarec!

Chtel bych jen poznamenat, ze korkovy spunt se mi jevi jako dobra uzavera, ale davat vosk je proti smyslu zrani slivovice. Z lahve se vytvori konzerva a lihovina jiz nepracuje... takze radsi viskem nezakapavat a nechat treba deset let zrat. Ze se trocha lihu vypari nebude jiste ke skode veci.

Honza

Připojit reakci
         

Archivace slivovice


vyslouzil (16519) - xxx.xxx.61.6 (?)
5.3.2010 21:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše p. Honza má svou logiku. Ale já nezakapávám hrdla kvůli hermetičnosti destilátu. V mém sklepě je tak vlhko, že zátky by za pár let sežrala plíseň durch.
  Pro p. Tomáše - pečetní vosk se mi osvědčil, jeho cena, ve srovnání s cenou pálenky není tak hrozná. Určitě by šlo použít i jiné moderní materiály -  silikonový, latexový či akrylátový tmel, ekologickou barvu, aj. Nezkoušel jsem to ale. Stejně jako nemám zkušenost s moderními plastovými špunty, kterými bývají zátkována i poměrně kvalitní vína.

Připojit reakci
            

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
10.3.2010 8:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přátelé jsem potěšen, že se mi někdo ozval. Moc děkuji za rady, zavoskované mám jenom pár flašek, tak tuž to nechám a ten zbytek nebudu dělat. Uvidíme, pokud bude tato diskuze za pár let tak dám vědět:-) Jinak ohledně umělých špuntů jsem slyšel, že to nemusí s alkoholem dělat dobrotu, přece jenom víno není tak agresivní jak líh. Proto jsem volil celokorkové, neboť jsem opět slyšel (bohužel mám většinu z doslechu a ne z vlastní zkušenosti), že zátky z drceného korku dlouho nevydrží a drolí se. Každopádně ještě jednou Vám oběma díky za rady a typy. Tomáš
Připojit reakci
               

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
29.3.2010 8:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přátelé, dovolím si přidat další teoretické poznatky, které se mi podařilo zjistit. Co se týče skladování slivovice, pokud někdo neupřednostňuje skleněné demižóny apod, dobré je slivovici dávat do zelených flašek (pravděpodobně z důvodu menšího prostupu světla) než v obyčejných bílých. A také je třeba flašku nenechávat volně položenou, ale tak jako víno, pod určitým úhlem (dle mé úvahy asi proto, aby nedošlo k usazení nějakého??? kalu na dně). Prosím však o pochopení v případě bludů, bohužel s tím nemám osobní zkušenost. Pokud někdo z Vás má, dejte prosím vědět.

Tomáš

Připojit reakci
                  

Archivace slivovice


vyslouzil (16519) - xxx.xxx.65.50 (?)
29.3.2010 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Víno se skladuje naležato, aby navlhčený korek lépe těsnil a víno se neokysličilo. Pálenka se skladuje spíš nastojato - myslím proto, že líh dík menšímu povrchovému napětí by mohl zátkou prosakovat a taky nepatrné okysličení destiláítu přes zátku není na škodu, spíš naopak.

Připojit reakci
                     

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.162.2 (?)
29.3.2010 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás se slivovice  vždy uchovávala v tmavých malých (5 litrů)demižonech naplněných až do hrdla a uzavřených korkovými zátkami, ty byly zality kvalitním voskem. Byly ve sklepě ve tmě asi 9°C a to i několik generací. Pokud se znich stáčelo do lahví, tak vždy do bílých a zase až do hrdla. Do některých lahví se dávaly rozinky na silonu pro jemné dochucení, pokud byl kvas doplňován a po vypálení nebyla chuť čistá. Mohlo za to tehdy i nekvalitní pálení a nedokonalá technologie. Dnes v palírnách s digitálním řízení procesu se to nestává. I na teplém "výpalku" lze čichem i ochutnáním zjistit kvalitu kvasu i slivovice. To, že se destiláty dnes uchovávají jen v bílém skle je spíš moda a obchodní zvyk. Sluneční paprsky a světlo těmto tekutinám neprospívá .

Jarda  

Připojit reakci
                        

Archivace slivovice


vyslouzil (16519) - xxx.xxx.65.50 (?)
29.3.2010 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemyslím si, že je rozdíl skladovat destilát v tmavém skle nebo v bílém skle. Obojí bývá beztak ve tmě.
  Řízených destilačních kolon přibývá. Porovnávat je s klasickým dvojkotlem nelze, neboť každý kvas je jiný a těžko posoudit, co má na svědomí ošetření mače a co vedení destilace. Slyšel jsem názory (sám si to netroufám posoudit), že moderní kolony dělají pálenku jemnější, ale na úkor slabší vůně po ovoci.

Připojit reakci
               

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.117.66 (?)
8.2.2016 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

už uplynulo "pár let" tak som zvedavý na aktuálne skúsenosti.. :-)

z mojich poznatkov: zátky z drveného korku sa vyrábajú primiešaním lepidiel, aby drobné častice korku držali pohromade, takže názor na ekologický uzáver si môžeš urobiť.. celokorková zátka dýcha a teda sa cez ňu máličko etanolu odparí, ale ak zavoskuješ, neznamená to, že pálenka "v konzerve" nezrie. Keďže je to veľmi zložitý chemický roztok, chemické reakcie v ňom prebiehajú neustále, preto to "dozrieva".-) Ak si nechal po prinesení z pálenice pálenku odvetrať (ja ju nechávam v sklenenom demižóne naplnenom do výšky, kde je najširší, aby bola hladina styku so vzduchom čo najväčšia, navrch demižóna natiahnem kúsok ženinej silónky a zagumičkujem a raz za deň - dva premiešam, aby sa chemizmus zintenzívnil, po dvoch mesiacoch zazátkujem.), môžeš ju už zavrieť hermeticky.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 2224.9.20185291
Paleni slivovice doma224.9.201852
Poraďte jaké kvasinky2424.9.20189983
Kde sehnat malou pálenici18723.9.2018333531
Kvas z jablek3623.9.20186442
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.2018218
Domácí pálenice1622.9.20182115
Teoretický výnos1419.9.20182090
Můj první kvas2119.9.20182921
Kdy pálit hruškový kvas217.9.2018998
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2816.9.201812211
Palírny v Karlovarském kraji116.9.201893
Dřevo do destilátu4115.9.201821012
Kvas z cca 20kg broskví1510.9.20187976
Pálení z řepného cukru1210.9.20183020
Kvasinky a enzymy29.9.2018568
Kvas ze švestek "na pokračování"28.9.20181004
Měření hladiny alkoholu ve sladkém alkoholu116.9.201812950
Škrábavost pálenky325.9.201842662
Meruňkovice 2018 - vysoký výnos102.9.20181850
Drevené soudky obecne192.9.201813160
Slivovice 2017282.9.20186970
Uskladnění slivovice v dub. sudu851.9.201883657
Refraktometr na měření kvasu171.9.20183204
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek131.9.201810012
Kotel na pálení destilátu531.8.20181675
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1031.8.20183504
Pálenka z datlí (datlová pasta)330.8.2018393
Pálenka z mrkve2729.8.201827008
Přidání kvasu během kvašení328.8.2018980
Založení kvasu vinné révy1728.8.20184879
Hruškový kvas1627.8.20184056
Plesnivé švestky v kvasu1426.8.20186855
Kvalita domacej palenky12023.8.201843776
Pěstitelská pálenice v okolí Brna1622.8.20182379
Dřinka - použití2022.8.201826589
Prekvasenie/zoctovanie kvasu720.8.20181425
Pálenice na Drahanské vrchovině120.8.2018247
Domácí ořechovice10918.8.2018182616
Kvas z mirabelek1516.8.20189041
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Dehtování23.9.2018
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny22.9.2018
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny20.9.2018
Dehtování20.9.2018
Dehtování20.9.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů