Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Archivace slivovice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Před osmdesáti léty, mimo průmyslových lihov..., host, 12.10.2017
Nevím, jak se pálila slivovice před 80 lety,..., Miloš Vysloužil, 12.10.2017
Obsah methanolu je na ovocný destilát podezř..., host, 12.10.2017
Moc se mi to nezda tak silna a takove mnozst..., host, 12.10.2017
Jak to? Vždyť je to hned na 1. řádku. 80,4%, Miloš Vysloužil, 12.10.2017
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.40.193 (?)
27.1.2010 19:11, počet návštěv: 29812
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chci požádat o radu jak správně archivovat slivovici, jde mi hlavně o postup, jaké zátky použít, jak s voskem a poté jak je nejlépe slivovici skladovat. Zda je jedno, jestlli je na světle nebo v tmě? Předem díky za rady. 

           Tomáš

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
30.1.2010 17:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zkusím přidat svoje poznatky, zvolil sem celokorkové zátky, jsou tedy dražší (u nás 7,-Kč) ale vyčetl jsem, že víc vydrží. Co se týká vosku, tak opět jsem četl, že nejlepší je pečetící vosk, ale je poměrně drahý. Mám to hotové tak uvidím jak to bude. Pokud někdo z Vás s tím má zkušenost, prosím napiště. Tomáš
Připojit reakci
      

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.226.54 (?)
5.3.2010 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdarec!

Chtel bych jen poznamenat, ze korkovy spunt se mi jevi jako dobra uzavera, ale davat vosk je proti smyslu zrani slivovice. Z lahve se vytvori konzerva a lihovina jiz nepracuje... takze radsi viskem nezakapavat a nechat treba deset let zrat. Ze se trocha lihu vypari nebude jiste ke skode veci.

Honza

Připojit reakci
         

Archivace slivovice


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.61.6 (?)
5.3.2010 21:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše p. Honza má svou logiku. Ale já nezakapávám hrdla kvůli hermetičnosti destilátu. V mém sklepě je tak vlhko, že zátky by za pár let sežrala plíseň durch.
  Pro p. Tomáše - pečetní vosk se mi osvědčil, jeho cena, ve srovnání s cenou pálenky není tak hrozná. Určitě by šlo použít i jiné moderní materiály -  silikonový, latexový či akrylátový tmel, ekologickou barvu, aj. Nezkoušel jsem to ale. Stejně jako nemám zkušenost s moderními plastovými špunty, kterými bývají zátkována i poměrně kvalitní vína.

Připojit reakci
            

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
10.3.2010 8:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přátelé jsem potěšen, že se mi někdo ozval. Moc děkuji za rady, zavoskované mám jenom pár flašek, tak tuž to nechám a ten zbytek nebudu dělat. Uvidíme, pokud bude tato diskuze za pár let tak dám vědět:-) Jinak ohledně umělých špuntů jsem slyšel, že to nemusí s alkoholem dělat dobrotu, přece jenom víno není tak agresivní jak líh. Proto jsem volil celokorkové, neboť jsem opět slyšel (bohužel mám většinu z doslechu a ne z vlastní zkušenosti), že zátky z drceného korku dlouho nevydrží a drolí se. Každopádně ještě jednou Vám oběma díky za rady a typy. Tomáš
Připojit reakci
               

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
29.3.2010 8:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přátelé, dovolím si přidat další teoretické poznatky, které se mi podařilo zjistit. Co se týče skladování slivovice, pokud někdo neupřednostňuje skleněné demižóny apod, dobré je slivovici dávat do zelených flašek (pravděpodobně z důvodu menšího prostupu světla) než v obyčejných bílých. A také je třeba flašku nenechávat volně položenou, ale tak jako víno, pod určitým úhlem (dle mé úvahy asi proto, aby nedošlo k usazení nějakého??? kalu na dně). Prosím však o pochopení v případě bludů, bohužel s tím nemám osobní zkušenost. Pokud někdo z Vás má, dejte prosím vědět.

Tomáš

Připojit reakci
                  

Archivace slivovice


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.65.50 (?)
29.3.2010 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Víno se skladuje naležato, aby navlhčený korek lépe těsnil a víno se neokysličilo. Pálenka se skladuje spíš nastojato - myslím proto, že líh dík menšímu povrchovému napětí by mohl zátkou prosakovat a taky nepatrné okysličení destiláítu přes zátku není na škodu, spíš naopak.

Připojit reakci
                     

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.162.2 (?)
29.3.2010 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás se slivovice  vždy uchovávala v tmavých malých (5 litrů)demižonech naplněných až do hrdla a uzavřených korkovými zátkami, ty byly zality kvalitním voskem. Byly ve sklepě ve tmě asi 9°C a to i několik generací. Pokud se znich stáčelo do lahví, tak vždy do bílých a zase až do hrdla. Do některých lahví se dávaly rozinky na silonu pro jemné dochucení, pokud byl kvas doplňován a po vypálení nebyla chuť čistá. Mohlo za to tehdy i nekvalitní pálení a nedokonalá technologie. Dnes v palírnách s digitálním řízení procesu se to nestává. I na teplém "výpalku" lze čichem i ochutnáním zjistit kvalitu kvasu i slivovice. To, že se destiláty dnes uchovávají jen v bílém skle je spíš moda a obchodní zvyk. Sluneční paprsky a světlo těmto tekutinám neprospívá .

Jarda  

Připojit reakci
                        

Archivace slivovice


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.65.50 (?)
29.3.2010 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemyslím si, že je rozdíl skladovat destilát v tmavém skle nebo v bílém skle. Obojí bývá beztak ve tmě.
  Řízených destilačních kolon přibývá. Porovnávat je s klasickým dvojkotlem nelze, neboť každý kvas je jiný a těžko posoudit, co má na svědomí ošetření mače a co vedení destilace. Slyšel jsem názory (sám si to netroufám posoudit), že moderní kolony dělají pálenku jemnější, ale na úkor slabší vůně po ovoci.

Připojit reakci
               

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.117.66 (?)
8.2.2016 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

už uplynulo "pár let" tak som zvedavý na aktuálne skúsenosti.. :-)

z mojich poznatkov: zátky z drveného korku sa vyrábajú primiešaním lepidiel, aby drobné častice korku držali pohromade, takže názor na ekologický uzáver si môžeš urobiť.. celokorková zátka dýcha a teda sa cez ňu máličko etanolu odparí, ale ak zavoskuješ, neznamená to, že pálenka "v konzerve" nezrie. Keďže je to veľmi zložitý chemický roztok, chemické reakcie v ňom prebiehajú neustále, preto to "dozrieva".-) Ak si nechal po prinesení z pálenice pálenku odvetrať (ja ju nechávam v sklenenom demižóne naplnenom do výšky, kde je najširší, aby bola hladina styku so vzduchom čo najväčšia, navrch demižóna natiahnem kúsok ženinej silónky a zagumičkujem a raz za deň - dva premiešam, aby sa chemizmus zintenzívnil, po dvoch mesiacoch zazátkujem.), môžeš ju už zavrieť hermeticky.

Připojit reakci
         

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.144.117 (?)
27.1.2013 19:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Za deset let se z litrové láhve uzavřené korkovým špuntem odpaří 0,00nic. Zrání slivovice po přelití do skleněné láhve a zašpuntování neprobíhá. Pokud chcece aby Vám alkohol zrál je třeba jej uskladnit v dřevěných sudech (dub, jasan).

Připojit reakci
      

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.145.33 (?)
12.12.2015 19:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím vás všechny, chci zde zmínit dnešní zkušenost. Korkové zátky na demijonech překryté alobalem zůstaly nedotčené plísní narozdíl od ostatních. Hovořím o uložení ve vlhkém sklepě po dobu 2-8 let. Alobal byl pouze ručně namačkkán na korek a hrdlo. Nyní už se některý téměř rozpadal. Pepa

Připojit reakci
   

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.44.60 (?)
8.2.2012 12:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím pánové,

četl jsem si vaše příspěvky a fakt teď zase nevím..zda tedy korkovat a zalít voskem nebo raději ne.Mohu se optat..nevíte někdo zda má být štunt lehce potopený ve slivovici?Chci zakopat na zahradě čerstě narozenému synovi demižon a nerad bych, abych za pár let zjisit, že jsem to udělal špatně.

Věřím že mi poradíte jak to nejlépe udělat :)

Díky Martin

Připojit reakci
      

Archivace slivovice


Paľo: (1739) - xxx.xxx.180.66 (?)
8.2.2012 13:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V kopaničiarskej pálenici na Vrbovciach nepredávali slivovičku skôr ako po 4 rokoch. Veľké nádoby mali iba ľahko zaštuplované hrdlo, aby sa destilát dobre odvetral. Ak si chcete slivovicu zakopať, radím až po odvetraní a pred zakopaním kvalitne utesniť proti vlhkosti a chrániť sklenenú nádobu pred rozbitím pri vykopávaní. Doma v panelovom byte sme mali vrbovskú slivovičku a hruškovičku uložené v demižónkoch v špajzi viac ako štvrť storočia. Nebolo treba ju zakopávať, stačí pevná vôľa. Alkohol sa Vám ani v teplom byte nepokazí. Jedno je ale treba vedieť: Skladovaním v nádobách utesnených iba korkom- bez zavoskovania dochádza po rokoch k odparovaniu alkoholu. V r.1979 mala slivovička 53 % obj., v roku 2007 už iba 49 % obj.

Připojit reakci
         

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.65.199 (?)
8.2.2012 14:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Destilát pro archivaci po cca 3 měsíčním odvětrání jde do lahví se závitem na hrdle, zátkuji korkovou zátkou, šroubovací zátkou, poté to ještě přes zátku přelepím elektrikářskou vulkanizační páskou. Dobře by posloužila i smršťovací bužírka. Občas se ovšem i stane, že loňská je lepší jako ta archivní.smiley   j.c.

Připojit reakci
            

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
8.2.2016 14:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám stejné zkušenosti. Archivoval jsem slivovici 17 let jen proto, abych zjistil, že ta předloňská je prostě lepší! Archivované destiláty dramaticky ztrácejí ve vůni, nikolv však v chuti. Ale bohužel přecházejí do atypických destilátů, ztrácejí markanty (typičnost), prostě jsou jak vše žive, podléhají funkci času a co si budeme povídat, není to ku prospěchu věci. Takže archivovat ano, ale ne déle nežli 3 roky. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
               

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.182.227 (?)
8.2.2016 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivovice je u nás docela v oblibě, takže vím, co píšu. Říká se to, že skladováním se ztrácí chuť a vůně.  Měl jsem čest pít na svatbě slivovici 35 let starou. A byla výhoda,  že jí bylo dost, ne jen nějaká jedna flaška. Ta chuť, to se musí pít, popsat se to nedá. Nedá se to srovnávat ani s rok,  nebo jen několik let starou. Pochybuju, že se mi ještě poštěstí někdy pít něco podobného. Jednoduše úplně jiná, vynikající. P

Připojit reakci
                  

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.182.227 (?)
8.2.2016 15:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě snad, slivovoce má svou chuť. Jedna je drsnější, druhá voňavější, další s divnou pachutí, ta další výborná atd. Jednoduše je to vždy horší, nebo lepší slivovice.  Ale ta 35 letá ta se nedala porovnat s ničím. Byla úplně jiná. A po tomto si vždy už říkám, měli byste zkusit tuhle. Slivovice byla z Vysočiny, takže předpokládám, že odtamtud byly i švestky. Někdy musím zjistit, jak ji skladovali, zda po flaškách, nebo ve větším demižonku atd. P

Připojit reakci
                     

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
8.2.2016 17:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale jeden problém ten výtečný destilát měl a to jste zapomněl zmínit. Totiž ten, že byste nepoznal, že se jedná o slivovici. Tuto informaci jste se dozvěděl od kolemjdoucích a hádejte, jak to mohu vědět. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                        

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.182.227 (?)
8.2.2016 18:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cože je to za slivovicI jsem věděl ještě před ochutnáním a slivovice v tom byla samozřejmě poznat. Ale je fakt, že kdybych tuto informaci neměl, určitě bych se podivoval cože to vůbec je. Protože to bylo pro mě něco nového, neznámého. Jinak svět je malý. Ale víc nevím. P

Připojit reakci
                           

Archivace slivovice


Jaroslav (79) - xxx.xxx.155.117 (?)
8.2.2016 22:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aj moja skúsenosť je taká, že najlepšie destiláty sú medzi 2 a 5 rokom. Aspoň na moju chuť. Extrémne staré destiláty síce nie sú zlé. Lahodne sa pijú, Ich sila samozrejme robí svoje. Obsah alkoholu a jeho sila sa pozná aj na druhý deň. Veselá nálada Vás tak skoro neopúšťa a pri tom žalúdok a hlava neprotestuje. To ale platí aj u mladších destilátov. Toto je závislé od kvality surovín, nie veku.produktu.

Len akosi mi chýba tá chujť a aróma, sú také "babské". Koľko ľudí toľko chutí. Keď nič iné je to aspoň spomienka na tých, ktorí nám ten produkt zanechali. 

Připojit reakci
                           

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.157.7 (?)
9.2.2016 10:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už jsem to kdysi kdesi psal. Zdědil jsem demižon z roku tuším 1973. Byl zašpuntovaný špuntem z jednoho kusu, tedy ne z drtě, nahoře zamáznutý plastelínou, skladovaný v baráku při pokojové teplotě. Chtěl jsem okoštovat a zjistil jsem, že špunt je dočista rozpuštěný. Držel tvar, ale při pokusu o vytažení se doslova mazal jak blato v celé síle materiálu. Takže to vypadá, že špunt byl rozpuštěný lihem. Po zjištění, že produkt je prudce pitný jsem použil nový špunt a vše opět uložil pro budoucnost. Mám víc slivovice, než potřebuji. V demižonu byla pálenka z velkých žlutých rynglí. Byly sladké jak med a bývalo jich tolik, že se stromy lámaly aji s podepřenéma haluzama. Na ty ryngle sem už nikdy potom nenarazil. Měly průměr asi 5 až 6cm a barvu ostře žlutou - žádná zelená nebo žlutozelená. Nevíte někdo co to mohlo být za odrůdu?

Připojit reakci
                           

Archivace slivovice


Miloš Vysloužil (15441) - xxx.xxx.15.90 (?)
9.2.2016 11:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oulinská nebo Ontario.

Připojit reakci
                           

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.157.7 (?)
10.2.2016 11:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji. Zkusím sehnat a nasadím.
Připojit reakci
                           

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.132.104 (?)
10.9.2017 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den

Dnes jsem vykopal demyžon cca 70-80 let staré slivovice uzávěr byl korek zavoskovaný, držel pohromadě, ale už se rozpadal. je pěkně čirá, ale na spodku je něco jako kal, vypadá to jako vata či co.Nevíte někdo co by to mohlo být? Chci to poslat na rozbor. Tak jsem zvědavý co zjistí. Demyžon asi 10-15L Děkuji za info

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017141
Test na metanol5110.12.201761431
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017529
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718086
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201713768
Manipulácia s kvasom424.11.2017482
Kompotovice714.11.20175856
Hruškový kvas, konec kvašení2814.11.20172926
destilační přístroj102910.11.20171286253
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201717397
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171005
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201714904
Merunkovice - Marhulovica143.11.20172658
Repák + řepná pálenka253.11.201749994
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722047
Pálení Matolin530.10.2017701
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728110
Švestkovy kompot616.10.2017802
Archivace slivovice5712.10.201729813
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017104915
Samosběr švestek?11.10.2017439
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017302708
Kvas Oskoruse6228.9.201757900
Pálenka z dýně5528.9.201737796
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171250
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201775946
Voda do kvasu?1918.9.20172090
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201743886
Ražná - ražovica1018.9.201726924
Destilace vína - vínovice5216.9.201777122
Kvas z jahod411.9.2017623
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171427
Zakalená slivovice1685.9.2017186293
Refraktometer - poradte vhodny2223.8.20177018
Odkôstkovač ovocia2917.8.201742509
Destilační přístroj - sestrojení5315.8.2017111297
Destilát z kukuřice2611.8.201764258
Kompotová jamovice2031.7.20171960
Domácí ořechovice9330.7.2017155635
Pridanie kvasiniek pod kolac?328.7.2017654
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
A až Z o uzení5.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny3.12.2017
Dmácí uzený sýr1.12.2017
Jak naložit maso na uzení28.11.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů