Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Archivace slivovice

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.40.193 (?)
27.1.2010 19:11, počet návštěv: 37992
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chci požádat o radu jak správně archivovat slivovici, jde mi hlavně o postup, jaké zátky použít, jak s voskem a poté jak je nejlépe slivovici skladovat. Zda je jedno, jestlli je na světle nebo v tmě? Předem díky za rady. 

           Tomáš

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
30.1.2010 17:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zkusím přidat svoje poznatky, zvolil sem celokorkové zátky, jsou tedy dražší (u nás 7,-Kč) ale vyčetl jsem, že víc vydrží. Co se týká vosku, tak opět jsem četl, že nejlepší je pečetící vosk, ale je poměrně drahý. Mám to hotové tak uvidím jak to bude. Pokud někdo z Vás s tím má zkušenost, prosím napiště. Tomáš
Připojit reakci
      

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.226.54 (?)
5.3.2010 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdarec!

Chtel bych jen poznamenat, ze korkovy spunt se mi jevi jako dobra uzavera, ale davat vosk je proti smyslu zrani slivovice. Z lahve se vytvori konzerva a lihovina jiz nepracuje... takze radsi viskem nezakapavat a nechat treba deset let zrat. Ze se trocha lihu vypari nebude jiste ke skode veci.

Honza

Připojit reakci
         

Archivace slivovice


vyslouzil (16831) - xxx.xxx.61.6 (?)
5.3.2010 21:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To, co píše p. Honza má svou logiku. Ale já nezakapávám hrdla kvůli hermetičnosti destilátu. V mém sklepě je tak vlhko, že zátky by za pár let sežrala plíseň durch.
  Pro p. Tomáše - pečetní vosk se mi osvědčil, jeho cena, ve srovnání s cenou pálenky není tak hrozná. Určitě by šlo použít i jiné moderní materiály -  silikonový, latexový či akrylátový tmel, ekologickou barvu, aj. Nezkoušel jsem to ale. Stejně jako nemám zkušenost s moderními plastovými špunty, kterými bývají zátkována i poměrně kvalitní vína.

Připojit reakci
            

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
10.3.2010 8:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přátelé jsem potěšen, že se mi někdo ozval. Moc děkuji za rady, zavoskované mám jenom pár flašek, tak tuž to nechám a ten zbytek nebudu dělat. Uvidíme, pokud bude tato diskuze za pár let tak dám vědět:-) Jinak ohledně umělých špuntů jsem slyšel, že to nemusí s alkoholem dělat dobrotu, přece jenom víno není tak agresivní jak líh. Proto jsem volil celokorkové, neboť jsem opět slyšel (bohužel mám většinu z doslechu a ne z vlastní zkušenosti), že zátky z drceného korku dlouho nevydrží a drolí se. Každopádně ještě jednou Vám oběma díky za rady a typy. Tomáš
Připojit reakci
               

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.212.121 (?)
29.3.2010 8:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přátelé, dovolím si přidat další teoretické poznatky, které se mi podařilo zjistit. Co se týče skladování slivovice, pokud někdo neupřednostňuje skleněné demižóny apod, dobré je slivovici dávat do zelených flašek (pravděpodobně z důvodu menšího prostupu světla) než v obyčejných bílých. A také je třeba flašku nenechávat volně položenou, ale tak jako víno, pod určitým úhlem (dle mé úvahy asi proto, aby nedošlo k usazení nějakého??? kalu na dně). Prosím však o pochopení v případě bludů, bohužel s tím nemám osobní zkušenost. Pokud někdo z Vás má, dejte prosím vědět.

Tomáš

Připojit reakci
                  

Archivace slivovice


vyslouzil (16831) - xxx.xxx.65.50 (?)
29.3.2010 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Víno se skladuje naležato, aby navlhčený korek lépe těsnil a víno se neokysličilo. Pálenka se skladuje spíš nastojato - myslím proto, že líh dík menšímu povrchovému napětí by mohl zátkou prosakovat a taky nepatrné okysličení destiláítu přes zátku není na škodu, spíš naopak.

Připojit reakci
                     

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.162.2 (?)
29.3.2010 12:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás se slivovice  vždy uchovávala v tmavých malých (5 litrů)demižonech naplněných až do hrdla a uzavřených korkovými zátkami, ty byly zality kvalitním voskem. Byly ve sklepě ve tmě asi 9°C a to i několik generací. Pokud se znich stáčelo do lahví, tak vždy do bílých a zase až do hrdla. Do některých lahví se dávaly rozinky na silonu pro jemné dochucení, pokud byl kvas doplňován a po vypálení nebyla chuť čistá. Mohlo za to tehdy i nekvalitní pálení a nedokonalá technologie. Dnes v palírnách s digitálním řízení procesu se to nestává. I na teplém "výpalku" lze čichem i ochutnáním zjistit kvalitu kvasu i slivovice. To, že se destiláty dnes uchovávají jen v bílém skle je spíš moda a obchodní zvyk. Sluneční paprsky a světlo těmto tekutinám neprospívá .

Jarda  

Připojit reakci
                        

Archivace slivovice


vyslouzil (16831) - xxx.xxx.65.50 (?)
29.3.2010 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemyslím si, že je rozdíl skladovat destilát v tmavém skle nebo v bílém skle. Obojí bývá beztak ve tmě.
  Řízených destilačních kolon přibývá. Porovnávat je s klasickým dvojkotlem nelze, neboť každý kvas je jiný a těžko posoudit, co má na svědomí ošetření mače a co vedení destilace. Slyšel jsem názory (sám si to netroufám posoudit), že moderní kolony dělají pálenku jemnější, ale na úkor slabší vůně po ovoci.

Připojit reakci
               

Archivace slivovice


host - xxx.xxx.117.66 (?)
8.2.2016 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

už uplynulo "pár let" tak som zvedavý na aktuálne skúsenosti.. :-)

z mojich poznatkov: zátky z drveného korku sa vyrábajú primiešaním lepidiel, aby drobné častice korku držali pohromade, takže názor na ekologický uzáver si môžeš urobiť.. celokorková zátka dýcha a teda sa cez ňu máličko etanolu odparí, ale ak zavoskuješ, neznamená to, že pálenka "v konzerve" nezrie. Keďže je to veľmi zložitý chemický roztok, chemické reakcie v ňom prebiehajú neustále, preto to "dozrieva".-) Ak si nechal po prinesení z pálenice pálenku odvetrať (ja ju nechávam v sklenenom demižóne naplnenom do výšky, kde je najširší, aby bola hladina styku so vzduchom čo najväčšia, navrch demižóna natiahnem kúsok ženinej silónky a zagumičkujem a raz za deň - dva premiešam, aby sa chemizmus zintenzívnil, po dvoch mesiacoch zazátkujem.), môžeš ju už zavrieť hermeticky.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Pálenka z moštu4319.12.201813311
Švestkový kvas - bílá plíseň 1318.12.20181570
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2118.12.201842603
Koupě automatické pálenice 10317.12.201824178
Stojanek na cedění kvasu 717.12.2018835
Aroma slivovice2716.12.20183450
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20181924
Zápach pálenky816.12.2018815
Jblkový kvas (druhák)516.12.2018643
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182547
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182930
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331688
Ukončení destilace + ředění110.12.2018532
Mišpule610.12.20187234
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188662
Turbo kvasnice328.12.20183882
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811879
Domácí pálenice174.12.20185323
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181243
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182604
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893567
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188853
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186626
Zakalená slivovice17027.11.2018209168
Vínovice226.11.2018470
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810660
Teoretický výnos2323.11.20185024
Jablkovy kvas5723.11.20189758
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819613
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185672
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182897
Paleni slivovice doma1117.11.20184769
Hruškovice2817.11.201824205
Cukr nebo med?414.11.2018969
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856899
Škrábavost pálenky4014.11.201850226
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822582
Pliseň na švestkách 210.11.2018800
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814565
Destilace - základní dotazy415.11.20188432
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů