už uplynulo "pár let" tak som zvedavý na aktuálne skúsenosti.. :-)
z mojich poznatkov: zátky z drveného korku sa vyrábajú primiešaním lepidiel, aby drobné častice korku držali pohromade, takže názor na ekologický uzáver si môžeš urobiť.. celokorková zátka dýcha a teda sa cez ňu máličko etanolu odparí, ale ak zavoskuješ, neznamená to, že pálenka "v konzerve" nezrie. Keďže je to veľmi zložitý chemický roztok, chemické reakcie v ňom prebiehajú neustále, preto to "dozrieva".-) Ak si nechal po prinesení z pálenice pálenku odvetrať (ja ju nechávam v sklenenom demižóne naplnenom do výšky, kde je najširší, aby bola hladina styku so vzduchom čo najväčšia, navrch demižóna natiahnem kúsok ženinej silónky a zagumičkujem a raz za deň - dva premiešam, aby sa chemizmus zintenzívnil, po dvoch mesiacoch zazátkujem.), môžeš ju už zavrieť hermeticky.