Růže: Jak správně stříhat a podporovat krásný kvetoucí rozkvět?

Růže
Zdroj: pixabay.com

Pokud máte růžový keř, jedním ze způsobů, jak zajistit, aby si rok co rok zachoval svou krásu, je prořezávání. Prořezávání růží nejenže ovlivňuje tvar a velikost rostliny, ale odstraňování odumřelého, poškozeného nebo nemocného dřeva podporuje lepší cirkulaci vzduchu a zlepšuje působení slunečního světla. Odstraňování starých trsů navíc umožňuje rostlině věnovat energii na tvorbu nového, zdravého růstu. Abyste se ujistili, že tento každoroční zahradnický úkon provedete správně, podělíme se s vámi o naše tipy, kdy a jak stříhat růže.

Kdy stříhat růže

Doba stříhání růží závisí na tom, jakou odrůdu pěstujete. Pokud váš růžový keř kvete pouze jednou za sezónu, odrhněte hlavu nebo jej prořežte po odkvětu. Pokud máte stále kvetoucí nebo opakovaně kvetoucí růžový keř, stříhejte koncem zimy nebo brzy na jaře, než se začne vyvíjet nový růst. Na podzim prořežte odumřelé nebo nemocné větve a dlouhé vřetenovité trsy.

Růže: Jak správně stříhat a podporovat krásný kvetoucí rozkvět?
Zdroj: www.gardendesign.com

Potřebný materiál

Při prořezávání růžového keře si připravte tyto materiály.

Rukavice: Při prořezávání růžového keře si nasaďte dlouhé kožené rukavice, které vám ochrání ruce před trny.
Nůžky: Nůžky budou vaším hlavním nástrojem při stříhání. Nejlepší je obtokový nůž, který zajistí čistý řez a nedrtí zbývající konec trsu.
Nůžky na větve: Tento nástroj s dlouhou rukojetí vám umožní řezat ve vnitřní části růže, aniž byste se pořezali o trny.
Ocílka: Ostřič udrží čepele ostré, aby se minimalizovala síla potřebná k proříznutí větve a zajistil se čistý řez.
Dezinfekční prostředek: Na čepele nástrojů byste měli pravidelně používat dezinfekční prostředek, zejména pokud víte, že jste nástroje použili na infikovanou rostlinu.

Jak stříhat růže

Řez se může lišit v závislosti na tom, zda máte růže roubované nebo s vlastními kořeny. Růže pěstované na vlastním kořeni vyrůstají přímo z kořenového systému. Na druhou stranu roubované růže jsou vlastně dvě různé růže, které byly spojeny dohromady, aby se maximalizoval co nejlepší kořenový systém s co nejkrásnějším vrškem. U roubovaných růží se objevují odnože, které je třeba stříhat.

1. Odstraňte listy

Než začnete se stříháním, zhodnoťte celkový tvar a stav rostliny. Odstraňte loňské listy, které se mohou držet na rostlině, což vám umožní lepší pohled na keř.

2. Odstraňte odumřelé větve

Dále odřízněte všechny odumřelé větve v koruně (základna, kde se všechny větve spojují). Odumřelé větve poznáte podle toho, že jsou málo pružné nebo mají změněné zbarvení, a ořežte je až na zdravou tkáň.

3. Odstraňte poškozené větve

Poškozené nebo nemocné větve by se měly z růžového keře také odstranit, aby se zabránilo šíření nemoci. Poškozené nebo nemocné větve by měly být seříznuty alespoň 2 cm pod poškozeným místem.

4. Odstranění zkřížených větví

Pokud se na rostlině vyskytují slabé nebo křížící se větve, zcela je odřízněte, abyste umožnili proudění vzduchu a omezili možnost tření, které by zvýšilo možnost vniknutí choroby do rostliny.

5. Odstraňte přísušky

Pokud pěstujete roubované růže, je nyní čas na odstranění přísušků. Přísavníky jsou dodatečné malé stonky, které se začínají vyvíjet od základu, což může být kořenový systém, a ne vrchol rostliny, který chcete vidět. Ty se obvykle nacházejí pod korunou rostoucího stromu.

6. Odstraňte drobné pupeny

Když se na růžový keř podíváte zblízka, uvidíte drobné pupeny neboli očka, které vyčnívají ze stran. Proveďte řezy 0,6cm nad jedním z těchto oček ve směru, kterým chcete, aby větev rostla. Odtud vyroste nová větev.

7. Tvarování rostlin

Rostlinu tvarujte tak, že seříznete všechny převislé stonky pod úhlem 45 stupňů směrem od pupenu. Zastřihněte je natolik, abyste počítali s novým růstem, který v nadcházejícím vegetačním období pravděpodobně přidá na výšce a šířce.

8. Čerstvé řezy zapečetěte

Řízky zapečetěte zahradním tmelem, aby byly chráněny před nečekanými nízkými teplotami, které mohou nastat po posledních mrazech. Tmel může také poskytnout určitou ochranu před chorobami nebo hmyzem, ale keřové růže jsou odolné rostliny a opravdu nepotřebují příliš hýčkat.

Růže: Jak správně stříhat a podporovat krásný kvetoucí rozkvět?
Zdroj: www.marthastewart.com

V závěru je důležité si uvědomit, že pravidelné stříhání růží je klíčovým zahradnickým úkonem, který nejen udržuje krásný tvar a velikost rostliny, ale také podporuje její zdravý růst. Bez ohledu na to, zda máte růže kvetoucí jednou za sezónu nebo stále kvetoucí, správné stříhání zlepšuje cirkulaci vzduchu, zvyšuje působení slunečního světla a umožňuje rostlině investovat energii do tvorby nových, zdravých větví. Při provedení tohoto každoročního úkonu můžete využít naše uvedené tipy a pečlivě zvolené nástroje, abyste dosáhli optimálního výsledku. S pravidelným stříháním a péčí může váš růžový keř zdobit váš zahradní prostor svou krásou po mnoho sezón.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno