Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Ořešáky > Lískové ořechy

Lískové ořechy


salfi (25) - xxx.xxx.224.1 (?)
31.7.2020 21:28
Dobry den. Prosim o radu. Kazdy rok mam spoustu liskovych orechu a kdyz zacnou dozravat na okolnich pozemcich, ty moje jsou prazdne a vypadaji takto: viz foto
Obrázky:
Liskovy orech
Liskovy orech
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8   
                     

Lískové ořechy


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 4.9.2014 21:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že běžnou pasterační teplotou se tuk z buněk neuvolňuje. Jinak by asi z lískových jader vytekl, což se neděje. Řekl bych, že pojem denaturace se používá u bílkovin (ztráta terciální a kvarterní struktury), přeneseně pak u lihu. Ale to je jedno. Tuky podléhají žluknutí, což je uvolnění mastných kyselin z vazby na glycerol, případně štěpení jejich dlouhých řetězců (pochopitelně častěji u nenasycených). Sterilace ten proces úplně nezastaví (neumí to ani zmrazení), ale výrazně ho zpomalí - inaktivací enzymů, zabráněním přístupu vzduchu, uskladněním v chladnu a temnu (světlo urychluje rakci výrazně). 
   Co se týče vlastní sterilizace, je to prosté. Konzervuji tak jádra ořechů, sušené houby i některé sušené ovoce (třeba švestky) Uzavřené sklenice se zavaří v hrnci na 80 st. . Nejsou úplně ponořené, protože by plavaly.

Připojit reakci   
                        

Lískové ořechy


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.220.138 (?), 5.9.2014 1:41
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jj máte pravdu, enzymy jako bílkoviny, jsou na to teplo citlivější...

Sušené ovoce (třešně aj.) sterilujeme v troubě co má relativně přesný digitální termostat už od 40°C (na jogurty) přes pastrace 70°C a sterilace 90°C po klasické pěčení. Hysterezi cyklování topného tělesa jsem naměřil +2°C což je přesnější než zavařovací automat s vodou (+3°C), ale nemá to sepnutí vypínacího časovače při prvním dosažení nastavené teploty (má jen zvukovou signalizaci prvního dosažení nastavené teploty).

Připojit reakci
                        

Lískové ořechy


host - xxx.xxx.35.211 (?), 11.9.2014 21:32
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, pane Vysloužile, mohl byste uvést i dobu sterilace lískových oříšků? A jak dlouho je třeba oříšky sušit, než je mohu vylouskat ze skořápek? Když jsem je vylouskala nedosušené, scvrkly se. Lada.

Připojit reakci
                           

Lískové ořechy


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 11.9.2014 21:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že oříšky se scvrknou i při sušení ve skořápce. Steriluju je 20 minut.

Připojit reakci
                           

Lískové ořechy


tatnda (1019) - xxx.xxx.114.253 (?), 10.10.2014 13:08
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co se týče uskladnění oříšků.Oříšky vylouskám a nechám v lednici v krabičce od nanuků, konkrétně od míše a big milk (ne nanuk.dortů, ty jsou moc volné),nejsou hermeticky uzavřené, ale dost těsné, takže minimum můžou dýchat, ale nenasají pachy.Takto uchovávám i vlašské ořechy, ve vrchní části lednice.A mám loňské ořechy a v pohodě.

Připojit reakci
                           

Lískové ořechy


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 10.10.2014 13:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tondo, nevím. Pokud není krabice hermeticky uzavřená, po čase v ní obsah vlhkost a pachy nasát musí, záleží na délce uskladnění a intenzitě okolního pachu. Na druhé straně nevím, proč by měly ořechy mít možnost dýchat. Já je naopak uskladňuji zcela hermeticky a naopak se snažím vzduch z uskladněných nádob odsát. V obchodech taky často vídám prodávat ořechy vakuově balené  (proč by to dělali?). Dýchání ořechů bude takový eufemismus pro žluknutí.

Připojit reakci
                           

Lískové ořechy


tatnda (1019) - xxx.xxx.114.253 (?), 10.10.2014 14:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdar Miloši.Asi proto že to dýchá, tak vlhkost není uzavřená a ořech vysychá v lednici chladem, místo plesnění.Vakuově to bude zase o něčem jiném, ale to jsem nezkoušel.Já jen píšu, co se nám osvědčilo a funguje to, máme rok ořechy v lednici a letošní k nim přidávám. Např.v mrazáku mi všechno připadá načichlé ikdyž je to ve dvou sáčcích.
Hlavně ať si každý vybere to pravé...škoda zkazit úrodu.

Připojit reakci
   

Lískové ořechy


salfi (25) - xxx.xxx.224.1 (?), 31.7.2020 21:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den. Prosim o radu. Kazdy rok mam spoustu liskovych orechu a kdyz zacnou dozravat na okolnich pozemcich, ty moje jsou prazdne a vypadaji takto: viz foto
Obrázky:
Liskovy orech
Liskovy orech
Připojit reakci
<...6, 7, 8   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov8.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina5.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů