Konstrukce pro pěstování tyčkových rajčat

Jako snad každý jsme s rodiči nejprve přivazovali rostliny rajčat k jednotlivým kůlům. V polovině sedmdesátých let jsme přešli na obtáčení stonku rajčat provázky spuštěnými z trubky umístěné vodorovně nad řádkem v určité výšce. S tímto systémem jsem vydržel až do roku 2005, kdy jsem nahradil provázek drátěnými spirálami zavěšenými na Ferona Kari síti s oky 15 x 15 cm. Pěstování tyčkových rajčat provádím tímto způsobem dodnes. Se spirálami se pracuje stejně jako s provázkem, jenže neobtáčí se provázek okolo stonku rajčete, ale otáčí se stonek okolo spirály. Výhodou je, že spirála udrží jakoukoliv hmotnost rajčat (dokonce jsem na nich pěstoval i Hokaida) a při bouřkách se silným větrem nedochází k žádnému porušení rostlin, protože spirála je pružná, přičemž rostlina se nijak ve spirále nepohybuje (hýbe se spolu se spirálou).

Konstrukce pro pěstování tyčkových rajčat

Celá konstrukce pokrývá záhon 6 x 3 m a vejde se na ni 70 rostlin v pěti dvojřádcích se sedmi rostlinami v řádku. Mezi dvojřádky je vždy cestička (4). Konstrukce je rozložitelná na tři stejné díly, které se jednoduše přesunují po zahradě tak, aby se rajčata nepěstovala stále na jednom místě. Spirály jsou zavěšené v místech, jak je nakresleno v plánu výsadby (jeden čtverec znamená 15 x 15 cm v reálu).

Schéma konstrukce

První spirály jsem dostal od mistra výcviku učňů spojařů, kteří se učili motat tzv. závěšáky, které se používaly při tažení telefonního kabelu z jedné budovy na třeba 20 m vzdálenou budovu. Dnes už jsou kabely samonosné, ale tehdy se musely tenké kabely vkládat do těch spirál. Navinutou spirálu stačilo natáhnout a ustřihnout na potřebnou délku.

Spirály na rajčata

Uchycení nahoře zavěšením, dole se přichytne kolíkem ze silnějšího drátu, který se zapíchne do země těsně u rostliny.

Použité spirály na rajčata

Rajčata vysazuji do otvorů ve tkané černé textilii široké 1,05 m. Tuto textilii používám opakovaně každý rok již osmou sezónu. Na jaře natáhnu, na podzim složím a sklidím. Abych si ulehčil zalívání, tak mám pod textilií uprostřed dvojřádku nataženou trubku s otvory o průměru 4 mm, na jedné straně 10 l kbelík na druhé straně zvednutý neuzavřený konec, aby se okamžitě po nalití vody do kbelíku vyrovnal tlak v celé trubce a zalívání bylo rovnoměrné. Zalití záhonu s osmdesáti tyčkovými rajčaty mně trvá pět minut.

Vysazená rajčata

Teď ještě pár fotek, jak to na tom záhoně vypadá v průběhu sezóny.

Vyrostlá tyčková rajčata
Plody rajčat
Zralé plody rajčat

PS.: Spirály lze natočit např. na soustruhu, já si je dělám ručně, k čemuž potřebuji jenom svěrák, trubku o průměru 35 mm a vázací drát 2 mm pozinkovaný.

Svěrák na spirály

Autorem článku je Vladimír

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno