Výroba moštu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 157.100 (?)
12.2.2015 9:45

Tedy, pane vagabunde, myslel jsem si, že upřímně sdělujete své zkušenosti s odšťavňovačem. Větou: ...při odstředívkovém způsobu zmizí během velmi krátké doby všechny vitamíny...  jste se ale odhalil.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
               
vagabund - (48) - 220.250 (?), 12.2.2015 7:48

Před koupí odšťavňovače jsem si zjišťoval je li výhodnější odstředivkový nebo šnekový. Rozhodující bylo pro mne zjištění že při odstředívkovém způsobu zmizí během velmi krátké doby všechny vitamíny. V náznacích je to uvedeno ve většině článků které se touto problematikou zabývají, bohužel ten ve kterém to bylo přesně specifikováno na grafu jsem už nenašel. Jsem toho názoru, že je vždycky výhodnější sníst ovoce celé než je prohnat odšťavovačem, takže pro zpracování koupeného jižního ovoce je zásadně nepoužívám. Jablka tímto způsobem zpracovávám proto, že je v rodině kromě mne nikdo téměř nejedl, ale šťáva se vypije. Pokud jsme neměli odšťavovač tak jsem sice otrhal a uskladnil velké množství jablek, které jsem postupně zase vyvážel na skládku. Při větší úrodě meruněk se jich sice hodně snědlo, ale většinu jsem stejně rozdal. Teď je proženu odšťavňovačem a uskladním v mrazáku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vagabund - (48) - 220.250 (?), 12.2.2015 7:29

Množství zpracovaných jablek jsem nevážil, ale troufnu si tvrdit, že to bylo podstatně víc než metrák. Spíše násobek tohoto množství. Prakticky veškerá jablka ze tří zákrsků postupně odrůdy Šampion, Rubín a Bláhovo oranžové. Meruněk bylo letos méně ale pár desítek kilo to bylo a ostružin tak asi deset kilo odhadem. Samozřejmě v průběhu několika měsíců.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 157.100 (?), 12.2.2015 9:45

Tedy, pane vagabunde, myslel jsem si, že upřímně sdělujete své zkušenosti s odšťavňovačem. Větou: ...při odstředívkovém způsobu zmizí během velmi krátké doby všechny vitamíny...  jste se ale odhalil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vagabund - (48) - 220.250 (?), 12.2.2015 19:43

Člověče nešťastná vy mne dostanete do maléru. Copak já jsem nějaký exhibicionista abych se odhaloval?

Ale teď vážně. Když něco dražšího kupuji, prozkoumám internet a sháním všechny dostupné informace. Nechci se Vás dotknout ale, pokud nevíte, že odstředivkové odšťavovače ničí vitamíny, tak jste si toho moc o nich nepřečetl. Výrobci to sice nijak nezdůrazňují ale zmínka o tom že šťáva z těchto odšťavovačů se má spotřebovat hned je u mnoha z nich, některé uvedou přesnější čas do patnácti minut apod. Škoda že se mi nepodařilo najít článek a graf jak rychle klesá obsah vitamínů. Pokud si to dobře pamatuji i do těch patnácti minut je pokles značný. Tak tu uvádím, co píšou o odstředivkových odšťavovačích tři jejich prodejci. Kteří to raději neuvádím abych nebyl nařčený z toho, že je propaguji.

Díky rychlým otáčkám se snižuje trvanlivost a kvalita šťávy.

Odstředivky pracují s otočnými noži, které jsou součástí rychle rotujícího síta. Nakrouhané ovoce a zelenina jsou mrštěny na stranu síta. Díky odstředivé síle je z těchto drobných kousků odstředěna šťáva malými otvory v sítu. Při tomto procesu vzniká prudká oxidace, kdy je každý malý nakrouhaný kousek suroviny vystaven působení kyslíku.

Za nevýhodu bývá označována právě vysoká rychlost, která snižuje trvanlivost šťávy (rychleji oxiduje). Pokud však šťávu zkonzumujete v krátkém čase po jejím vyrobení (cca do 15 min), ztrácí tento argument opodstatnění. Vlivem vysokých otáček se také snižuje výtěžnost a dochází k určité ztrátě vitamínů a minerálů.

Jinak nic ve zlém. Při hledání jsem ve vyhledávači zadal odšťavování a ono mi to vyhledalo odstavování kojenců. Tak jsem se zase poučil o něčem co už nebudu potřebovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
geraldG10 - (45) - 110.75 (?), 13.2.2015 9:27

Nejsem sice biochemik a nerad bych tu rozpoutával nějaký flame, ale také se snažím prozkoumat internet a z dostupných informací mi vychází následující. Máte pravdu, že díky větší oxidaci při odstředivém odšťavování dochází rychleji k degradaci vitamínu C. Přesto většina vitamínu C, který jablka obsahují je ve slupce, v dužnině je ho přibližně desetina z celkového množství a tak je otázka kolik pak ho je pak obsaženo ve výsledném moštu. Kromě vitamůnu C jablko obsahuje ještě další vitamíny které tak rychle nepodléhají degradaci a tak odstředivka opravdu neničí "všechny" vitamíny. Nějak proto nechápu tu hysterii se ztrátou vitamínů a jak je úprava moštu špatná. Pokud někdo má mošt jako zdroj vitamínu C, bylo by asi lepší si koupit Celaskon (vtip). Jak už sem psal dříve, tak mám také šnekový odšťavovač, ale z důvodu, že na něm dělám především zeleninové šťávy, které by na odstředivce opravdu nešli. Ať se daří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vagabund - (48) - 220.250 (?), 14.2.2015 7:08

Ani já jako ostatně asi většina zde diskutujících nejsem schopen udělat vlastními silami posudek na množství vitamínů ve šťávě pocházející z jednotlivých typů odšťavňovačů a tak se musím spolehnout na to, co najdu v časopisech a na netu. Bohužel je toho žalostně málo. Srovnávací testy odšťavňovačů jsou zaměřeny na bezpečnost, trvanlivost, množství získané šťávy ale na to kolik získaná šťáva obsahuje vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek, takový srovnávací test jsem ještě neviděl. Přiznám se, že formulaci že „mizí všechny vitamíny“ už bych nepoužil ale na druhou stranu podle mi zatím dostupných informací je těch užitečných látek a vitamínů, které odstředivkové odšťavovače ničí víc než jen vitamín C. Mohu se ale mýlit. Jak jsem ale už napsal dostupných informací je málo a tak by bylo dobré povzbudit některé časopisy, aby se touto problematikou více zabývaly.

Pošlu mail s prosbou o takovéto informace do Zahrádkáře, D testu a ještě do několika podobných. Vyzývám tímto všechny, aby i oni napsali všude, kde by bylo možné takové informace získat. Pokud nás bude víc, je větší šance, že budeme úspěšní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 24.2.2015 8:31

A víte vy milovníci vitamínů, že prý neexistuje žádná klinická studie, která by ověřovala vliv vitamínu C na imunitu? Takže se možná zabýváte nesmysly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vagabund - (48) - 220.250 (?), 24.2.2015 12:41

Praktické testy toho co způsobí nedostatek vitamínu C provedli už hodně dávno mořeplavci. Kurděje to nebyla žádná legrace, na ty se umíralo. Nebyly to sice testy pod odborným dohledem, ale já jim přesto věřím. To že nám dnes kurděje většinou nehrozí je sice pravda ale zdravý rozum mi říká že tu bude i stav organismu kdy je vitaminu C málo ale na kurděje to ještě není ale své následky to má. A nemyslím si to jen já ale i někteří lékaři.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 24.2.2015 12:49

 Jsem psal o imunitě, ne o kurdějích.

Víte, že prý největší zdroj vitamínu C je v našich končinách jsou brambory?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
geraldG10 - (45) - 108.10 (?), 24.2.2015 14:52

Je to možné, ale protože většinou se brambory připravují vaření, smažením a jinou tepelnou úpravou, tak ho tam příliš asi nezbyde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika