Výroba moštu



         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.135 (?) 
30.10.2015 14:40

Ano, moštování je (pro mne) ideální způsob jak uchovat jablka po celý rok. Ve sklepě jsou k něčemu tak maximálně do Vánoc. Sklep mám chladný ale poměrně vlhký a hlavně na plodech se strupovitostí plíseň začíná nejdříve. Jen dodám, že mošt se letos obzvláště povedl, není ani kyselý, ani moc sladký, zkrátka akorát.

  
         
host - 53.101 (?), 31.10.2015 20:59

Děkuji za odpověď, však jsem dnes moštoval skoro celý den. Laboroval jsem trochu s postupy ve snaze optimalizovat čas/výtěžnost.

Mám 30litrový koš, používám do něj plachetku (sáček), plním jej až po okraj, lisuji hydraulicky. Přijde mi, že po promíchání výlisků po prvním lisování mi dá druhé lisování asi jen 15% více moštu (po prvním lisování 50-55% výtěžnost, po druhém pak celkem cca 55-65%), zato je to poměrně časově náročný krok. Když koš plním třeba z poloviny, výtěžnost je pochopitelně větší, ale trvá to celé déle. Dále jsem občas jablka podrtil a nechal pár hodin stát, mělo by se uvolnit více šťávy a i více aromatu ze slupek. Někdy jsem přidal i pekninolytické enzymy,

Bohužel jsem se ale nedostal na nějaké pořádné testování se sejným materiálem, abych mohl různé postupy řádně porovnat. Máte někdo zkušenosti s různými postupy, zkušenosti s enzymy či moštováním odležele drti? Mošt dělám z části na pití a z části ke zkvašení - na cidr i calvados.

Díky,  Tom

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:30
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika