Před koupí odšťavňovače jsem si zjišťoval je li výhodnější odstředivkový nebo šnekový. Rozhodující bylo pro mne zjištění že při odstředívkovém způsobu zmizí během velmi krátké doby všechny vitamíny. V náznacích je to uvedeno ve většině článků které se touto problematikou zabývají, bohužel ten ve kterém to bylo přesně specifikováno na grafu jsem už nenašel. Jsem toho názoru, že je vždycky výhodnější sníst ovoce celé než je prohnat odšťavovačem, takže pro zpracování koupeného jižního ovoce je zásadně nepoužívám. Jablka tímto způsobem zpracovávám proto, že je v rodině kromě mne nikdo téměř nejedl, ale šťáva se vypije. Pokud jsme neměli odšťavovač tak jsem sice otrhal a uskladnil velké množství jablek, které jsem postupně zase vyvážel na skládku. Při větší úrodě meruněk se jich sice hodně snědlo, ale většinu jsem stejně rozdal. Teď je proženu odšťavňovačem a uskladním v mrazáku.