|
Uchování jablečného moštu bez sterilace
|
|
|
|
|
|
|
host 25.4.2001 1:28, zobrazeno: 378203x
Prosím o radu, jakým způsobem nejlépe uchovat co nejdéle jablečný mošt bez tepelné úoravy. Slyšel jsem o možnosti použít křen.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nebuď zvědavý - (43), 21.5.2006 8:35
Z vlastní zkušenosti Vám mohu sdělit, že při určitém množství nastrouhaného křenu to skutečně funguje. Nicméně pít se to nedá. Teda pokud nemáte náturu pistolníka Hlinomaze v Limonádovým Jooe (supercloumák)
Výše uvedený příklad s mražákem se nám více osvědčil, i když musíte čekat než se to rozmrazí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.96 (?), 14.6.2006 20:13
Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik 20 l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat. Šťávu necháme ustát do druhého dne v chladnu a temnu. Druhý den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak, aby nenasávala kal ze dna nádoby (nádoba nesmí být železná ani pozinkovaná - nejlépe sklo, nebo kamenina). Na 10 litrů šťávy dáme 4 gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové (krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v 0,5 litru teplého moštu nebo 1 dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání několikrát opakujeme . Necháme ustát v chladnu a temnu. Pak záleží na Vás v čem chcete skladovat. Buď budete stáčet do čistých a suchých lahví, tj. naplnit po okraj, setřít pěnu, dobře utěsnit, korek nebo uzávěr poprášit Petolem , je dobré zavoskovat ponořením do roztaveného parafinu 0,5-1 cm pod okraj uzávěru. Je možné skladovat i v demižonu naplněném až po hrdlo. Místo Petolu lze použít kyselinu sorbovou (8 gr na 10 l), vše ostatní je stejné. V tomto případě pozor, v návodu píší vařit - to je nesmysl, pouze v teplém rozpustit. Celá várka se musí zpracovat najednou a hlavně nikdy nepřidávat cukr. Takto je možné skladovat rok i déle, aniž by mošt utrpěl na kvalitě nebo na chuti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.35 (?), 14.6.2006 23:44
Mražení moštu bych bral, chemickou konzervaci taky, ale jen s tepelnou úpravou. Z buněk se při vylisování uvolňují enzymy, tedy bílkoviny, které vyvolávají změny kvality /barva, chuť, zápach, kalení, odbourávání vitamínů atd./ Je to prostě živý maglajs. Bílkoviny zničíme zahřátím na 70 - 80 st. Tedy to nemusíme vařit, pouze sebrat šum a přidat kyselinu sorbovou /je zdravotně přijatelná více než benzoová, Pomůcka na konzervování Dr. Oetker, máte ji v každé limonádě atd./ A pak dát do lahví a nesterilizovat. Mimochodem i mražená zelenina se před mražením má kratince povařit i kvůli barvě a vitamínům, aby se zbavila těch enzymů. Pracují i za mrazu, zvláště, máme-li mražák pochybný, kde není aspoň - 18 st. Celsia. Zdraví K.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.84 (?), 8.2.2007 10:59
Ohřát na 70 stupňů a pak plnit do PET lahví - musí se okamžitě po zahřátí. Je třeba to dělat rychle - lahve se teplem okamžitě začnou smršťovat. Je potřeba plnit až po víčko, bez vzduchové mezery (nebo co nejméně) - smršťující se láhev tomu pomáhá. Potom mošt vydrží velmi dlouho (vyzkoušeno rok bez změny chuti či barvy (uloženo ve sklepě)).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
borax - Bronzový Zahrádkář (88) - 82.71 (?), 27.8.2011 12:11
Dle odborníků má být mošt zahřátý na 68"C po dobu 15-20 min.Poté posbírám šum, přecedím přes látkovou plenu a za tepla dám do PET láhví.Naplnit za tepla až po okraj tak, aby nebyl v láhvi žádný vzduch, zašroubovat!! PET láhve musí být pochopitelně naprosto čisté.
Mám to odskoušeno.Ve sklepě vydrží (mě do března)...i déle.Hm děti jsou rychlé :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
|
|
|
|