Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik 20 l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat.  Šťávu necháme ustát do druhého dne v chladnu a temnu. Druhý  den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak, aby nenasávala kal ze dna nádoby (nádoba nesmí být železná ani pozinkovaná - nejlépe sklo, nebo kamenina). Na 10 litrů šťávy dáme 4 gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové (krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v 0,5 litru teplého moštu nebo 1 dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání několikrát opakujeme . Necháme ustát v chladnu a temnu.  Pak záleží na Vás v čem chcete skladovat.  Buď budete stáčet do čistých a suchých lahví, tj. naplnit po okraj, setřít pěnu, dobře utěsnit, korek nebo uzávěr poprášit Petolem , je dobré zavoskovat ponořením  do roztaveného parafinu 0,5-1 cm pod okraj uzávěru. Je možné skladovat i v demižonu naplněném až po hrdlo.  Místo Petolu lze použít kyselinu sorbovou (8 gr na 10 l), vše ostatní je stejné. V tomto případě pozor, v návodu píší vařit - to je nesmysl, pouze v teplém rozpustit. Celá várka se musí zpracovat najednou a hlavně  nikdy nepřidávat cukr. Takto je možné skladovat rok i déle, aniž  by mošt utrpěl na kvalitě nebo na chuti.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika