Uchování jablečného moštu bez sterilace



host - 136.87 (?)
20.5.2006 23:02
mam dobrou zkusenost se zamrazenim mostu v pet lahvich v mrazaku.Po rozmrazeni je jako cerstve vylisovany.Sona.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host, 25.4.2001 1:28, zobrazeno: 378135x
Prosím o radu, jakým způsobem nejlépe uchovat co nejdéle jablečný mošt bez tepelné úoravy. Slyšel jsem o možnosti použít křen.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 136.87 (?), 20.5.2006 23:02
mam dobrou zkusenost se zamrazenim mostu v pet lahvich v mrazaku.Po rozmrazeni je jako cerstve vylisovany.Sona.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
nebuď zvědavý - (43), 21.5.2006 8:35
Z vlastní zkušenosti  Vám mohu sdělit, že při určitém množství nastrouhaného křenu to skutečně funguje. Nicméně pít se to nedá. Teda pokud nemáte náturu pistolníka Hlinomaze v Limonádovým Jooe (supercloumák)
Výše uvedený příklad s mražákem se nám více osvědčil, i když musíte čekat než se to rozmrazí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 138.96 (?), 14.6.2006 20:13
Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik 20 l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat.  Šťávu necháme ustát do druhého dne v chladnu a temnu. Druhý  den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak, aby nenasávala kal ze dna nádoby (nádoba nesmí být železná ani pozinkovaná - nejlépe sklo, nebo kamenina). Na 10 litrů šťávy dáme 4 gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové (krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v 0,5 litru teplého moštu nebo 1 dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání několikrát opakujeme . Necháme ustát v chladnu a temnu.  Pak záleží na Vás v čem chcete skladovat.  Buď budete stáčet do čistých a suchých lahví, tj. naplnit po okraj, setřít pěnu, dobře utěsnit, korek nebo uzávěr poprášit Petolem , je dobré zavoskovat ponořením  do roztaveného parafinu 0,5-1 cm pod okraj uzávěru. Je možné skladovat i v demižonu naplněném až po hrdlo.  Místo Petolu lze použít kyselinu sorbovou (8 gr na 10 l), vše ostatní je stejné. V tomto případě pozor, v návodu píší vařit - to je nesmysl, pouze v teplém rozpustit. Celá várka se musí zpracovat najednou a hlavně  nikdy nepřidávat cukr. Takto je možné skladovat rok i déle, aniž  by mošt utrpěl na kvalitě nebo na chuti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 191.35 (?), 14.6.2006 23:44
Mražení moštu bych bral, chemickou konzervaci taky, ale jen s tepelnou úpravou. Z buněk se při vylisování uvolňují enzymy, tedy bílkoviny, které vyvolávají změny kvality /barva, chuť, zápach, kalení, odbourávání vitamínů atd./  Je to prostě živý maglajs. Bílkoviny zničíme zahřátím na 70 - 80 st. Tedy to nemusíme vařit, pouze sebrat šum a přidat kyselinu sorbovou /je zdravotně přijatelná více než benzoová, Pomůcka na konzervování Dr. Oetker, máte ji v každé limonádě atd./ A pak dát do lahví a nesterilizovat. Mimochodem i mražená zelenina se před mražením má kratince povařit i kvůli barvě a vitamínům, aby se zbavila těch enzymů. Pracují i za mrazu, zvláště, máme-li mražák pochybný, kde není aspoň - 18 st. Celsia. Zdraví K.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 126.48 (?), 19.10.2006 13:40
Babička dává do moštu kousek křenu /nestrouhaného/ a demižon do sklepa. Chuť po křenu je trochu cítit, ale i tak je výborný.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 253.84 (?), 8.2.2007 10:59
Ohřát na 70 stupňů a pak plnit do PET lahví - musí se okamžitě po zahřátí. Je třeba to dělat rychle - lahve se teplem okamžitě začnou smršťovat. Je potřeba plnit až po víčko, bez vzduchové mezery (nebo co nejméně) - smršťující se láhev tomu pomáhá. Potom mošt vydrží velmi dlouho (vyzkoušeno rok bez změny chuti či barvy (uloženo ve sklepě)).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 82.71 (?), 27.8.2011 12:11

Dle odborníků má být mošt zahřátý na 68"C po dobu 15-20 min.Poté posbírám šum, přecedím přes látkovou plenu a za tepla dám do PET láhví.Naplnit za tepla až po okraj tak, aby nebyl v láhvi žádný vzduch, zašroubovat!! PET láhve musí být pochopitelně naprosto čisté.

Mám to odskoušeno.Ve sklepě vydrží (mě do března)...i déle.Hm děti jsou rychlé :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 27.8.2011 12:51

Já tedy cedím mošt ještě zasyrova - před sterilací.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 98.17 (?), 14.10.2013 13:18

PET lahve za tepla uvolnují škodlivé látky do moštu, není to moc zdravé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika