30 inspirativních nápadů na design malých zahrad

Design malých zahrad
Zdroj: www.bhg.com

Pokud máte malou zahradu, je pro vás důležitá skvělá dispozice. Omezený prostor znamená, že záleží na každém detailu – od výběru rostlin až po terénní úpravy, každý prvek má velký vizuální dopad. Při plánování malého venkovního prostoru vám tyto kreativní nápady na design malé zahrady pomohou zvýraznit její jedinečné vlastnosti. Podívejte se na 30 inspirativních nápadů na design malých zahrad.

Využijte roh pro vizuální oživení

Tato malá zahrada vypadá díky vysokým rostlinám překvapivě svěže a plně. Použitím druhů s hustou zelení a velkými listy zajistíte, že váš miniaturní prostor bude působit odvážně. Jedná se o první z 30 inspirativních nápadů. Různé kameny dotvářejí přehnaný styl a vyplňují mezery barvami a strukturou.

30 inspirativních nápadů na design malých zahrad
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Rohová lavička a vertikální zahrada

Tato chytrá zahrada skvěle využívá prostor. Místo toho, aby designér obětoval místo k sezení, postavil vyvýšenou lavičku a pod ni umístil rostliny, které milují stín. Na vnější straně domu zachycují sluneční světlo dvě řady nástěnných květináčů, které dodávají venkovnímu prostoru svěží pocit.

Nelineární tvary vytvářejí dynamiku

Geometrické akcenty udělají v malé zahradě velký rozruch. Nebojte se držet rovných linií – pomocí řady cihel můžete vytvořit zakřivenou opěrnou zeď, která prostoru dodá jemný, organický pocit. Po přidání vybraných rostlin vyplňte mezery malými kameny, abyste dosáhli elegantního zakončení.

30 inspirativních nápadů na design malých zahrad
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Odsazení rostlin tmavým mulčem

Pokud vaše zahrada slouží jako chodník nebo parkoviště, je rozhodující její design. Tento dvorek má nápadně zakřivené ohraničení, které upoutá pozornost, ale přesto dokáže ponechat centrální prostor volný pro kola a trávníkové vybavení. Líbí se nám bohatý tmavý mulč, díky němuž zelené rostliny vypadají ještě krásněji.

Začlenění různých prvků

Vytvořte si pouštní krajinu pomocí sbírky sukulentů, kaktusů a kamenů. Líbí se nám, jak zakřivená linie kamenů v teplých tónech připomíná pouštní písek a zároveň chrání drobné kaktusy. Okolní plochy jsou plné svěže zelených sukulentů různých tvarů a barev.

30 inspirativních nápadů na design malých zahrad
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Nízká údržba Driftwood Rock River

Díky velkým dekoracím z naplaveného dřeva a hladkým říčním kamenům připomíná tato zahrada koryto potoka nebo kamenitou pláž. Rostliny hrají podpůrnou roli, zdobí okraje a umocňují přírodní atmosféru.

Zavěste květinové koše pro více barev

Využijte svůj trávník na maximum tím, že omezíte zahradu na tenký, lineární pás podél plotu. Tato rozkošná zahrada využívá pro definici skládané cihly; svěží převislé rostliny vyvažují ostré linie. Pro extra barevný pop nainstalujte závěsné háčky, které podporují brilantní hrnkové květiny.

30 inspirativních nápadů na design malých zahrad
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Pozvedněte svou zahradu směrem vzhůru

Snažíte se udržet každý centimetr prostoru na dvorku? I tak můžete mít zahradu – stačí využít vertikální prostor. Namontujte na plot dva nebo tři dlouhé úzké zahradní truhlíky do hromady. Jak rostliny rostou, vytvářejí iluzi živé stěny; pro maximální bujnost zvolte popínavé liány nebo plazivé rostliny.

Kameny dodají květináčům texturu

Pokud má vaše zahradní plocha neobvyklý tvar, může být náročné ji vyplnit rostlinami. V tomto případě se na jedinečném prostoru ve tvaru kosočtverce vyjímají skály. Vytváří tak dokonalé prostředí pro odolné rostliny a umožňuje účinný odtok vody z chodníku. Pro větší kontrast použijte kameny různých barev a velikostí.

Kameny dodají květináčům texturu
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Přidejte minimalistické truhlíky

Pečlivým výběrem rostlin zachováte čistý a moderní dojem z moderního dvora. Na tomto dvorku jsou všechny kapradiny a listy v podobném odstínu jasně zelené barvy. Vedle strohé cementové terasy a teplého plotu z přírodního dřeva působí nádherně a uklidňujícím dojmem.

Definujte zahradu pomocí bílé barvy

Zakryjte nevzhlednou zeď nebo plot výsadbou malé lesní zahrady. Malé stromy a vysoké keře vytvoří malý kousek ráje – zasaďte je do květináčů nebo do země. S vyplňováním půdy kolem základů stromů si nedělejte starosti, stačí přidat bílé kameny, které budou působit svěže a čistě.

Definujte zahradu pomocí bílé barvy
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Udržování čistých linií na malém prostoru

V této zahradě je vše symetrické a ostré – od úhledných řádků až po čtvercové nášlapné kameny je vše na svém místě. Řada stejných zelených rostlin dodává správný nádech barvy a divoké, organické zeleně.

Různá výška výplně vrstev bez hloubky

Udělejte velký dojem na malé zahradě s více úrovněmi. Pomocí dlažebních kostek, kamenů, květináčů a škvárových bloků se z malého kousku trávníku stane dramatická tropická zahrada. Jendá se o další z 30 inspirativních nápadů. Všimněte si, jak různé úrovně propojují krátké zelené rostliny a vysoké palmy.

Různá výška výplně vrstev bez hloubky
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Využijte prostor vedle chodníku

Pokud vaše zahrada slouží jako chodník, máte omezený prostor pro výsadbu. Chcete-li vytvořit pocit kouzelné zahradní cesty, položte doprostřed plochy sadu nášlapných kamenů. Rozdělením prostoru v podstatě vytvoříte dvě samostatné zahrady; zde se nám líbí, jak cihlové obruby dodávají jemné, organické křivky.

Vytvoření klidného zenového prostoru

Je plocha vaší zahrady omezena na úzký pruh pozemku mezi domem a chodníkem? Využijte ho naplno a vytvořte si zenovou zahradu. Velké kameny a betonové akcenty dodají fascinující směs přírodních barev a textur a několik vysokých rostlin udrží pocit svěžesti a života.

Vytvoření klidného zenového prostoru
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Zářivé květy zvýrazní skalku

S tímto designem si můžete užívat všech výhod terénních úprav s organičtějším dojmem. Vyhněte se rovným liniím. Majitel domu zde rozmístil kameny a rostliny různých velikostí v náhodném uspořádání. Výsledek vypadá přirozeně a okouzlujícím způsobem – perfektně se hodí do malého bungalovu nebo domku.

Vertikální nádoby maximalizují prostor

Tato zahrada se symetrickými betonovými dlaždicemi a geometrickými vertikálními květináči dodá vašemu domu svěží, moderní vzhled. Díky strohé černé dlažbě a bílým oblázkům vypadají úžasné zelené rostliny a fialové květy ještě živěji.

Vertikální nádoby maximalizují prostor
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Různé barvy kamenů pro zahradu s nízkým obsahem vody

Pokud hledáte zahradu nenáročnou na údržbu, kameny jsou skvělým půdním krytem. Tři různé barvy kamenů zde promění nevzhledný dvorek v krásnou zahradu. Kameny také zabraňují růstu plevele kolem krásných a jedinečných rostlin. Výsledek vyžaduje minimální zálivku a prořezávání – ideální volba pro suché podnebí.

Pěstujte rostliny na stěně

Malý dvorek můžete maximalizovat vertikálním řešením – pomocí popínavých rostlin můžete vnější stranu budovy nebo plotu proměnit v zářivou stěnu plnou zeleně. Do prostředí zasuňte lavičku a vytvořte malebné místo pro čtení a odpočinek. Kulatý vyvýšený záhon přidá další prostor pro výsadbu v neobvykle tvarované části dvora.

Pěstujte rostliny na stěně
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Vyberte si říční kameny pro zajímavé květináče

Chcete minimalizovat údržbu? Místo toho, abyste svou malou zahradu pokryli zelení, zvažte její vyplnění říčními kameny. Různé barvy a zaoblené linie krásně kontrastují s okolní trávou a teplé tóny dají vyniknout vybraným rostlinám.

Zahradní truhlíky poskytují možnosti výsadby

V malé zahradě je trocha kontrastu velmi důležitá. Jednou z možností je zvolit květináče a zahradní záhony výrazných tvarů. Když přidáte rostliny, organické a nepředvídatelné tvary listů vypadají krásně na pozadí čistých linií truhlíků.

Zahradní truhlíky poskytují možnosti výsadby
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Využijte všechny prostory pro květináče

Proměňte vyvýšený květináč v nádhernou zahradu, která zvýší atraktivitu vašeho domu. Zde majitel domu pokryl půdu malými bílými oblázky a připravil tak půdu pro sbírku svěžích zelených rostlin. Aby byla zeleň barevnější, je do ní zasazeno několik hliněných květináčů.

Vytvořte si design pomocí umístění kamene

Někdy je malá zahrada poněkud příliš velká na to, aby se dala zaplnit rostlinami. Místo toho, abyste malý volný prostor vyplnili trávou, použijte jej jako plátno pro skalku. Pomocí oblázků různých barev vytvořte vzory nebo geometrické tvary. Ve spojení s eklektickým výběrem exotických rostlin je výsledek výstavní.

Vytvořte si design pomocí umístění kamene
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Použití malých rostlin

Stinná zahrada nemusí být překážkou, stačí si vybrat rostliny, kterým se daří na nepřímém světle. Tato kreativní zahrádka využívá odolné rostliny a záhon z kamenů a pro jistotu i několik dekorativních soch.

Ohraničení malého prostoru pro květináče kameny

Má vaše zahrada rozlohu menší než 10 čtverečních stop? Dodejte mu výrazný vzhled vymezením hranic pomocí kamenů. Vytvoříte tak výrazný geometrický tvar a přitáhnete pozornost dovnitř k rostlinám.

Ohraničení malého prostoru pro květináče kameny
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Využití květináčů v suchém podnebí

Suché podnebí znamená, že některé rostliny mají problémy s dostatkem vody. Chcete-li mít větší kontrolu nad vlhkostí půdy, používejte květináče, které pomáhají zadržovat vodu, takže rostliny zůstanou zelenější. Tato malá zahrádka využívá velké zemní květináče, vertikální hromadu nástěnných květináčů a závěsný květináč, aby vytvořila svěží pouštní oázu.

Bílé skály zvýrazňují zelené rostliny

Jak roztomilá je tahle malá zahrádka? Tady jde o to, aby se prostor odlišil bílými kameny a úhlednou cementovou obrubou. Výrazné křivky přitahují pozornost a zelené listnaté rostliny navozují tropickou atmosféru. Jako závěrečná tečka je v jednom rohu prostoru ukotvena malá palma v květináči.

30 inspirativních nápadů na design malých zahrad
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Červený mulč a bílé oblázky

Červený mulč a bílé oblázky mohou vytvořit krásný zahradní design.

Klid v kamenech

Tento zahradní chodník, který je spojením klidu a minimalistického designu, využívá hladké bílé kameny k vytvoření klidné cesty kolem klidného vodního prvku. Cestička, lemovaná pečlivě rozmístěnou zelení a jemným osvětlením, slouží jako funkční chodník a pozvánka k meditativnímu úniku v bujném prostředí zahrady.

30 inspirativních nápadů na design malých zahrad
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Soumrak klidu

Poslední z 30 inspirativních nápadů je tato zahradní cesta, která nabízí klidné útočiště s úhledně vyloženými bílými oblázky, které se jemně kroutí kolem svěží zeleně. Měkká záře skrytých světel vytváří příjemnou atmosféru a podtrhuje přirozenou symetrii a krásu pěstěných keřů. Je to klidné zákoutí ideální pro večerní procházky, rozjímání nad uplynulým dnem nebo prostě jen vychutnávání klidu dobře udržované zahradní oázy.

30 inspirativních nápadů na design malých zahrad
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Malá zahrada představuje výzvu, která vyžaduje důmyslné plánování a kreativitu. Každý detail, od výběru rostlin po terénní úpravy, má v omezeném prostoru významný vizuální dopad. Inspirativní nápady na design malých zahrad se zaměřují na využití prostoru efektivně a na zvýraznění jedinečných vlastností daného místa. Využití rohů, vertikální zahrady, nelineární tvary, či minimalistické prvky patří mezi účinné techniky, které mohou malou zahradu proměnit v atraktivní a útulný prostor. Dejte nám vědet, který ze 30 inspirativních nápadů se vám líbilo nejvíce!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno