Uchování jablečného moštu bez sterilace
|
|
|
|
host - 129.96 (?) 26.8.2010 9:34
Naprosto souhlasím. Dělám to úplně stejně, jenom používám 0,7 l lahve od minerálek. Ze zkušenosti vím, jak vysoko je mám naplnit, aby po zahřátí byl mošt až k vrcholu hrdla. Po vyjmutí z hrnce zavírám víčky, která během roku získám z otvíraných lahví (korunkových), i od piva. Dříve se prodával takový šikovný plechový výlisek na otvírání, který "korunku" nepoškodil a zároveň má prolis, kterým se dá korunka perfektně uzavřít. Princip je podobný, jako uzavírání sklenic Omnia. Korunky před uzavíráním pochopitelně ohřeji ve vodě, aby byly sterilní. Na ty otvíráky jsem kdysi někde přišel, stály pár korun a ještě mám nějaké schované. Prázdné lahve se dají v menších obchodech koupit, protože se jich tam rádi zbaví.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 26.8.2010 9:34
Naprosto souhlasím. Dělám to úplně stejně, jenom používám 0,7 l lahve od minerálek. Ze zkušenosti vím, jak vysoko je mám naplnit, aby po zahřátí byl mošt až k vrcholu hrdla. Po vyjmutí z hrnce zavírám víčky, která během roku získám z otvíraných lahví (korunkových), i od piva. Dříve se prodával takový šikovný plechový výlisek na otvírání, který "korunku" nepoškodil a zároveň má prolis, kterým se dá korunka perfektně uzavřít. Princip je podobný, jako uzavírání sklenic Omnia. Korunky před uzavíráním pochopitelně ohřeji ve vodě, aby byly sterilní. Na ty otvíráky jsem kdysi někde přišel, stály pár korun a ještě mám nějaké schované. Prázdné lahve se dají v menších obchodech koupit, protože se jich tam rádi zbaví.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.74 (?), 8.9.2011 9:32
Zkoušel jste lehce opláchnout víčka lahví a hrdla lahví koloidním stříbrem?
Mám výbornou zkušenost při vaření fíkové marmelády bez konzervantů. Jen třtinový cukr, žádná voda a citron. Okraje vyvařených zavařovaček vždy otřu koloidním stříbrem, víčka také a po vlití horké marmelády zapálím na povrchu marmošky trocha alkoholu, koňaku nebo whisky... Dokonale vydenzivikovaný vtup:-)))
Třeba by to fungovalo i j jablky;-) Ty já bohužel nemám a kupované bůhví odkud... - to není ono:-(.
Lenka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.16 (?), 20.12.2020 23:57
Díky moc za takhle obsáhlé informace. Vyzkoušíme příští rok. A propo, jaké dárky letos na zavařování kupujete? Já tentokrát koupila velké hrnce na zavařování. Tak už se těším, až po létě budeme vyrábět dobroty.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.74 (?), 8.9.2011 9:37
Něco podobného dělám při vaření fíkové a švestkové marmelády:-)
Jen ta je při vlévání do lahví horká, ale zas bez konzervace... Na povrch dávám trocha alkoholu a ten zapálím na pár sekund...;-) Bezva výsledek;-)
Já bych to s tím alkoholem riskla:-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|