Nejlepší roční období pro výsadbu stromů, aby se jim dobře dařilo

Nejlepší obdob pro výsadbu stromů
Zdroj: www.marthastewart.com

Přidání stromu do krajiny vašeho domu může mít pro vás i váš majetek mnoho výhod. Kromě krásné zeleně a zvýšení atraktivity nejlepší stromy poskytují přirozený stín, který může v létě pomoci snížit spotřebu energie a v zimě blokovat studené větry a pomáhat izolovat váš dům.

Jako by to všechno nestačilo k tomu, abyste si stromy přidali na svůj pozemek. Stromy mohou také zlepšit duševní a fyzické zdraví lidí žijících v jejich okolí.

Jste připraveni využít těchto výhod a osadit svůj pozemek stromem? Přečtěte si, co byste podle odborníků měli vědět, než začnete nakupovat stromy. Jaké je nejlepší roční období pro výsadbu stromů, aby se jim dobře dařilo?

Nejlepší roční období pro výsadbu stromů, aby se jim dobře dařilo
Zdroj: www.marthastewart.com

Nejlepší doba pro výsadbu stromů

Nastává období výsadby stromů obvykle na podzim nebo brzy na jaře. Pokud je u vás v zimě počasí dlouhodobě pod bodem mrazu, pak je pro výsadbu nejvhodnější časné jaro.

Dobrou zprávou pro ty, kde jsou zimy méně kruté, je, že máte trochu větší flexibilitu, pokud jde o načasování. Pokud máte málo mrazivého počasí nebo žádné, můžete sázet kdykoli kromě léta.

Pokud jde o přesné načasování na jaro záleží na teplotě půdy. Je třeba s výsadbou počkat, až bude mít půda trvale teplotu nad 10 stupňů Celsius, aby byla zaručena nejlepší šance na přežití.

Výhody podzimní výsadby

Volba mezi jarem a podzimem může záviset na místě vašeho bydliště, ale podzimní výsadba má několik výhod. Chladnější a deštivější počasí umožňuje snadnější zakořenění stromů – letní vedra mohou vedle jiných problémů, jako je sucho, zbytečně zatěžovat kořeny mladých stromů. V chladnějších měsících je také menší pravděpodobnost odpařování vlhkosti z půdy než v létě. Výsadba na podzim také umožňuje stromu aklimatizovat se a stabilizovat se předtím, než mu také narostou listy (v případě listnatých stromů), takže veškerá jeho energie může být věnována právě založení kořenového systému.

Nejlepší roční období pro výsadbu stromů, aby se jim dobře dařilo
Zdroj: www.marthastewart.com

Zjištění nejlepších stromů pro vaši oblast

Změny v zónách mrazuvzdornosti ztěžují odborníkům poskytování obecných doporučení, kdy (a co) vysadit ve vaší oblasti. Zóny mrazuvzdornosti mají být vodítkem, nikoliv příručkou, podle něhož mohou dobře rostoucí stromy, které nespadají do zóny mrazuvzdornosti ve vaší oblasti, při vhodné péči a ochraně stále prospívat. To však neznamená, že byste je měli dále vysazovat, pokud se vaše zóna nedávno změnila.

Posuny zón mrazuvzdornosti nakonec rozšiřují škálu stromů, které ve vaší oblasti v budoucnu přežijí. I když tedy ve vaší oblasti můžete mít odrůdy stromů, které nyní spadají mimo zónu mrazuvzdornosti, neznamená to, že můžete přidat nové stromky a očekávat od nich stejné výsledky.

Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že výběr druhů stromů se značně liší podle místa, kde žijete. Co může být v jedné oblasti považováno za původní, může být v jiné invazivní. Když se díváte na doporučení, ujistěte se, že odrážejí vaši místní oblast, nejen váš region.

Kdy sázet běžné druhy stromů

Výsadba stromu podle druhu příliš neliší, ale péče se může lišit.

Listnaté stromy

Listnaté stromy, známé také jako stinné stromy, jsou známé tím, že na podzim ztrácejí listy. Mezi běžné opadavé stromy patří javory, dříny a břízy. Obecně platí, že listnatý strom se snáze zakládá. Tyto druhy stromů sázejte na podzim, kdy usínají – tehdy začínají ztrácet listy. Nově vysazený stromek budete chtít po celou zimu také dobře zalévat. Nejsou příliš vybíravé, pokud jde o množství vody, a dají vám jasné signály, pokud dostávají příliš mnoho nebo příliš málo vody.

Pokud jste nestihli zasadit stromek na podzim, nebojte se. Můžete jej zasadit i brzy na jaře, než začne rašit.

Stálezelené stromy

Stálezelené stromy si udržují listy po celý rok. Do této kategorie stromů patří některé jehličnaté stromy, jako jsou cypřiše, jalovce, smrky a borovice, a také listnaté stálezelené stromy, jako jsou zimostrázy, cesmíny a azalky. Stejně jako listnaté stromy by se i stálezelené stromy měly zpravidla vysazovat na podzim, ale pokud venku nepanují úmorná vedra, lze je kromě léta vysazovat téměř kdykoli během roku.

Stálezelené rostliny mohou také trpět tzv. vysycháním, kdy jim během zimy uschnou listy a jehličí. Pokud žijete v oblasti, kde půda mrzne a neumožňuje přístup vody ke kořenům stromu, možná budete chtít s výsadbou a založením stálezeleného stromu počkat až na jaro.

Nejlepší roční období pro výsadbu stromů, aby se jim dobře dařilo
Zdroj: www.marthastewart.com

Tipy pro úspěšnou výsadbu stromů

Při výsadbě stromu je třeba pamatovat na několik věcí, aby měl co největší šanci přežít a prospívat.

Znát správnou hloubku výsadby

Dbejte na to, aby širší část kořenového systému nacházející se těsně pod základnou kmene byla rovná s půdou. Největší chybou, kterou vidím u majitelů domů při výsadbě stromů, je příliš nízká hloubka výsadby. O hloubce výsadby stromů máme rčení, které rádi používáme: Trochu vysoko nikdy neumře, trochu nízko neporoste. Vrchní kořen vycházející z kořenového krčku stromu by měl být v rovině s půdou.

Nebojte se při vyjmutí stromku z kontejneru odstranit zeminu z jeho kořenového balu, abyste dosáhli správné hloubky. Vzhledem ke způsobu, jakým se stromy kopou a dávají do kontejnerů, může být tento kořen někdy několik centimetrů pod úrovní půdy. Ve většině případů jsem zjistil, že před výsadbou musím z vrcholu kořenového balu odstranit několik centimetrů zeminy.

Výběr správného místa

Další věc, kterou je třeba mít na paměti? Umístění. Promyslete si, kam stromek zasadíte. Výsadba na východní, západní nebo severozápadní straně vašeho domu může pomoci vytvořit stín před sluncem. Měli byste si také uvědomit, co vysazujete v blízkosti.

Přidání stromu do krajiny vašeho domu může přinést nejen estetickou hodnotu, ale také několik praktických výhod. Stromy poskytují přirozený stín, který může snížit energetickou spotřebu vašeho domu v létě a nejlepší na tom je, že mohou chránit i před chladnými větry v zimě. Navíc, vedle fyzických výhod, mohou stromy přispět k duševnímu a fyzickému zdraví obyvatel. Rozhodnutí o výsadbě stromů vyžaduje pečlivou úvahu, včetně výběru správného období pro výsadbu a vhodných druhů stromů pro danou oblast. Podzimní výsadba může nabídnout několik výhod, jako je snazší zakořenění a menší riziko odpařování vlhkosti. Bez ohledu na nejlepší období výsadby je klíčové znát specifika lokality a výběr stromů, které budou nejlépe prosperovat v daném prostředí. Vědomá a správně provedená výsadba stromů může přinést dlouhodobé benefity pro životní prostředí a pohodu obyvatel domu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno