Kysele maso



jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?)
27.12.2015 10:32

Je tolik způsobů uzení, že nelze říci který  je ten nejlepší. Lze udit od několika málo hodin až po 14 dní. Podle technologie. Každý si musí najít to svoje uzené, které mu vyhovuje. Při výběru způsobu se musí respektovat přírodní zákony a používat selský rozum. V případě neúspěchu lze požádat o radu. U začínajících „udičů“ obvykle bývá nevhodná udírna a žádné zkušenosti. Nejdříve si musíme uvědomit co vlastně uzené maso je, a jaké ho chceme mít. Nejčastější závady je kyselé a dehtové maso. Vznikne dušením masa v kouři při nízké teplotě. Uzené maso se má SUŠIT  a ne dusit v kouři. Začínající „udiči“ by měli udit při vyšších teplotách a větším průvanu v udírně s větší spotřebou dřeva. Tohle nejsou rady pro zkušené labužníky, ale pro začátečníky. Ti zkušení to mohou dělat úplně jinak a přitom dobře. Mňam.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 27.12.2015 0:19

Ano Ferdo, pokud ohniště umožňuje, aby se naložil 9 kg těžký špalek a udržel se doutnat po dobu 9 hodin, je to ideální oproti ohništi, kam přikládáte po 0,5kg polínkách. Ale jak jsem uvedl výše, je potřeba mít ohniště tepelně akumulační, aby po odhoření roztápěcího základu nezhasl tem velký špalek. Ochlazení kouře musí zajistit sopouch. Dobré je pokud je dvouplášťový s řízenou výměnou vzduchu v meziplášti.

A když se vrátíme k úvodnímu dotazu. Dřevní ocet je rozpustný ve vodě. Z dýmu jej můžeme odstranit filtrováním pčes vlhkou pytlovinu nataženou dole i pro rovnoměrné rozptýlení kouře. Také proto je také důležíté, aby maso před uzením studeným kouřem oschlo v kouři teplém. Na suchém povrchu masa se nemá ocet v čem rozpouštět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 103.247 (?), 26.12.2015 9:56

vzduch mam privrený ze začátku jsem mel teplotu větší jsem ztoho nešťastný dřevo je druhý rok pod střechou šťáva z masa je taky takova hořká.Ještě jen dvířka udírny pustily kolem suku smůlu ale nevím jestli to má vliv díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 111.8 (?), 26.12.2015 10:19

Může se Vám ochlazovat kouřovod.Podle mého názoru je zbytečně dlouhý pro uzení teplým kouřem.Je také potřeba dobře vysušit uzák před vkládáním masa.Ze začátku udit na vyšší teplotu cca 45min. na 80C, maso se osuší a zatáhne pak teplotu stáhnout na 60-70C.Z udírny by měl jít slabý, světlý von'avý kouř, nemusí se z ní hulit jak z parní lokomotivy.Dřevo musí být suché.Uzení zdar rpstylle@seznam.cz 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 243.114 (?), 26.12.2015 10:19

Smůla vliv nemá, je to opravdu o přívodu vzduchu a vlhkosti dřeva, taky jsme s tím ze začátku bojovali.

Ad Ferda - ono hodně záleží, jaké máte topeniště, my máme železný kotlík, do kterého ani náhodou poleno vámi uváděné velikosti nenarvu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 26.180 (?), 26.12.2015 18:41

Ahoj mam tiež ten problem maso je nahorkle a čoraz černejšie udenie cca7 hodin udil som bukom priemer dymovodu 20cm dlžka 2,8m skusim zmenšit priemer dymovodu horelo to jak das velky tah.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 26.12.2015 19:46

To ste nějaký rychlík, za sedm hodin jsem maso nikdy nevyudil, často udím i dva dny. Čas teda neměřím, ale asi se mi to málokdy podaří pod 15 hodin. No a že to hoří jak ďas? Tak tam nedávejte malé polínka, čím větší poleno tím lepší a třeba jen jedno či dvě, podle toho jak to hoří. A ten tah? Já nemám na udírně žádný komín, kouř mi odchází jen škvírama mezi palubkama udírny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 27.12.2015 0:26

dymovod (sopouch) nechte tak jak je, ale na výstupu do udírny dejte pod odkapávací plech s pískem rámeček s napnutou pytlovinou. Pokud bude tah stále příliš silný dejte rámečků s pytlovinou více nebo pytlovinu namočte vodou. Vždy je lepší mít opatření na regulaci tahu nastavitelná, než omezovat tah fixně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.245 (?), 27.12.2015 7:22

je těžké radit jak a čím udit.každá udírna je originál.co platí tady je jinde blbost.ale k věci.kouřovod dle mého názoru je dlouhý pak jen pálíte zbytečně moc dřeva, ale to neznamená že to nepujde také souhlasím s názorem který tu padl-roztopit klidně na100 držet tak 30 min.,poté teplou snížit na 60-65 st.a udit podle velikosti kusů masa cca13 hod v mé udírně stačí.maso jsme chutnali o svátcích a je super

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 27.12.2015 10:32

Je tolik způsobů uzení, že nelze říci který  je ten nejlepší. Lze udit od několika málo hodin až po 14 dní. Podle technologie. Každý si musí najít to svoje uzené, které mu vyhovuje. Při výběru způsobu se musí respektovat přírodní zákony a používat selský rozum. V případě neúspěchu lze požádat o radu. U začínajících „udičů“ obvykle bývá nevhodná udírna a žádné zkušenosti. Nejdříve si musíme uvědomit co vlastně uzené maso je, a jaké ho chceme mít. Nejčastější závady je kyselé a dehtové maso. Vznikne dušením masa v kouři při nízké teplotě. Uzené maso se má SUŠIT  a ne dusit v kouři. Začínající „udiči“ by měli udit při vyšších teplotách a větším průvanu v udírně s větší spotřebou dřeva. Tohle nejsou rady pro zkušené labužníky, ale pro začátečníky. Ti zkušení to mohou dělat úplně jinak a přitom dobře. Mňam.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
casino - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 54.241 (?), 27.12.2015 13:57

Kyselé maso?

Něco podobného se mi přihodilo, když jsem testoval dymogenerátor pro uzení klobás studeným kouřem. Došel jsem k závěru, že jsem vlastně prováděl suchou destilaci dřeva při níž vedle metanolu vzniká i kys. octová, která  (k převeliké radosti mých psů) znehodnotila výsledek...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika