Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Krby, grily a udírny > Kysele maso

Kysele maso


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.136 (?)
27.12.2015 0:26

dymovod (sopouch) nechte tak jak je, ale na výstupu do udírny dejte pod odkapávací plech s pískem rámeček s napnutou pytlovinou. Pokud bude tah stále příliš silný dejte rámečků s pytlovinou více nebo pytlovinu namočte vodou. Vždy je lepší mít opatření na regulaci tahu nastavitelná, než omezovat tah fixně.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je GrilyKrby.cz - první Weber World v ČR
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4   
                  

Kysele maso


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.136 (?)
27.12.2015 0:19, počet návštěv: 31226
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano Ferdo, pokud ohniště umožňuje, aby se naložil 9 kg těžký špalek a udržel se doutnat po dobu 9 hodin, je to ideální oproti ohništi, kam přikládáte po 0,5kg polínkách. Ale jak jsem uvedl výše, je potřeba mít ohniště tepelně akumulační, aby po odhoření roztápěcího základu nezhasl tem velký špalek. Ochlazení kouře musí zajistit sopouch. Dobré je pokud je dvouplášťový s řízenou výměnou vzduchu v meziplášti.

A když se vrátíme k úvodnímu dotazu. Dřevní ocet je rozpustný ve vodě. Z dýmu jej můžeme odstranit filtrováním pčes vlhkou pytlovinu nataženou dole i pro rovnoměrné rozptýlení kouře. Také proto je také důležíté, aby maso před uzením studeným kouřem oschlo v kouři teplém. Na suchém povrchu masa se nemá ocet v čem rozpouštět.

Připojit reakci   
         

Kysele maso


host - xxx.xxx.103.247 (?)
26.12.2015 9:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

vzduch mam privrený ze začátku jsem mel teplotu větší jsem ztoho nešťastný dřevo je druhý rok pod střechou šťáva z masa je taky takova hořká.Ještě jen dvířka udírny pustily kolem suku smůlu ale nevím jestli to má vliv díky

Připojit reakci
            

Kysele maso


host - xxx.xxx.111.8 (?)
26.12.2015 10:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Může se Vám ochlazovat kouřovod.Podle mého názoru je zbytečně dlouhý pro uzení teplým kouřem.Je také potřeba dobře vysušit uzák před vkládáním masa.Ze začátku udit na vyšší teplotu cca 45min. na 80C, maso se osuší a zatáhne pak teplotu stáhnout na 60-70C.Z udírny by měl jít slabý, světlý von'avý kouř, nemusí se z ní hulit jak z parní lokomotivy.Dřevo musí být suché.Uzení zdar rpstylle@seznam.cz 

Připojit reakci
            

Kysele maso


host - xxx.xxx.243.114 (?)
26.12.2015 10:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Smůla vliv nemá, je to opravdu o přívodu vzduchu a vlhkosti dřeva, taky jsme s tím ze začátku bojovali.

Ad Ferda - ono hodně záleží, jaké máte topeniště, my máme železný kotlík, do kterého ani náhodou poleno vámi uváděné velikosti nenarvu...

Připojit reakci
               

Kysele maso


host - xxx.xxx.26.180 (?)
26.12.2015 18:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj mam tiež ten problem maso je nahorkle a čoraz černejšie udenie cca7 hodin udil som bukom priemer dymovodu 20cm dlžka 2,8m skusim zmenšit priemer dymovodu horelo to jak das velky tah.

Připojit reakci
                  

Kysele maso


Ferda Mravenec (1934) - xxx.xxx.247.50 (?)
26.12.2015 19:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To ste nějaký rychlík, za sedm hodin jsem maso nikdy nevyudil, často udím i dva dny. Čas teda neměřím, ale asi se mi to málokdy podaří pod 15 hodin. No a že to hoří jak ďas? Tak tam nedávejte malé polínka, čím větší poleno tím lepší a třeba jen jedno či dvě, podle toho jak to hoří. A ten tah? Já nemám na udírně žádný komín, kouř mi odchází jen škvírama mezi palubkama udírny.

Připojit reakci
                  

Kysele maso


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.136 (?)
27.12.2015 0:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dymovod (sopouch) nechte tak jak je, ale na výstupu do udírny dejte pod odkapávací plech s pískem rámeček s napnutou pytlovinou. Pokud bude tah stále příliš silný dejte rámečků s pytlovinou více nebo pytlovinu namočte vodou. Vždy je lepší mít opatření na regulaci tahu nastavitelná, než omezovat tah fixně.

Připojit reakci
                     

Kysele maso


host - xxx.xxx.117.245 (?)
27.12.2015 7:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

je těžké radit jak a čím udit.každá udírna je originál.co platí tady je jinde blbost.ale k věci.kouřovod dle mého názoru je dlouhý pak jen pálíte zbytečně moc dřeva, ale to neznamená že to nepujde také souhlasím s názorem který tu padl-roztopit klidně na100 držet tak 30 min.,poté teplou snížit na 60-65 st.a udit podle velikosti kusů masa cca13 hod v mé udírně stačí.maso jsme chutnali o svátcích a je super

Připojit reakci
                        

Kysele maso


jariel231 (150) - xxx.xxx.146.203 (?)
27.12.2015 10:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je tolik způsobů uzení, že nelze říci který  je ten nejlepší. Lze udit od několika málo hodin až po 14 dní. Podle technologie. Každý si musí najít to svoje uzené, které mu vyhovuje. Při výběru způsobu se musí respektovat přírodní zákony a používat selský rozum. V případě neúspěchu lze požádat o radu. U začínajících „udičů“ obvykle bývá nevhodná udírna a žádné zkušenosti. Nejdříve si musíme uvědomit co vlastně uzené maso je, a jaké ho chceme mít. Nejčastější závady je kyselé a dehtové maso. Vznikne dušením masa v kouři při nízké teplotě. Uzené maso se má SUŠIT  a ne dusit v kouři. Začínající „udiči“ by měli udit při vyšších teplotách a větším průvanu v udírně s větší spotřebou dřeva. Tohle nejsou rady pro zkušené labužníky, ale pro začátečníky. Ti zkušení to mohou dělat úplně jinak a přitom dobře. Mňam.

Připojit reakci
   

Kysele maso


casino (70) - xxx.xxx.54.241 (?)
27.12.2015 13:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kyselé maso?

Něco podobného se mi přihodilo, když jsem testoval dymogenerátor pro uzení klobás studeným kouřem. Došel jsem k závěru, že jsem vlastně prováděl suchou destilaci dřeva při níž vedle metanolu vzniká i kys. octová, která  (k převeliké radosti mých psů) znehodnotila výsledek...

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uzení makrel1512.8.201948003
Gril Weber205.8.201931865
Plynový gril na terasu a do zimní zahrady13.7.2019561
Šamotové cihly v zahradním grilu130.6.2019511
Gril ze starých kamen 930.6.20197658
Zahradni krby Věříš1127.6.201912739
Přechod z klasického grilu Weber na plynový?2825.6.201954293
Roztažnost šamotových cihel219.6.2019553
Uzeni ryb325.5.2019999
Uzený kanec125.5.201913635
Délka kouřovodu k udírně53.5.20191603
Popraskaný krb 1425.4.20194326
Grilovani na plynovem grilu123.4.2019585
Stavba udírny s grilem svépomocí24812.4.20191175466
Uzená vepřová kýta93.3.201924058
Používáte někdo grilovací desku?42.3.20191643
Zavaření uzeného masa, sklenice629.1.20192667
Stavba udírny na jedno použití2529.12.201841102
Flek uprostred uzenyho1328.12.20184836
Uzení krkovice626.12.20183324
Nevim kde je chyba?56.12.20182635
Uzení klobás studeným kouřem6019.11.201897148
Komín udírny515.11.20183104
Menší dřevěná udírna 5129.10.2018312563
Elektrická udírna Anuka1620.10.201825457
Udírna 125.9.20182628
Odvod kouře z udírny33.9.20183645
Grilování na litinovém tálu3331.7.201850261
Jaký elektrický gril316.7.20186883
Vyhnuty gril 1731.5.20186191
Ohniště z cihel, je to možná varianta?317.5.201813482
Grilování na skle - nová dimenze 5510.2.201835183
"Exotičtější" lák pro maso na uzení?210.2.20183874
Stavba udírny7614.1.2018237139
Dřevěná udírna - stavba svépomocí7620.12.2017260035
Stavba udírny v uzavřeném prostoru 2910.11.201720897
Lze napravit nepovedené kyselé uzené?123.9.201717394
Gril lokomotiva - zkušenosti, tipy rady2024.6.201770751
Ochrana grilu proti počasí48.5.20172951
Nakládání masa na uzení vařením v slané vode312.3.20176344
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Diskuze na téma nakládání, uzení a grilování najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Tvrdá kůže na bůčku16.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku15.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku14.10.2019
Rajčata - recepty7.10.2019
Jakou keramickou pánev?2.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů