Je tolik způsobů uzení, že nelze říci který je ten nejlepší. Lze udit od několika málo hodin až po 14 dní. Podle technologie. Každý si musí najít to svoje uzené, které mu vyhovuje. Při výběru způsobu se musí respektovat přírodní zákony a používat selský rozum. V případě neúspěchu lze požádat o radu. U začínajících „udičů“ obvykle bývá nevhodná udírna a žádné zkušenosti. Nejdříve si musíme uvědomit co vlastně uzené maso je, a jaké ho chceme mít. Nejčastější závady je kyselé a dehtové maso. Vznikne dušením masa v kouři při nízké teplotě. Uzené maso se má SUŠIT a ne dusit v kouři. Začínající „udiči“ by měli udit při vyšších teplotách a větším průvanu v udírně s větší spotřebou dřeva. Tohle nejsou rady pro zkušené labužníky, ale pro začátečníky. Ti zkušení to mohou dělat úplně jinak a přitom dobře. Mňam.