Smrky blízko u sebe



Stránky: 1,  2,  3   
host - 7.193 (?) 
18.11.2010 16:31, zobrazeno: 28095x

Mám na zahradě po předchozím majiteli tři smrky rostoucí v řadě asi metr a půl od plotu. Jejich výška se pohybuje mezi 3 až 4 metry a mezery mezi nimi mají necelý metr. Za plotem je nepříliš udržovaný pás obecní zeleně, takže nikomu nevadí, ale mám obavu z té jejich vzájemné blízkosti.  Váhám, co s tím: Nechat to na přírodě? Udržovat je řezem ve výšce kolem 3 metrů? Nebo udělat to stejné, ale ponechat jen ty dva krajní? Nebo odstranit dva a ten zbylý nechat růst do výšky bez omezení? Anebo všechny pokácet a dát tam něco jiného jako pohledovou clonu? Nemohu se zatím rozhodnout, takže uvítám názory zkušenějších.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.112 (?), 18.11.2010 18:01

Je to vždy věc citu a záměru. Kolega z práce vlastní vilu se zahradou 3000m, kde předchozí majitel měl u domu 4 vzrostlé zdravé krásné jehličnany. 2 smrky, jeden stříbrný a jedli jako malá botanická. Veverky, ptačí hnízda, v letě prima stín. Protože mu padalo do okapu jehličí šly stromy letos pryč. Dnes je u baráku pártystan, na paletách palivový dříví. Vidí to tak, že je to dobře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6514) - 70.100 (?), 19.11.2010 6:25

Poražte vše dokud je čas, zbavíte se budoucích problémů. Smrk do zahrady nepatří, leda v zakrslé kulovité nebo kuželové formě.O tématu je tu spousta příspěvků, můžete se podívat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 223.249 (?), 19.11.2010 9:27

To záleží na tom, co se Vám líbí.jak uvádí příspěvek výše.Rozhodně nedoporučuji řezat ve třech metrech jak uvádíte.Smrky se na to vůbec nehodí.Buď nechat růst, nebo porazit.Záleží jak máte velkou tu zahradu, kde ty smrky stojí a co se zahradou zamýšlíte.Clonu Vám neudělají, protože spodní větve nechají zaschnout pokud stojí takto blízko.Pokud je to velká zahrada, tak bych nechal alespoň jeden růst jak mu panbuh káže a ostatní asi odstranil a sadil z něčeho nějakou tu clonu jak říkáte.Nebo ten prostřední porazil a nechal i dva.Já vždycky razím cestu, že porazit strom trvá chvilku, ale než vyroste tak je to spousta let.Na poražení je vždycky dost času.My máme velkou zadradu a nějaký ten stromek stromek jen tak z náletu jsem tam klidně nechal, protože až by mi mohly eventuálně vadit, tak už budu koukat na trávu od spodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 191.214 (?), 19.11.2010 10:22

Taky názor, ale bylo by dobré přemýšlet i o tom, že až by Vám mohly eventuálně vadit a Vy budete koukat na tu trávu odspodu, tak někdo po Vás na tu trávu bude třeba koukat zvrchu, a na každý takto "zapomenutý" strom bude potřebovat těžko sehnatelné povolení k likvidaci.

Při výsadbě a údržbě dřevin všeobecně je rozumné přemýšlet cca klidně i 50 let dopředu a pokud se jedná o lesní stromy tak raději 80-100 let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 129.96 (?), 19.11.2010 10:38

Jedině řezat a zastřihávat. Budou celé zelené a za pár let nebudete mít problém, kam se ve větru vyvrátí. Případně půjdou i bez povolení zlikvidovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 22.254 (?), 19.11.2010 10:47

Budete-li smrky držet na uzdě řezem, můžete nechat všechny tří. Přestože se smrk na tvarování hodí asi nejméně, tvarovat jej lze. Jakmile je začnete tvarovat, už to nebudou pyramidálně rostoucí stromy, ale po čase se promění v jakousi zelenou stěnu, podobně jako byste pěstoval živý plot např. z tújí. Není nutně pravda, že smrky musí odspodu prosychat. Je potřeba dostatek světla tudíž základnu nechat o něco širší než vršek. Viděl jsem, především v chatových osadách řadu smrků, které si majitelé natahali z lesa a je skoro neuvěřitelné, jak si s tím dokážou pohrát a vypadá to moc pěkně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 223.249 (?), 19.11.2010 11:15

Víte já si musím taky poradit s ledas čím co tu zanechali lidé přede mnou. A to jim to nemám vůbec za zlé! Spíše naopak.  Ti lidé co přijdou po mě si určitě poradí.Zase tak moc bych je nepodceňoval.To je taková, jak bych to nazval, až skoro obcese, pořád myslet na tzv. budoucí generace.Leda ze strachu abych se neotáčel v hrobě.Co víte jaké bude potřeba povolení na kácení stromů za 50 let.Třeba se jim ten strom bude líbít, zrovna tak jako mě.Pokud chcete přemýšlet dopředu při výsadbě stromů, tak to musíte v řádech stů let.Protože např. zmiňovaný smrk je schopen se dožít 500 let.Bohužel v dnešní době se běžně kácí 70ti leté stromy.Ještě mě zaraží ten pojem "lesní stromy". 

No kácejte, kácejte.Já to nikomu neberu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6514) - 70.100 (?), 19.11.2010 12:21

To Vás vůbec nemusí zarážet. Prostě smrk jako "lesní" strom se do zahrady nehodí. Tečka. Zahrada není les, není to park. Ty stromy způsobí v budoucnu nepřeberně problémů. Nemá cenu to zde vše vypisovat. Zdravé vzrostlé smrky na volném prostranství přirostou téměř o metr za rok. Jsem zvědavý, jak si na to majitel bude zvát každoročně plošinu a čím to bude opižlávat a mrzačit. A když to opižlá, nebude to hezké a bude to zmrzačený strom. Jen jeden z aspektů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 49.39 (?), 19.11.2010 13:37

Nikdo z nás nevíme, v jakém prostředí má tazatel zahradu, jak ji má velkou, jak smrky rostou daleko od domu nebo čehokoli, co by mohly ohrozit, jakou má půdu, jak je místo větrné či chráněné... jaký má ke stromům přístup...

Nelze kategoricky říci že smrky (lesní stromy) na zahradu nepatří a tečka!

O řezání, stříhání, zakracování apod. by se také dalo dlouze diskutovat, jestli to má nějaký význam, jestli si na to tazatel troufá atd. Ani zde není možné jednoznačně říci, že je to mrzačení stromů...

Bez více informací (jaké jsem výše naznačil) je těžké vynášet jednoznačné rozhodnutí...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika