Jak pěstovat super rané brambory

Rané brambory
Zdroj: practicalselfreliance.com

Miluji dobré brambory a nejlepší jsou měkké, téměř krémové nové brambory. Znáte je: se světle žlutým vnitřkem, jako čerstvě přepuštěné máslo, a tenkou slupkou, která se dá v ústech rozkrojit. Jak pěstovat super rané brambory?

O prvních bramborách vypěstovaných na zahradě kolují legendy – ty prostě nepřekonáte! Vyžadují mimořádnou úctu a povýšení z pouhé přílohy na hlavní jídlo. Já je podávám s velkým kopečkem (nebo dvěma) másla, které se rozpustí v páře, a posypu je nasekanou pažitkou z bylinkového záhonu. Mňam, mňam… mňam!

Mezi mnoha zahrádkáři se vyzdvihuje, kdo vypěstuje nejranější brambory. Stejně jako v případě prvních jahod jde o skutečnou hrdost! Ale jak brzy je příliš brzy? Kdy můžete bezpečně zasadit tyto lahodné hlízy a ukrást tak sezóně náskok? Jak pěstovat super rané brambory?

Super rané brambory

Brambory lze rozdělit na první rané, druhé rané nebo hlavní plodiny. Hledejte odrůdy „prvních raných“ brambor, které rostou nejrychleji ze všech. Ty mohou být hotové již 10 až 12 týdnů po výsadbě.

Tajemství, kdy přesně začít s jejich pěstováním, spočívá v načasování očekávaného data posledních mrazů. Doporučené termíny venkovní výsadby pro vaši oblast můžete zjistit pomocí našeho plánovače zahrady – stačí přidat do plánu ikonu Rané brambory a kliknutím na tlačítko Seznam rostlin zobrazit doporučené termíny výsadby pro vaši lokalitu. Použití této funkce ukazuje, že venkovní výsadba v mé části střední Anglie začíná na začátku dubna a první hlízy se sklízejí v červenci. To je poměrně brzy, ale ne dost brzy! Jak tedy můžeme ošidit roční období a získat hlízy dříve?

Jak pěstovat super rané brambory
Zdroj: www.gardenersworld.com

Brambory pro dřívější sklizeň

V mnoha regionech se brambory prodávají jako „sadba“, kterou je třeba nejprve naklíčit, aby se podpořil předstih. Se seřezáváním lze začít, jakmile v obchodech najdete sadbové brambory, takže jako první úkol jděte a kupte si brambory… hned teď!

Brambory naskládejte do starých krabic od vajec nebo podobných nádob tupým koncem nahoru. Uchovávejte je na chladném a světlém okenním parapetu. To je důležité, protože chcete, aby vyrostly silné a pevné výhonky, nikoli slabé a vřetenovité, které se někdy objevují při nedostatku světla a/nebo uměle zvýšené teplotě. V ideálním případě by měly být výhonky v době výsadby alespoň 1 cm dlouhé, i když to neznamená konec světa – důležitější je, aby byly silné a pevné.

Pěstování raných brambor v květináčích

Nejranější „nové“ brambory, které najdete v obchodě s potravinami, se obvykle pěstují na slunných svazích v mírném podnebí.

Pro ranou sklizeň je třeba tyto podmínky co nejlépe napodobit. To znamená pěstovat je v kontejnerech na chráněném místě, kde je slunce, nebo ideálně ve skleníku či polytunelu. Tyto podmínky zahřejí půdu, ve které brambory rostou, a výrazně urychlí jejich růst.

Vaše velmi rané brambory budou potřebovat pravidelnou zálivku (jednou z největších chyb je nechat kompost v květináči vyschnout), a jakmile začnou vytvářet hodně listů, je třeba jim občas dodat tekutou výživu. Pokud máte možnost nádoby přemístit, můžete je po oteplení přesunout ven, pokud však nebude příliš horko, můžete brambory nechat růst tam, kde jsou.

Jak pěstovat super rané brambory
Zdroj: hub.suttons.co.uk

Ochrana brambor před pozdními mrazy

Pokud můžete zajistit bezmrazé prostředí, není důvod, proč byste nemohli pěstovat nejranější brambory alespoň o měsíc dříve než ty, které rostou venku. V mé zahradě to znamená, že je vysadím na začátku března.

Pokud nechcete, aby vaše tvrdá práce přišla vniveč, je rozhodující, abyste stonky a listy (tzv. pletiva) uchránili před mrazem. Několik vrstev zahradnického rouna nebo igelitu v chladné noci udrží mírný mráz na uzdě a zabrání omezení růstu. Pokud jste schopni květináče zvednout, zvažte možnost umístit do garáže nebo kůlny několik rohoží nebo novin a na noc nádoby zvednout pod střechu. Ať už je to cokoli, aby se Jack Frost vyhnul!

S trochou štěstí si budete moci pochutnat na prvních zlatavých bramborách již začátkem léta nebo dokonce koncem jara, třeba s trochou sladké baby mrkve a jemnými fazolkami. Takovéto lahodné chvíle, milí přátelé, to je to, o čem pěstování vlastních plodin je.

Celkově lze říci, že první domácí brambory jsou skutečným pokladem zahrady, kterým není možné odolat. Jejich jedinečná chuť a kvalita jsou nepřekonatelné a poskytují nám nezapomenutelné chvíle radosti a slasti. Jak pěstovat super rané brambory? Ať už se rozhodnete pro rané brambory vypěstované v květináčích nebo se pustíte do tradiční venkovní výsadby. Důležité je pamatovat na ochranu rostlin před mrazy a načasování výsadby podle lokálních podmínek. S trochou štěstí a péče můžeme brzy v létě nebo dokonce již na jaře ochutnat ty nejlahodnější brambory, které nám naše zahrada může nabídnout.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno