Smrky blízko u sebe



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 44.75 (?) 
19.11.2010 14:07

Mé smrky, ale i borovice, jedle, modříny, buky, buby, habry a břízy, které jsme vysadil na moji zahradu patří a tečka. A patří tam zrovna tak, jako jabloně, hrušně, slivoně, třešně, brokvoně a ořešák, které jsem vysadil do druhé části zahrady. Ta je ovocná. Ta prvně zmíněná je "lesní". A až se někdy rozhodnu, že buď mně a nebo někomu jinému ty stromy začnou nějakým způsobem vadit, tak je prostě odstraním. To je takový základní princip zahrady : zasadím, vypěstuji, odstraním, a takto pořád dokola. Doufám, že se nepletu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6530) - 147.108 (?), 19.11.2010 18:10

Pletete se v tom, že "lesní" strom dosahující zákonných rozměrů, byť je v zahradě, se posuzuje jako strom rostoucí mimo les, tedy na jeho skácení je třeba povolení odboru ŽP. A kácet dvacetimetrové hovado na zahrádce opravdu není sranda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 247.249 (?), 19.11.2010 19:20

Zdravím Vás, pane PP. Vaše příspěvky čtu ráda, jste zkušený, máte co ostatním říct a umíte dobře poradit. Ovšem na vlastní oči jsem viděla, že kácet dvacetimetrový smrk však zas až tak problematické být nemusí, pokud tu práci udělá horolezec. V mém případě 4m od naší chaloupky je 2,5 metru vysoká oplocená zídka, tam rostl 50 roků starý vysokánský smrk. Byl překrásný. S měnícím se klimatem a častým výskytem vichřic v posledních pár letech jsme z toho smrku začali mít strach. Požádali jsme proto majitele o jeho odstranění, protože se vypínal přímo na té dvoumetrové zídce nad domkem a kdyby na dům spadl, tak by to pro nás mohla být i tutovka. Bylo nám vyhověno a přišel mladík, který vylezl do vršku smrku a odřezával ho po asi 50ti cm kouscích a ty kousky házel dolů. Zrovna přijel na návštěvu bratr, dali jsme si kávu a dohodli jsme se, že toho šikovného mládence požádáme o odříznutí větve hrušky, která pro nás byla obtížně odstranitelná. Kávu jsme dopili a asi za půl hodiny jsme šli za ním, abychom tu práci dojednali. A jaké bylo překvapení? Kousky smrku byly na hromadě a mladík už byl fuč, opravdu mu to trvalo něco málo přes půl hodiny. Kolik však majitel za tuto práci tomu chlapci zaplatil bohužel nevím. Souhlasím s Vámi, že pokud by měl někdo v úmyslu odstraňovat dvacetimetrový strom vlastnoručně, tak by to opravdu legrace nebyla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 118.231 (?), 19.11.2010 19:30
taky me to jednou čeka mam doma na zahrade se sousedem 3 velke jasany nechci ani říkat co by se stalo kdyby... Ale protže je pod tím elektrika dostal jsem tip to zkusit pořešit s elektárnou...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.13 (?), 19.11.2010 20:07

To je ono - jednak nebývá na malé zahradě prostor, kam takový lesní strom "shodit",druhak je postupné sesazování takového stromu odbornou firmou(vynechme známosti, kamarády a dobrodruhy-hrdiny) pěkně drahá legrácka. V mém okolí běžně cca 10.000,- Kč za strom.

Jak již bylo psáno -bacha na to co a kam sázíte a při všem myslete dál jak do druhého dne. Vaši následovníci by na Vás nemuseli vzpomínat v dobrém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6530) - 147.108 (?), 20.11.2010 7:34

Já jsem porážel asi 15 ti metrový jasan u chalupy, vím co to obnáší. Máte pravdu, není to nic dramatického, ale samo se to taky neudělá. My ale neznáme situaci v místě a nemůžem nějak definitivně rozhodnourt jak to musí být. Jak je psáno v jiných postech, tazatel musí rozhodnout sám a opravdu by měl myslet dopředu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 118.231 (?), 30.11.2010 20:47

ty stromy jsou tesne vedle sebe a na hranici pozemku se sousedem - naproti asi 5 m vedle je velka stodola... nechce se nám to kácet a modlim se at nedojde nejaky uragan a nepoloží to na stodolu či stáj...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 191.214 (?), 19.11.2010 15:23

Ono to taky nebude o tom, že přispěvatelé do (nyní již emocionálně vyhrocené) diskuze by měli za tazatele cokoliv rozhodnout!!

Tazatel si přečte různé názory, promyslí,zhodnotí a pokusí se aplikovat na své podmínky. Pokud má někdo "zahradu" velikosti několika hektarů, může si tam mimo "lesních stromů" klidně stavět vzducholodě.Pokud se bavíme o běžných výměrách, soudný člověk do nich nezasadí strom dorůstající výšek desítek metrů do výšky a kořenovou soustavou devastující celé své okolí bez ohledu na to, co si s tím počne jeho následovník, případně soused. Alespoň trochu soudný člověk udržuje zahradu k užitku svému a své rodiny a pouze omezený sobec neřeší, co bude zítra.

Znám taky jednoho, celou předzahrádku osázel smrky, modříny,duby, borovicemi... a jeho sedmiletá dcera se může utlouct, když dostane od sousedů košíček sladkých třešní...

Znáte to, komu není zhůry dáno..., i když je ale nakonec fakt, že je pořád lepší několik lesních stromů než neustále dokola sekaný sterilní trávník na zahradě rozlohy fotbalového stadionu.

Tak si vyberte, každému podle jeho chuti i rozumu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 191.180 (?), 20.11.2010 8:33

"Lesní strom smrk?!!" Ha ha.To je termín! U nás v lesích rostou i břízy, doby,jasany, jeřabiny,atd. Nechápu proč by nemohl být smrk na zahradě.Jako solitera je úchvatný.Už proto, že solitery stromů moc vidět nejsou.Každý zná jen holý kmen a korunu.A proč by ten smrk majitel opižlával?! Nechal bych ho růst, pokud mu nevadí.Já žiju přes celý život na vesnici.Máme louky a pole.Zahradu cca 80arů a představte si, máme tam i smrky a dokonce i dvě letité borovice černé!  Přijďte se podívat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 22.254 (?), 20.11.2010 12:03

Smrk je lesní strom, stejně jako řada jiných druhů. Lesní proto, že rostou ve společenství jiných dřevin. Jinak souhlasím, že smrky jsou krásné, ale do malé zahrady velký strom je nesmysl. Současnému majiteli to vadit nemusí, ale budoucí majitel z toho může být na naervy. Navíc pokácení od firmy není vůbec levné, ale hlavně to ani jinak nejde, protože jde v mnoha případech o rizikové kácení, a na to si každý netroufne. Jedinou variantou, pokud tedy majitel chce stávající smrky zachovat, je řezem udržet v nějakých mezích. Alternativa je vyměnit "obyčejné" smrky za kultivary, které dorostou cca 3 - 5 m a není s tím práce a hlavně bez obav, že takové stromy dorostou desítek metrů. Výběr je široký. U velkých stromů nehledě na stín, které mohou stromy v dospělosti vrhat, což ne vždy lze považovat za klad, atd. Další věcí je, že v době vichřic mít velký strom u baráku je celkem hazard.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika