Smrky blízko u sebe
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 7.193 (?), 18.11.2010 16:31, zobrazeno: 28699x
Mám na zahradě po předchozím majiteli tři smrky rostoucí v řadě asi metr a půl od plotu. Jejich výška se pohybuje mezi 3 až 4 metry a mezery mezi nimi mají necelý metr. Za plotem je nepříliš udržovaný pás obecní zeleně, takže nikomu nevadí, ale mám obavu z té jejich vzájemné blízkosti. Váhám, co s tím: Nechat to na přírodě? Udržovat je řezem ve výšce kolem 3 metrů? Nebo udělat to stejné, ale ponechat jen ty dva krajní? Nebo odstranit dva a ten zbylý nechat růst do výšky bez omezení? Anebo všechny pokácet a dát tam něco jiného jako pohledovou clonu? Nemohu se zatím rozhodnout, takže uvítám názory zkušenějších.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.249 (?), 19.11.2010 9:27
To záleží na tom, co se Vám líbí.jak uvádí příspěvek výše.Rozhodně nedoporučuji řezat ve třech metrech jak uvádíte.Smrky se na to vůbec nehodí.Buď nechat růst, nebo porazit.Záleží jak máte velkou tu zahradu, kde ty smrky stojí a co se zahradou zamýšlíte.Clonu Vám neudělají, protože spodní větve nechají zaschnout pokud stojí takto blízko.Pokud je to velká zahrada, tak bych nechal alespoň jeden růst jak mu panbuh káže a ostatní asi odstranil a sadil z něčeho nějakou tu clonu jak říkáte.Nebo ten prostřední porazil a nechal i dva.Já vždycky razím cestu, že porazit strom trvá chvilku, ale než vyroste tak je to spousta let.Na poražení je vždycky dost času.My máme velkou zadradu a nějaký ten stromek stromek jen tak z náletu jsem tam klidně nechal, protože až by mi mohly eventuálně vadit, tak už budu koukat na trávu od spodu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.214 (?), 19.11.2010 10:22
Taky názor, ale bylo by dobré přemýšlet i o tom, že až by Vám mohly eventuálně vadit a Vy budete koukat na tu trávu odspodu, tak někdo po Vás na tu trávu bude třeba koukat zvrchu, a na každý takto "zapomenutý" strom bude potřebovat těžko sehnatelné povolení k likvidaci.
Při výsadbě a údržbě dřevin všeobecně je rozumné přemýšlet cca klidně i 50 let dopředu a pokud se jedná o lesní stromy tak raději 80-100 let.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.96 (?), 19.11.2010 10:38
Jedině řezat a zastřihávat. Budou celé zelené a za pár let nebudete mít problém, kam se ve větru vyvrátí. Případně půjdou i bez povolení zlikvidovat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 22.254 (?), 19.11.2010 10:47
Budete-li smrky držet na uzdě řezem, můžete nechat všechny tří. Přestože se smrk na tvarování hodí asi nejméně, tvarovat jej lze. Jakmile je začnete tvarovat, už to nebudou pyramidálně rostoucí stromy, ale po čase se promění v jakousi zelenou stěnu, podobně jako byste pěstoval živý plot např. z tújí. Není nutně pravda, že smrky musí odspodu prosychat. Je potřeba dostatek světla tudíž základnu nechat o něco širší než vršek. Viděl jsem, především v chatových osadách řadu smrků, které si majitelé natahali z lesa a je skoro neuvěřitelné, jak si s tím dokážou pohrát a vypadá to moc pěkně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 19.11.2010 13:37
Nikdo z nás nevíme, v jakém prostředí má tazatel zahradu, jak ji má velkou, jak smrky rostou daleko od domu nebo čehokoli, co by mohly ohrozit, jakou má půdu, jak je místo větrné či chráněné... jaký má ke stromům přístup...
Nelze kategoricky říci že smrky (lesní stromy) na zahradu nepatří a tečka!
O řezání, stříhání, zakracování apod. by se také dalo dlouze diskutovat, jestli to má nějaký význam, jestli si na to tazatel troufá atd. Ani zde není možné jednoznačně říci, že je to mrzačení stromů...
Bez více informací (jaké jsem výše naznačil) je těžké vynášet jednoznačné rozhodnutí...
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|