česnek
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Různé druhy a odrůdy česneku pro pěstování a kuchyňské použití se liší velikostí, chutí, mrazuvzdorností a nároky na pěstování. Výběr vhodného typu a odrůdy česneku by měl záviset na vašem klimatickém pásmu, typu půdy a preferencích. Podívejte se na ty nejlepší druhy a odrůdy česneku!

Pěstitelé rozlišují 3 hlavní druhy česneku:

Česnek s tvrdým krkem

Tento typ je nejčastěji pěstován v chladnějších podnebích díky své odolnosti vůči chladu. Hardneck česnek má obvykle větší hlávky s většími stroužky a aromatičtější chuť ve srovnání s měkkým krkem, ačkoli jeho skladovatelnost je kratší (5-8 měsíců). Vytváří květní stvol a má tužší stonek. Často se pěstuje v severovýchodních Spojených státech a Kanadě.

Česnek s měkkým krkem

Tento typ česneku se na pultech supermarketů vyskytuje nejčastěji. Je určen pro pěstování v teplejším podnebí s mírnější zimou a má jemnější, méně aromatickou chuť. V porovnání s tvrdým česnekem produkují tyto odrůdy více menších stroužků na hlavičku a tyto hlavičky lze skladovat delší dobu (6-12 měsíců). Nevytváří tvrdý stonek ani květní stopku.

Česnek sloní

Na rozdíl od předchozích dvou druhů Allium sativum není sloní česnek pravým česnekem. Je spíše příbuzný pórku a je známý také pod názvem širokolistý divoký pór (Allium ampeloprasum). Tvarem hlavičky a stroužků se však podobá česneku, a proto je často zařazován mezi druhy česneku. V porovnání s běžným česnekem je sloní česnek větší (jedna hlavička může mít více než 10 cm), má méně stroužků a jemnější chuť a vůni podobnou pórku.

Druhy česneku

Existuje několik podtypů česneku, které se rozlišují podle DNA, vzhledu a chuti.

1. Tvrdé typy česneku

Česnek porcelánový

Tento typ česneku je považována za jeden z nejchutnějších a nejintenzivnějších typů česneku. Porcelánové česneky jsou mrazuvzdorné a vytvářejí největší stroužky (4 – 8 na cibulku). Tento typ česneku má silné bílé (někdy s fialovými pruhy), pergamenové obaly cibulí a fialovou až hnědou slupku stroužků. Porcelánový česnek se snadno loupe a lze jej skladovat déle než většinu ostatních tvrdých česneků. Skupina porcelánového česneku je proto skvělou volbou pro drobné pěstitele ve většině klimatických pásem.

Vybrané odrůdy porcelánového česneku: Německý bílý, Hudební, Kazašský, Gruzínský ohnivý, Rumunský červený, Arménský, Kalábrijský, Kyjevský, Italský červený, Korejský červený, Majestic.

Česnek s fialovým pruhem

Tento typ je známý svými výraznými fialovými pruhy na obalech cibulí a podlouhlými špičkami stroužků. Chuť bývá sytá a sladká, ale ne tak ostrá. Česnek Purple stripe roste dobře ve většině klimatických podmínek a dává 8-12 stroužků na cibulku se střední dobou skladovatelnosti.

Existují dvě podskupiny standardního typu purple stripe: Skupina Glazed purple stripe a skupina Marbled purple stripe s krásnou fialově mramorovanou slupkou cibule, odtud jejich název. Obě skupiny mají silnější slupku cibule a většinou výraznější, syrovou chuť ve srovnání se standardní skupinou purple stripe. Skupina Marbled Purple Stripes má také méně hřebíčků v jedné cibulce (4-8).

Odrůdy česneku s fialovým pruhem: Červený Česnek, Perská hvězda, Vilnius.

Nejlepší druhy a odrůdy česneku
Zdroj: gardeningtheme.com

Skupina Rocambole

Skupina Rocambole: je známá svou bohatou a výraznou chutí. Tento typ česneku má kulaté cibule s velkým množstvím purpurově hnědých pruhů na tenké slupce. Rocambole má obvykle 8-10 stroužků na cibulku, které jsou pěkně kruhově uspořádány kolem středového dřevnatého stonku. Dávají přednost chladnějšímu podnebí a patří mezi nejkratší skladovatelné česneky.

Vybrané odrůdy česneku rocambole: Calabria, German Red, Spanish roja, Amish, Killarney Red, Carpathian.

Skupina kreolského česneku

Kreolský typ česneku – „Rojo de Castro variety

  1. Skupina kreolského česneku: lze jej snadno konzumovat syrový, protože je sladký a bohaté chuti, ale není tak pálivý. Kreolský česnek má obvykle 8-12 stroužků v cibulce a bílou slupku cibulky s tmavě fialovými stroužky. Kreolské tvrdé česneky dávají přednost teplejšímu podnebí a lze je dlouho skladovat (7 – 8 měsíců).

Odrůdy kreolského česneku: Creole red, Burgundy, Rose de Lautrec, Pescadero, Spanish benitee, Rojo de Castro.

Typ česneku Turban

  1. Skupina česneku turban: je známá svou pálivou chutí a cibulkami ve tvaru turbanu s velkými stroužky (5-8 v jedné cibulce). Turbany jsou většinou barevné s výraznými, fialovými pruhy na obalech cibulí. Mají krátkou trvanlivost (do 5 měsíců) a většina odrůd dozrává dříve než ostatní druhy česneku. Česneky Turban mají raději teplejší podnebí a lze je skladovat 6 měsíců.

Odrůdy česneku turban: Tuscan, Maiskij, Filipino, China rose, Tangsiuina, Tashkent violet, Thai large red, Topal, Chinese purple, Chinook, Xian

Nejlepší druhy a odrůdy česneku
Zdroj: gardeningtheme.com

Asijský typ česneku

  1. Skupina asijského česneku: je známá svými velkými až velkými cibulemi s 9 – 12 velkými stroužky v jedné cibuli. Obaly cibulí asijského česneku jsou obvykle bíle nebo tmavě fialově pruhované. Jsou geneticky příbuzné se skupinou glazovaného česneku purpurově pruhovaného a chutí se podobají česneku purpurově pruhovanému. Asijské česneky vytvářejí největší pupeny s výraznými cibulovými tobolkami. Asijské odrůdy česneku dávají přednost teplejšímu podnebí a většinou velmi brzy dozrávají.

Asijské odrůdy česneku: Asijský bouřlivý, Korejský horský, Korejský červený, Portugalský, Sakura, Wildfire, Tai cang, Pchjongjang.

2. Druhy česneku s měkkým krkem

Typ česneku artyčok

  1. Skupina česneku artyčokového: velmi snadno se pěstuje v mírnějším a teplejším podnebí a je známý svou dlouhou trvanlivostí. Proto je hojně pěstován velkopěstiteli a tento typ česneku najdete na většině regálů supermarketů. Je však také nejméně chutný, i když s širokou škálou chutí pro různé odrůdy artyčoků. Vytváří velké cibule se spoustou menších stroužků (12 až 20 v jedné cibuli) a krátkým, měkkým stonkem bez stonku nebo deštníku.

Odrůdy artyčokového česneku: Oregon blue, Italian late, Red toch, Inchelium, Lorz Italian, Transylvanian, California early, California late, Thermadrone, Kisswany, Germidour.

Typ česneku stříbrné slupky

  1. Skupina česneku Silverskin: je další skupinou česneku s měkkým krkem, kterou často pěstují velkopěstitelé a kterou lze často nalézt na pultech obchodů s potravinami. Odrůdy Silverskin jsou obecně známé svou velmi pálivou, ale méně aromatickou a méně komplexní chutí, nicméně mezi jednotlivými odrůdami Silverskin existují velké rozdíly v chuti. Česneky Silverskin mají menší cibule než artyčoky a mají největší počet stroužků v jedné cibuli uspořádaných ve více vrstvách. Obaly cibulí a stroužků jsou bílé, často s narůžovělým nádechem. Stříbrné česneky jsou obecně nejdéle skladovatelné ze všech česneků (za dobrých podmínek více než jeden rok). Česnek Silverskin lze pěstovat jak v chladnějším, tak v teplejším podnebí. Jsou to zpravidla nejpozději dozrávající odrůdy ze všech typů česneku.

Odrůdy česneku Silverskin: Stříbrná růže: Western rose, Nootka rose, Belarus, Silver rose, Tipitilla, Silver white, Silver lady, Californian select, Italian locate, Localen, Long Sally.

Nejlepší druhy a odrůdy česneku
Zdroj: gardeningtheme.com

Odrůdy česneku pro výsadbu

V závislosti na vegetačním období si budete chtít vybrat mezi raným, středním a pozdním česnekem, které dozrávají v různou dobu (raný – během července a pozdní – mezi srpnem a začátkem září). Česnek se také často dělí na zimní (podzimní) a jarní, což označuje ideální dobu výsadby pro dosažení maximálního výnosu, ale ve skutečnosti lze všechny odrůdy sázet jak na podzim, tak na jaře. Pro jarní výsadbu jsou vhodnější pozdní odrůdy.

Rané odrůdy česneku

Tvrdé česneky: Harnas, Unikat, Lumir, Spanish roja, Mystic, Německý bílý, Ruský červený, Extra Early Wight.

Měkké odrůdy: Alan, Anton, Germidour: Italský červený, Kalifornský raný, Alan, Anton, Germidour,

Střednědobé odrůdy česneku

Tvrdé odrůdy: Dukát, Killarney red, Havel, Havran, Mirka, Ornak, Purple glazer, Slavin, Tantal, Vekan, Duganski, Creole red.

Měkké černé: Lukan, Polský, Messidrom, Italský pozdní, Lorzův italský, Incheliový červený, Radoš, Záhorský, Oregonský modrý, Kisswany

Pozdní odrůdy česneku

Tvrdé česneky: Jovan, Česnek červený, Kazakistan, Francouzský červený, Staník, Valko, Německý červený, Legacy, Metechi, Mexický fialový, Sibiřský, Rumunský červený

Měkké odrůdy: Růže západní, Nootka rose, Běloruská, Stříbrná růže, Tipitilla, Stříbrná bílá, Stříbrná dáma, Kalifornská výběrová, Italská místní, Localen, Long Sally, Japo, Matin

Jaký typ česneku zvolit pro výsadbu

Česnek k výsadbě můžete získat z loňské sklizně nebo zakoupit u osvědčených prodejců česneku na semeno. Česnek z regálů supermarketů není pro výsadbu vhodný, a to nejen kvůli odrůdě, ale hlavně proto, že obsahuje inhibitory, které zpomalují klíčení a růst rostlin. V každém případě je výhodné, pokud je česnek určený k výsadbě ošetřen fungicidem na bázi síry (v některých případech nabízejí prodejci sadbového česneku osivo česneku, které již bylo fungicidem ošetřeno), protože se tím zabrání přenosu řady chorob a škůdců.

Nakupujte osivo česneku pouze od prověřených prodejců, kteří nabízejí zdravé stroužky bez chorob a škůdců, protože pokud si přivezete česnek napadený háďátky nebo bílou hnilobou česneku, těchto problémů se jen tak nezbavíte.

Nejlepší druhy a odrůdy česneku
Zdroj: gardeningtheme.com

Existuje mnoho druhů a odrůd česneku, které se liší velikostí, chutí, mrazuvzdorností a nároky na pěstování. V dnešním článku jsme vám představili ty nejlepší. Při výběru česneku pro výsadbu je důležité zvážit vaše klimatické podmínky, typ půdy a osobní preference. Hlavní druhy česneku jsou česnek s tvrdým krkem, česnek s měkkým krkem a sloní česnek. Tvrdý česnek, vhodný pro chladnější klima, má větší stroužky a výraznější chuť, ale kratší trvanlivost. Měkký česnek je ideální pro teplejší klima, má jemnější chuť a delší skladovatelnost. Sloní česnek, příbuzný pórku, má větší stroužky a jemnější chuť. Odrůdy česneku zahrnují porcelánový, s fialovým pruhem, rocambole, kreolský, turban a asijský typ, každý s unikátními vlastnostmi a chuťovými rozdíly. Pro pěstování lze česnek rozdělit na rané, střední a pozdní odrůdy, podle doby zrání. Česnek určený k výsadbě by měl být zdravý a ošetřený proti chorobám.

Podívejte se i na náš další článek o pěstování česneku! Česnek – Jak zasadit a pěstovat česnek na zahradě

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno