Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.91.93 (?)
24.2.2020 14:59

Se skladováním jablek v uzavřeném prostoru mám špatné zkušenosti. Skladoval jsem je v sudu, který jsem lehce přikryl víkem (proti hlodavcům). Za dva měsíce jablka změnila barvu a byla silně cítit alkoholem. Vzniklo něco mezi kvasem a bokashi. Tak jsem to vyhodil.

Mimmo

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4   
            

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.84.3 (?), 24.2.2020 11:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ještě druhá sada fotek

Laco430k

Obrázky:
Slkadování jablek v igelitovém
Slkadování jablek v igelitovém "komínku"
Připojit reakci   
               

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.186.2 (?), 24.2.2020 13:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Skladování jablek v pytli, ovšem s vysátým vzduchem vysavačem (!), mi doporučovali známí z J. Tyrolska. U mě pokus skončil fiaskem - plody byly možná méně vyschlé, ale v nevětraném prostoru trpěly významně více skládkovými houbami. Možná by byl pokus úspěšnější po aplikaci fungicidu před sklizní, což byla běžná velkopěstitelská metoda, já však fungicidy cca od června zásadně nepoužívám. Daník

Připojit reakci
                  

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


Laco430k (82) - xxx.xxx.84.3 (?), 24.2.2020 13:39
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za reakci.

Já ovšem také nepoužívám fungicidy.

Na to, že sklizeň byla trochu opožděná, něco navíc po silných větrech (na které doplatily "tradičně" Wealhy -u těch se čekat nedá, ale holt jsme museli odjet v nejnevhodnější dobu),tak asi mikropoškození slupek bylo větší než obvykle, Oproti běžbě uloženým jabkům ve sklepě procento napadených bylo velmi nízké.

Neusiluji o absolutní hermetičnost, myslím že rychlost tvorby CO2 a etylénu postačí k udržení nízkého obsahu O2 a mírná ventilace přes uvázání pytle nevadila. Opravdu jsem byl příjemně překvapen a zvědavý jsem hlavně, jak by to vypadalo koncem května (mezitím snad 2-3x přetřídit a odvětrat amosféru a pak znovu zavázaT? - nevím) - možná to někdo další má odzkoušeno. Vysávání vysavačem znamená, že není-li tam vzduch, pak ani vlhký vzduch nad 90%. Vlhkost v pytli jsem ovšem neměřil.

Připojit reakci
                     

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.91.93 (?), 24.2.2020 14:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Se skladováním jablek v uzavřeném prostoru mám špatné zkušenosti. Skladoval jsem je v sudu, který jsem lehce přikryl víkem (proti hlodavcům). Za dva měsíce jablka změnila barvu a byla silně cítit alkoholem. Vzniklo něco mezi kvasem a bokashi. Tak jsem to vyhodil.

Mimmo

Připojit reakci
                        

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


Laco430k (82) - xxx.xxx.84.3 (?), 24.2.2020 15:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky i za tuto poučnou reakci.

Stále hledám protiargumenty pro moji domněnku, že patrně rozhoduje co největší připodobnění k prostředí ve skladech s tzv. řízenou atmosférou, tj. určité zvýšení CO2 (a pochopitelně etylénu) na úkor vytěsněného/vydýchaného O2, ale s určitým nutným objemem takového vzduchu nad ovocem při jeho jen minimální výměně. Určitě nedosáhnu správných čísel ani teploty, ale podle mých dosavadních zkušeností půjde spíše o pouhé "zpomalení" dýchání a dozrávání při konzervačním účinku nižšího obsahu 02 a vyššího CO2 na šíření hnilob z jednoho jablka na ostatní - a to vše bez nutnosti dodržet ideální teplotu. Jsem ale přesvědčen, že velký význam u mne mělo velmi, velmi pozvolné klesání teploty. Tedy že vyšší počáteční teplota ani tak v té atmosféře jablkům nevadila, pokud nebyly žádné střídavé výkyvy teplot. Uvidím, na podzim vyzkouším svůj záměr - doufám, že jablek bude tolik, abych na to mohl třeba jen čtvrtinu či třetinu určit pro pozdější spotřebu (co kdyby to nevyšlo).

Připojit reakci
                        

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.67.245 (?), 24.2.2020 20:24
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

CO2 nad 5% způsobuje fysiologické poruchy. Pro skladování je důležitá vysoká vlhkost, stabilní nekolísající nízká teplota a proudění vzduchu. ǔprava atmosféry je až na posledním místě. I v řízené atmosféře se rozvíjejí houbové choroby. Obzvlášť když stoupne teplota a necirkuluje vzduch.

V.

Připojit reakci
                           

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.90.48 (?), 24.2.2020 21:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je zajímavá informace, ve velkoskladech mají pochopitelně možnosti regulace atmosféry podle potřeby, takže se fyziologickým poruchám mohou vyhnout.

V mých podmínkách jsem spíše oceňoval - předpokládám, že to nebyla náhoda, protože jsem to bral jako příležitostný pokus na základě selského rozumu - že, i když byl sklep poměrně teplý, tak atmosféra uvnitř igelitzového pytle vedla k výrazně lepšímu stavu, než u jablek volně v přepravce.

Laco430k

Připojit reakci
                           

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.67.245 (?), 24.2.2020 21:46
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vaněk doporučoval prosypat jablka rašelinou, nebo korkovou drtí. Zakázat jablku dýchat bez zpomalení metabolismu nízkou teplotou asi nebude moc dobrý nápad. Jestli jsou dvě varianty sušit, nebo zapařit a udusit, přemýšlel bych o jiném prostoru pro skladování. Letos by to šlo i venku.

V.

Připojit reakci
                           

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.49.49 (?), 24.2.2020 22:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že princip řízených skladů stojí a padá na teplotě kolem 0st kdy už metabolismus skoro neprobíhá. Loni jsem měl solidní jablka i v květnu a červnu bez řízené atmosféry. Letošní zim anení příznivá, nedostal jsem se moc pod 5 st. Podobně reaguje i zelí kysané, kolem 5 st se mi tvoří křís, kolem 0 vydrží věčně.Dannik

Připojit reakci
                           

Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019


host - xxx.xxx.67.245 (?), 24.2.2020 23:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Laco, rozhodně se mnou nenech rozhodit. Čmeláci taky přece nemůžou lítat. S tak velkým tělem a malými křídly to přece nejde. Občas je dobré prověřit slepé uličky. Třeba slepé nejsou.

V.

Připojit reakci
1, 2, 3, 4   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov8.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina5.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů