Plánování první zeleninové zahrady v 5 snadných krocích

Zeleninová zahrada
Zdroj: platthillnursery.com

Chcete-li být soběstačnější, je chytré převzít kontrolu nad vlastními zásobami potravin pěstováním zeleniny. Pokud jste však nikdy předtím potraviny nepěstovali, může to být skličující. Je toho tolik, co se musíte naučit, a tolik věcí, které se mohou pokazit! Když jste plní nadšení, je lákavé vrhnout se do toho po hlavě a hned zasadit semena nebo rostliny do země, ale klíčem k dobré úrodě je plánování.

Proto neztrácejme čas. Zde je pět věcí, které je třeba udělat – ještě než něco zasadíte – aby vaše nová zeleninová zahrada měla co největší šanci na úspěch. Podívejte se na následující kroky pro plánování první zeleninové zahrady.

Krok 1: Najděte na své zahradě vhodné místo pro pěstování zeleniny

Udělejte si čas na obcházení zahrady a pozorování. Ideální by bylo, kdybyste pozorováním zahrady strávili celý rok, ale tohle je skutečný svět, a pokud to dokážete, jste mnohem trpělivější zahradník než já! Důležitým krokem v plánování je výběr vhodného místa.

Zjistěte, která místa jsou nejvíce osluněná a která stinnější. Většina plodin, a zejména choulostivé plodiny, jako jsou rajčata, dávají přednost dostatku slunce a tepla. Ve všech oblastech kromě těch nejteplejších je obvykle nejlepší pěstovat zeleninu na nejslunnějším místě. To neznamená, že stinnější místa jsou zcela mimo – existují plodiny, které porostou i v polostínu, například salát a další listová zelenina. Nezapomeňte, že množství slunce a stínu na vaší zahradě se v průběhu roku mění. Ideální místo pro vaši zeleninovou zahradu má určitý průtok vzduchu, který pomáhá udržet rostliny zdravé, ale není to široká otevřená pláň nebo místo v cestě větrného tunelu. V případě potřeby přidejte větrné zábrany. Živé ploty jsou vynikajícími větrolamy, protože umožňují průchod vzduchu a zároveň snižují sílu větru.

Plánování první zeleninové zahrady v 5 snadných krocích
Zdroj: www.gardenersworld.com

Krok 2: Začněte pracovat s půdou

Nyní se podívejte dolů na svá chodidla. Shromažďuje se po dešti na povrchu voda, nebo je půda vyprahlá a popraskaná, když se oteplí? Pokud si nejste jisti, vykopejte jámu do hloubky čepele rýče a naplňte ji vodou. Sledujte, jak rychle odtéká. Rychle odtékající půda bude potřebovat pravidelnou zálivku a více hnojiva. Pokud odtok vody z jámy trvá několik hodin, možná bude rozumné zřídit vyvýšené záhony. Další možností je se poohlédnout po lépe odvádějícím místě jinde.

Půdu lze vylepšit, ale je téměř nemožné ji zcela změnit. Proto se snažte pracovat se silnými stránkami půdy a snažte se zlepšit její slabé stránky. Přidáním organické hmoty, například kompostu, se zlepší jakýkoli typ půdy.

Plánování první zeleninové zahrady v 5 snadných krocích
Zdroj: joegardener.com

Krok 3: Naplánujte si zahradní záhony

Za předpokladu, že zahradničíte ručně, a ne s traktorem, je obvykle snazší pěstovat na dostatečně úzkých záhonech, abyste mohli dosáhnout do středu z obou stran, aniž byste museli šlapat na půdu. Zhutňování půdy tím, že na ní stojíte, ztěžuje pronikání kořenů rostlin a jejich hledání vzduchu, vody a živin. Délka záhonů je na vás, ale pokud jsou příliš dlouhé, abyste je mohli rychle obejít. Brzy zjistíte, že si přes půdu zkracujete cestu. Vyvýšené záhony jsou začínajícím zahrádkářům často doporučovány, ale jsou zcela dobrovolné.

Jedním z nejdůležitějších, ale často opomíjených prvků zeleninové zahrady jsou dobré cesty. Cestičky mohou být z tvrdých materiálů, jako jsou desky nebo štěrk, s povrchem z dřevní štěpky, pilin nebo jiného objemného organického materiálu (který je třeba občas doplnit), nebo jen z trávy. Ujistěte se, že jsou cesty dostatečně široké, abyste se alespoň po jedné straně dostali s trakařem ke všem záhonům.

Plánování první zeleninové zahrady v 5 snadných krocích
Zdroj: www.bobvila.com

Krok 4: Výběr zeleniny, která bude úspěšná

Pěstování půl tuctu různých druhů zeleniny je dobrým začátkem – je jich dost na to, aby byly zajímavé a abyste se toho hodně naučili, ale ne tolik, abyste se jimi úplně zahltili. I úspěch může být výzvou – zeptejte se kohokoli, kdo někdy pěstoval více než pár rostlin cukety! Budete ohromeni dovednostmi a znalostmi, které získáte během své první pěstitelské sezóny. Začněte tedy s plodinami, které se vám nepodaří vypěstovat, a příští rok použijte to, co jste se naučili, a přidejte do své zahrady několik dalších plodin. Společné pěstování rostlin ze stejné čeledi usnadňuje údržbu, střídání plodin a používání zábran proti škůdcům, jako je například pletivo.

Výběr zeleniny
Zdroj: www.homesandgardens.com

Krok 5: Kopejte – nebo nekopejte

Základem každé úspěšné zeleninové zahrady je dobrá půda. Tradiční způsob přípravy půdy spočívá v důkladném odplevelení a překopání, přičemž se do ní přidává kompost nebo hnůj. Rozšiřují se při této metodě semena plevelů a kousky kořenů vytrvalých plevelů a je časově náročná a namáhá záda.

Mnohem jednodušší je položit lepenku nebo silné vrstvy novin, aby se plevel udržel hluboko pod povrchem. Poté ji zalijte a zakryjte 15 cm silnou vrstvou kompostu a/nebo dobře shnilého hnoje. Vyřízněte otvory pro výsadbu a dávejte pozor, aby se jimi neproplížil plevel. Semena všech plodin, kromě hluboko kořenících, jako je pastinák, mohou jít přímo do pěstebního substrátu, aniž by se dělaly otvory. Po okrajích můžete použít prkna, abyste vytvořili vyvýšený záhon, ale není to nezbytné.

Tato technika je známá jako no-dig a splňuje to, co je uvedeno na obalu. Půdu nikdy nekopete, s výjimkou sklizně okopanin nebo sázení brambor (a někdy ani to ne!). Místo toho alespoň jednou ročně přidáte na povrch půdy čerstvou vrstvu organické hmoty a necháte žížaly a další půdní organismy, aby kopaly za vás. Je to rychlejší a jednodušší než každoroční obracení půdy. Nenarušíte tím jemnou síť života pod povrchem půdy, která pomáhá udržovat vaši zahradu zdravou.

Plánování první zeleninové zahrady v 5 snadných krocích
Zdroj: www.bbc.com

Pomocí našeho Plánovače zahrady si naplánujte, jak bude vaše zahrada vypadat a jak se bude v průběhu času měnit. Zaznamenávejte si své pokroky pomocí poznámek a fotografií do přiloženého Zahradního deníku. Vyzbrojte se motyčkou a balíčky semínek – a pusťte se do pěstování!

Závěrem lze konstatovat, že úspěšná zeleninová zahrada začíná dobře promyšleným plánováním. Plánování umožňuje nejen optimalizovat podmínky pro růst rostlin, ale také minimalizuje riziko ztráty času a úsilí investovaného do projektu. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete kultivovat půdu tradičním způsobem nebo se přikloníte k no-dig metodě, klíčem k úspěchu je pečlivé plánování a pozornost věnovaná detailům.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno