Španělská rajčata v ČR (2)

Přinášíme další článek zaměřený na španělská rajčata v ČR. Asi nejvíce mně chutnají růžová bifteková rajčata. Občas se stane, že podle názvu má být odrůda růžová, ale ve skutečnosti vám budou na rostlině zrát rajčata červená. Stává se to, když dostanete nebo koupíte semena z nedůvěryhodných zdrojů. Prodejce nechránil dostatečně květy před nežádoucím opylením jinou odrůdou, v tomto případě červenou. Protože červená barva plodu je dominantní, tak ze semen většinou vyrostou rostliny s červenými plody. Nebyl by to problém, ale nejde jen o barvu, ale tím zkřížením se změní i všechny jiné vlastnosti (chuť, ranost, velikost, úrodnost atd.) většinou negativním směrem. Jak poznat u rajčete, jestli je růžové nebo červené je problém, když nemáte rajče s druhou barvou a nemůžete je porovnat. Také na fotografiích je tento rozdíl málo patrný. Když jsem ta rajčata dával na ten talíř, byl rozdíl patrnější.

Rajčata Start F1 a rajčata Mikado růžová

Vlevo jsou čtyři rajčata Start F1 červená, vpravo tři rajčata Mikado růžová. Nějaký velký rozdíl tam nevidím. Jediným způsobem, jak stoprocentně zjistit, jestli je rajče červené nebo růžové je: Stáhne se kousek kůže ze zralého rajčete, ta se zbaví zbytku dužniny nejlépe nožem. Vzorek se dá na sklo (třeba na okenní tabuli) a proti světlu se zjistí, jaké barvy ta kůže opravdu je. Když je bezbarvá, průhledná tak se jedná o rajče růžové, když je kůže žlutá, tak se jedná o rajče červené.

Žlutá a průhledná kůže rajčat

Pokud bych mohl pěstovat jen dvě nebo tři rostliny rajčat, tak by jedním z nich bylo jistě velké biftekové růžové rajče. Růžová rajčata mají stejně jako červená tu správnou rajčatovou chuť, jen není tak výrazná, jsou trochu sladší. Alespoň tak to cítím já. Většinou už v názvu je uvedeno, že se jedná o růžové rajče (Rosa, Rose, Pink, atd.). Teď bych představil ta růžová španělská bifteková rajčata, která jsem pěstoval a některá stále ještě pěstuji. Začnu tím podle mne nejchutnější a nejlepším, Rosado de Ayerbe.

Rosado de Ayerbe

Jméno tohoto rajčete odkazuje na městečko Ayerbe v provincii Huesca. Krásná rostlina s velkými 500 až 800 g velkými růžovými plody. Na rostlině bývá většinou šest až sedm masitých plodů, což při jejich velikosti dává zajímavou úrodu 4-5 kg na rostlinu. Chuť super, super, super, jak píše ve svém hodnocení Aneliesse z Německa, vyvážená sladká, přitom výrazně rajčatová, kořenitá. První rajčata zrají uprostřed sezóny, DTM 80 až 85 dní.

Rosado de Ayerbe
Rosado de Ayerbe

Rosa de Huesca

Indeterminantní rostliny s pravidelným listem produkují masitá růžová rajčata s tenkou slupkou. Kulatý biftek, asi 10 cm v průměru, 400 až 500 g, s jemnou kůží lehce sloupnutelnou. velmi aromatický, masitý, s malým množstvím semínek, spíše sladší s menším množstvím kyselin.  V prvním květenství obvykle 1-2 mega květy, které je lepší odstranit. Jeho masitá a měkká dužina a mimořádná chuť z něj činí lahodné rajče. DTM 85-90 dní.

Rosa de Huesca
Rosa de Huesca

Právě teď jsem si uvědomil, že by bylo potřeba osvětlit některé termíny, které ve svých popisech používám:

Indeterminantní rajče u nás se používá výraz tyčkové. Znamená to, že růst těchto rajčat není teoreticky nikdy zakončen, z každého zálistku zase vyrůstají další zálistky, a tak by to teoreticky, pokud bude mít rostlina dobré podmínky mohlo pokračovat až do nekonečna. Mně to připomíná strom života jak ho můžeme vidět na zámcích, kde je prezentován historie rodu majitele zámku. Naproti tomu jsou rajčata determinantní, která ukončují různým způsobem svůj růst ať už mají podmínky jakékoliv. U nás se jim říká keříčková.

DTM znamená v angličtině days to maturity což znamená doba, která uplyne od opylení květu do dne kdy je rajče zralé. Pokud jsou vhodné podmínky, zejména teplota, tak k opylení rajčete (rajče je samosprašné)   dochází ještě před rozvitím květu, takže den otevření květu lze považovat za začátek, zrod plodu. Pochopitelně DTM není úplně přesná záležitost (závisí především na teplotě , světle a vlhkosti), ale docela dobře slouží k porovnání ranosti jednotlivých odrůd. Často využívají tento způsob označení rajčat semenářské firmy a i různí prodejci na internetu. U nás se používá slovní vyjádření:

Velmi rané DTM 50- 60 dní, rané 65-75 dní, polorané nebo polopozdní 80-85 dní a pozdní 90 a více.

Tyčková rajčata Rosa Sierra Aracena

Rosa Sierra Aracena
plody Rosa Sierra Aracena

Tyčková španělská rajčata s normálním (pravým) rajčatovým, plody růžové, masité s tenkou kůží. Okrouhlý zploštělý biftek o průměru 7-10 cm, 300-400 g, s velmi dobrou chutí. DTM cca 80 dní.

Poloraná rajčata Rosa de Teruel

Rosa de Teruel
Rosa de Teruel

Poloraná odrůda růžového rajčete s indeterminantním růstem, s normálními rajčatovými listy, plody jsou masité s tenkou kůží, oválný plochý biftek 7-10 cm v průměru,300-400 g, velmi dobrá rajčatová chuť.

Rosado de Pastrana

Pěkné mezi sezónní indeterminantní OP rajče s pravidelnými listy, plody růžové, zploštělý kulatý biftek, 250 – 400 g, velmi šťavnaté, vyvážené rajčatové chuti, výborné na sendviče a saláty.

Rosado de Pastrana
Rosa de Pastrana

Rosado Zapaton

U mne masité rajče s velkými až obrovskými plody, 500-800 g, (největší na obrázku 1,1 kg), s výbornou typicky rajčatovou chutí s vyváženou sladkostí. Úrodnost není velká, 5- 6 plodů na rostlinu (cca 3 kg), ale mám toto rajče rád na salát Caprese, vypadá na talíři nádherně a s mozzarelou ještě lépe chutná.

Rosado Zapaton
Rosado Zapaton

Rosa Mellilerd

Velké růžové biftekové rajče 300-400 g, šťavnaté masité rajče s málo semeny, okrouhlé, mírně zploštělé, zrající v polovině sezóny, DTM cca 85 dní, výnos velmi dobrý, chuť výborná.

Rosa Mellilerd

Často se také používá pro španělská rajčata výraz bifteková rajčata. Jedná se většinou o velká masitá rajčata s velkým podílem dužniny a málo semeny. Bifteková rajčata nemusí být obrovská, může se jednat i o menší rajčata, která patří do této skupiny (např. Latah). Jestli se jedná o biftekové nebo běžné rajče se pozná na příčném řezu. Cherry rajčata mají jednu až dvě locule (kapsy), u nás běžná rajčata o velikosti do cca 200 g (Stupické, Start F1 a všechny české hybridy) mají dvě až pět kapes a bifteková rajčata jsou ta, která mají více jak pět loculí.

Mezi průměrně velké odrůdy patří například růžové rajče Rosa Aragon.

Rosa Aragon

Rosa Aragon

Menší rajče, tyčkové, polorané. Stejně jako červené Rojo Aragon ho pěstuje rodina více jak šedesát let- rodinné dědictví. Krásné růžové plody 200 – 250 g, s tenkou slupkou a velmi dobrou chutí, která se mně zdá lepší než u jejího dvojčete Rojo Aragon. DTM 75-80 dní. Úrodnost průměrná.

Rosa Aragon
Rosa Aragon

Přečtěte si první část článku zde.

Autorem článku je Vladimír

4 KOMENTÁŘE

  1. Semena rajčat ze zásady neprodávám. Pokud nějaké mám, tak je daruji. Dřív jsem ani nevyžadoval peníze za poštovné a ostatní věci potřebné k odeslání, ale teď kdy všechny ceny letí nahoru (i poštovné) chci finančńí úhradu 40,- Kč. Zatím ani nevím, kolik semen mám. Pokud budu nějaké, které byste chtěla, v dostatečném počtu mít, tak nemám problém vám je poslat. Před 15. listopadem se k těm semenům pro jiné neodkladné práce asi nedostanu.

  2. Vladimíre, ako zvyčajne skvelý článok. Tento rok som mala z tvojich semienok vysiatu ROSADO DE AYERBE, skvelá odroda, rastlinu som likvidovala až včera. Pôvodne som siala aj ZAMORANO, ale asi som niekomu priesadu darovala keďže vysiem iba po2-3 semienka z odrody a vzišlo iba jedno.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno