10 skvělých nápadů na pergoly

Zahradní pergola
Zdroj: www.bhg.com

Ať už chcete zastínit otevřenou verandu, filtrovat sluneční světlo dopadající na nejchoulostivější květinové záhony nebo vytvořit částečně zastřešený jídelní kout pro letní večírky, pergola je jednoduchá a univerzální konstrukce, která dokáže vylepšit atmosféru jakéhokoli venkovního prostoru. Podívejte se na 10 skvělých nápadů na pergoly, které lze vytvořit téměř na každé terase a využijte je jako ústřední prvek vaší zahradní krajiny.

1. Mix rustikálních dřevin

Tradiční dřevěná pergola nad venkovní kuchyní a jídelním koutem poskytuje vítaný stín při poledních obědech. Přírodní dřevo doplňuje betonovou terasu, dřevěný nábytek a okolní ploty.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

2. V obklopení krajiny

Nadrozměrné dřevěné trámy a střecha této pergoly zapadají přímo do lesnatého přírodního prostředí. Vydlážděná terasa, přilehlá zahrada a popínavé rostliny udržují ucelený prostor dvora.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

3. Přidejte zatahovací stínítko

Na pergole v nejslunnější části dvora můžete díky zatahovacímu stínítku chránit místo k sezení před horkem a oslnivým slunečním světlem.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

4. Postavte pergolu k bazénu

Široká pergola stíní lehátka a houpací síť na terase u bazénu, zatímco lehké závěsy poskytují v případě potřeby dodatečný stín.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

5. Zjemněte prostor v okolí pergoly zelení

Pergola na jedné straně tohoto domu zrcadlí verandu na druhé straně, zatímco svěží výsadba zjemňuje geometrické úhly chodníku, kontejnerové zahrady, schodiště a linie střechy.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

6. Zasaďte pestré květiny

Pergoly, altány a mříže jsou nejlepším místem, kde se můžete pochlubit svým zahradnickým umem. Nejlepší popínavé rostliny, jako je zářivě růžová bugenvilea, fialový plamének a voňavý zimolez, dodají robustním venkovním konstrukcím barvu a vůni.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

7. Nainstalujte boční závěsy

V horkém počasí potřebují vaše venkovní prostory veškerou ochranu před sluncem. Elegantní závěsy na bocích pergoly jí dodají další stín, aniž by zastínily vaši terasu.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

8. Přidejte trvalou ochranu před sluncem

Střecha z vlnitého plechu instalovaná na dřevěné pergole umožňuje trvalejší ochranu před sluncem a deštěm a otevřený jídelní kout tak můžete využívat za každého počasí.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

9. Instalace stěny pro ochranu soukromí

Otevřený rám černé kovové pergoly nabízí méně stínu než jeho jiné verze, avšak stěna pro ochranu soukromí omezuje sluneční světlo dopadající na plyšové posezení. Díky žárovkám nad hlavou a širokému ohništi budou mít vaši hosté důvod zůstat dlouho po západu slunce.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

10. Zavěste papírové lucerny

Na malém dvorku se pergola stane za soumraku nebo po setmění díky zavěšeným papírovým lucernám na baterie, které během večerních hodin vrhají jemnou záři, okouzlujícím místem.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/

Pergoly jsou nejen funkčním doplňkem, který zastíní vaše venkovní prostory, ale také vizuálně obohatí vaši zahradu. Ať už hledáte rustikální dřevěnou konstrukci, elegantní řešení se zatahovacími stínítky nebo možnost, jak do vaší zahrady vnést více zeleně a barev pomocí popínavých rostlin, věříme, že si minimálně jeden z našich 10 skvělých nápadů na pergoly oblíbíte. Nechte se jimi inspirovat a nezapomeňte se s námi v komentářích podělit o to, jaké unikátní prvky byste do vašeho designu pergoly zahrnuli vy!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno