Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Roubování

Roubování


host - xxx.xxx.64.137 (?)
23.4.2013 9:22

Rád bych věděl za jak dlouho se při roubování za kůru pozná že se roub ujal a když ne zda to lze nějak napravit? Jedná se o dva rouby na silnější větev.Děkuji

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.64.137 (?)
23.4.2013 9:22, počet návštěv: 336804
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád bych věděl za jak dlouho se při roubování za kůru pozná že se roub ujal a když ne zda to lze nějak napravit? Jedná se o dva rouby na silnější větev.Děkuji

Připojit reakci   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.80.73 (?)
1.1.2009 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

re: tomast.

 Na toto fórum zabloudím jen málokdy. Váš příspěvek se mi moc líbí, ale: je velký rozdíl v tom, jaké nářadí se brousí, jinak se brousí nože kuchyňské, jinak řeznické, jinak nůžky na plech, jinak chirurgické nástroje. Vždy však platí: čím kvalitnějčí nástroj, samozřejmě kvalitně nabroušený, tím lepší a snažší práce. Naučit se brousit není vůbec jednoduché, a asi se to ani nenaučí každý. Já jsem truhlář, můj kolega v práci chirurgický mechanik. Náředí brousíme každý jinak, posvém se zhruba stejným výsledkem. Moje dcera je vyučený zahradník, nářadí si umí nabrousit, nůžky jdou krásně do řezu ale po hodině jsou "tupé" kladou velký odpor. Moje tak lehko do řezu nejdou, ale vydrží ostré mnohem déle. A každý si hájíme to svoje. Mne učil roubovat otec-zahrádkář-Koukej kluku pitomá takhle se to dělá, a chytlo se to napoprvé,(podotýkám že příště už to pravda nebyla) dcera rezala ticíce milimetrových plátků, jak psal někdo výše a přezto má procentuální úspěšnot poloviční proti mně. Ono jde taky o to, jak komu nadělili

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.111.206 (?)
7.4.2008 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já se v roubování moc nevyznám. Poměrně dobře se ale vyznám v oceli, brusivech a podobně. Tak jen pár praktických věcí, mohou být pro někoho užitečné. Moderní, podmrazované a nerezové oceli nedrží zpravidla ostří. V kovu totiž probíhají stálé změny v krystalické mřížce, kterými se ostří zakulacuje. Obyčejné želízko vydrží mnohem déle, jen se rychleji opotřebuje. K broušení je teoreticky nejlépe použít prostředek, který se se při broušení tvarově nemění a je co nejjemnější. Vidiové brusy jsou dost razantní, ostří vlastně seříznou a u méně kvalitních ocelí jej mohou potrhat. Nejraději používám lehounký diamantový lapovák, na jakékoli broušení, stával kdysi kolem 70,-. Nemění se, neubývá, ostří vlastně jen leští a jde to rychle.
K roubování používám odlamovací nůž, s kovovým vnitřkem, pevný a oranžový, abych neztrácel čas hledáním malých černých kudliček. Nemám tak velikou zahradu, abych rouboval každý rok. Ale musím napsat, že nejlepší roubování za kůru bylo šroubovákem. Přeroubovával jsem staré jabloně. Jeden rok jsem si s tím hrál, a neúspěch byl téměř dokonalý. Tak jsem to loni seřízl znovu, za kůru jsem naklepl šroubovák, zastrčil tříočkový roub a zamazal. Z 28 roubů se mi nechytil jeden.

Ale potřeboval bych poradit. Lze ještě letos přeroubovat švestku? Rouby nemám.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.80.201 (?)
7.4.2008 22:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud neroubujete kopulací (tam je termín dost nedůležitý), ale za kůru, je prý nějlepší termín období kvetení. Ale je zapotřebí mít nenarašené rouby.

Protože bydlím ve vyšší nadmořské výšce a ještě jsem švestky nestříhal, mohu Vám poskytnou ještě nenarašené rouby následujících odrůd:

Čačanská najbolja, Tegera, Hanita, Katinka a Jojo, poslední dvě jen omezeně.

Jen ale v případě velké nouze z Vaší strany, protože u nás je šarka a těmi rouby si ji spolehlivě zavlečete i na Vaši zahradu.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
7.4.2008 22:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jakpak vám jde Jojo ve vyšší nadmořské výšce?

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.105.220 (?)
9.4.2008 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemohu sloužit, roub jsem dostal minulý týden, je ale dlouhý a asi ho nevyužiji celý, takže se podělím. Mimochodem dostal jsem ho spolu s informací, že co se týče chuťových vlastností, jedná se o naprostý propadák a co se týče jeho vztahu k šarce, je to prý velmi problematické.

Jinak čačanské mám dvě stejné čtyři metry od sebe a jedna namrzá a druhá ne (??).

Připojit reakci
                           

ostření


mikej1 (185) - xxx.xxx.59.228 (?)
23.4.2008 12:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K hostovi 111.206, který rouboval za kůru. Napadlo mne že to zamazávání jak píšete mi také jednou spíš způsobilo problém než něčemu pomohlo. Štepařský vosk zatekl mezi roub a podnož a spolehlivě je oddělil. Už to teď jen zabaluji do pásky.

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
23.4.2008 14:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To zamazávání smysl má. Když se roubuje klasicky za kůru, vznikne mezi roubem a odchlíplou kůrou taková nepěkná mezera. ta nesmí vyschnout. Zamazávání je nutné. Stejně tak okraj řezné rány se lépe zavaluje, když hojivé pleivo neodschne.  Pokud se stane, že zateče vosk mezi roub a podnož, je chyba na straně toho co rouboval. Roub musí pevně bez jakékoli mezery přiléhat.  To už je pravděpodobnější, že tam zateče voda, což se také nesmí stát.

Vítek

Připojit reakci
                           

ostření


mikej1 (185) - xxx.xxx.59.228 (?)
23.4.2008 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Naposledy jsem to udělal tak, že jsem ty nepěkné mezery pokud možno obalil neprodyšně páskou. Jsou tam pak vidět i kapičky vlhkosti pod páskou. Jde to nedobře a asi to není standartní postup roubování za kůru, jsem přece jen pokusník a ne profík.  Snažil jsem se po špatné zkušenosti vyhnout použití štěpařského vosku, nevím třeba je tekutější než je zdrávo(Kambilan v tubě)

Připojit reakci
                           

ostření


host - xxx.xxx.180.133 (?)
23.4.2008 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že kvality tohoto vosku zde byly řešeny. To je ale vyjímka. Standardní běžné vosky by neměly mít negativní vliv.

Mezi řeznou plochou roubu a podnoží nesmí být nikdy žádná mezera.

Když roubuju za kůru, používám radši Titla

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...11, 12, 13, 14, 15...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Matčino 8516.9.201967719
Beforest 2816.9.201925675
Odrůda Admiral11016.9.201942610
Jabloň Antej316.9.2019368
Jadroviny 20195615.9.20197384
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8314.9.201963212
Golden Delicious7114.9.201927814
Ochrana proti hryzcovi713.9.2019798
Desert 4612.9.201918417
Prima 1512.9.20195984
Kdouloň obecná5911.9.201948298
Merkur11810.9.201967080
Gala 49.9.20191059
Matčino109.9.20192110
Solax na slabo rastucich podpnikoch v 480 m.n.m139.9.20192324
Hadanka 89.9.2019961
J.E. Proche 29.9.2019263
Táborita 108.9.20191861
Růžena Bláhová 58.9.20191171
Novamac 68.9.20192031
Akane - perla podzimu 818.9.201956003
Red Cap 197.9.201910858
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 20191156.9.201920603
Určenie odrôd jabloní po dedovi 234.9.20196309
Lord lamborne 114.9.20191099
Heliodor 1023.9.201976186
Mollies Delicious 251.9.201915109
Je to lebelovo jablko? 61.9.2019526
Tmavá mutace Rubínu s názvem Dark Rubín3631.8.201932061
Skutočne rezistentné odrody2130.8.20192160
Sloupovité jabloně - nemoci a škůdci dotaz 428.8.2019414
Kvalitní letní jabloň6022.8.201934032
Delikates720.8.20194211
Napadení jabloňe 919.8.2019870
Pinova2719.8.201927543
Zatrávnenie sadu 6218.8.201924734
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019108491
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192869
Jabloň Lucy10213.8.201969855
Jaké tvary stromů?2210.8.201922962
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů