re: tomast.
Na toto fórum zabloudím jen málokdy. Váš příspěvek se mi moc líbí, ale: je velký rozdíl v tom, jaké nářadí se brousí, jinak se brousí nože kuchyňské, jinak řeznické, jinak nůžky na plech, jinak chirurgické nástroje. Vždy však platí: čím kvalitnějčí nástroj, samozřejmě kvalitně nabroušený, tím lepší a snažší práce. Naučit se brousit není vůbec jednoduché, a asi se to ani nenaučí každý. Já jsem truhlář, můj kolega v práci chirurgický mechanik. Náředí brousíme každý jinak, posvém se zhruba stejným výsledkem. Moje dcera je vyučený zahradník, nářadí si umí nabrousit, nůžky jdou krásně do řezu ale po hodině jsou "tupé" kladou velký odpor. Moje tak lehko do řezu nejdou, ale vydrží ostré mnohem déle. A každý si hájíme to svoje. Mne učil roubovat otec-zahrádkář-Koukej kluku pitomá takhle se to dělá, a chytlo se to napoprvé,(podotýkám že příště už to pravda nebyla) dcera rezala ticíce milimetrových plátků, jak psal někdo výše a přezto má procentuální úspěšnot poloviční proti mně. Ono jde taky o to, jak komu nadělili