Problém pri skladovaní Granny Smith



Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?)
6.11.2018 18:35

Kolega sklízel GS v neděli v SV Bulharsku (20 m. n. m.). Donesl jich celý koš do práce. Mlsné huby se na ně vrhly a nic nezůstalo. Takovou odezvu nemívají ani hrozny nebo meruňky. GS je zde v tuto dobu už plně chuťově dozrálé a dá se hned jíst. Přitom si zachovává poměrně málo častou zelenou barvu. Moje středoevropské GS se dají také jíst, pokud jsou červivé. Ostatní nechávám odležet. Chystám se, že je v nejbližší době taky dosbírám.

Jablko Granny Smith
Jablko Granny Smith
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 25.3.2014 9:02

Prof. Goliáš z MZLU v Brně v časopise Zahradnictví uvádí, že odrůda Granny Smith patří k nejrizikovějším z hlediska výskytu spály na plodech.

Uvádí zde, mimo jiné, že výskyt této poruchy je ovlivněn nejen podmínkami skladování, správnou dobou sklizně, ale i nočními teplotami v době dozrávání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 25.3.2014 9:14
Ty noční teploty byly v mém případě velmi nízké, ale to už byla jen rána z milosti. Hlavní poškození nastalo sluncem v těch hicech, pro příšte už budu zastiňovat bílou netkanou nebo něčím podobným. Ještě jedna špatná sklizeň a půjdou...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 25.3.2014 9:55

Ještě jedna špatná sklizeň a půjdou...

To je dobrý nápad.
Naši němečtí předkové v Sudetech na počátku XX. století dobře věděli, proč z tehdy nových amerických odrůd zařadili Matčino a odmítli Jonathan.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mi_Nitra - (31) - 18.61 (?), 29.3.2014 11:49

Skutočne netuším v čom by mohol byť základný problém. Ten strom je tam zasadený už vyše 12 rokov, originál zakúpený v škôlke podpník si už nepamätám, rastie bujnejšie predpokladám asi MM106 alebo M7. Každý rok mal nejakú úrodu a stalo sa to až teraz posledné 2 roky. Zaujímavé je že pred cca 6-7 rokmi som z neho naštepil iný starší strom cca 30 rokov starý (1/2 Idared 1/2 GS) a plody GS sú postihnuté rovnako aj z tohto stromu (Idared nie).  Teplá sú u nás v posledných rokoch extrémne. Niekedy keď som bol malý a bolo 34 stupňov tak to boli rekody. Minulý rok som už videl aj 38!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 163.171 (?), 29.3.2014 16:20

Nepochádza Granny Smith náhodou z Austrálie? Myslíte, že tam letné (u nás zimné) teploty nedosahujú +38 st.Celzia? Nemávajú tam pravideľne požiare zavinené horúčavami a suchom? Naše mierne pásmo nevytvára pre pestovanie jabloní lepšie podmienky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 6.11.2018 18:35

Kolega sklízel GS v neděli v SV Bulharsku (20 m. n. m.). Donesl jich celý koš do práce. Mlsné huby se na ně vrhly a nic nezůstalo. Takovou odezvu nemívají ani hrozny nebo meruňky. GS je zde v tuto dobu už plně chuťově dozrálé a dá se hned jíst. Přitom si zachovává poměrně málo častou zelenou barvu. Moje středoevropské GS se dají také jíst, pokud jsou červivé. Ostatní nechávám odležet. Chystám se, že je v nejbližší době taky dosbírám.

Jablko Granny Smith
Jablko Granny Smith
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.198 (?), 6.11.2018 20:20
Granny Smith je jablko typické svojím výzorom, zeleným sfarbením s výraznými lenticelami je nezameniteľné - to je jeho veľké plus. Čo sa týka chuti, tak pre mňa je to vyslovene priemerná až podpriemerná odroda. Samozrejme, koľko ľudí toľko chutí, niekto môže mať úplne opačný názor a ja to rešpektujem. V mojich podmienkach GS začína byť "jedlý" až po Novom roku, kedy mierne zožltne a začne šíriť typickú vôňu (a tiež povolí aj tuhosť dužiny). Skladovateľnosť je dlhá, ale k jej koncu (apríl-máj) už dužina zmúčnatie. Z konzumného hľadiska to pre mňa určite nie je špičková odroda. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika