Mantet



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1594) - 161.61 (?) 
14.8.2013 22:29, zobrazeno: 38167x

MANTET - 2013 - šíhlé vřeteno - Mičurin II







Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.150 (?), 14.8.2013 23:13

Zdravím

Musím Vás pochválit za pěkné fotky. Je vidět, že strupovitost Vám neříká pane. To jsou ukázkové plody. Mantet je nejlepší perla z letních odrud a žádný rezistent se mu ani nepřiblížil na kilometry daleko. Je to dokonalý letní Mac Intosh.  Odruda Quinte už za ním dost pokulhává. Jaký nazor máte Vy s touto odrudou. Rozhodně si myslím než si kazit chuť EarlyStar či Prusvitným l. tak se vyplatí rozhodně počkat na tuto odrudu a už vúbec né si kupovat rok staré a udušené jablka ze supermarketu. Je vidět, že víte co je opravdu chutné jabko.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 166.214 (?), 14.8.2013 23:44

Veru pekné snímky, pane Vlastimile. Sladko- voňavú "mekintošovú" chuť a žiarivo bielu dužninu som mal vždy rád. Najviac ma ale fascinuje tá vzorne zkultivovaná pôda pod stromkami. Podľa toho sa tiež pozná skutočný odborník, ktorý má cit a porozumenie s pestovanými rastlinami. 

Vedel byste mi, pane Vlastimile poradiť, ktoré chutné neskoro zimné kultivary by sa dali pestovať na drôtenke?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10009) - 70.240 (?), 15.8.2013 9:00

Ódy na Mantet jsme tady už párkrát zapěli. Vždy mě ale potěší pohled do vzorně vedeného sadu pana Vlastimila. Je to takový malý ovocnářský ráj bez kazu. Zajímalo by mě jestli pan Vlastimil svoje Mantety pouze vždy před deštěm "zaplachtoval" či používá i jinou ochranu. Mám na mysli samozřejmě tu chemickou. Asi je to zbytečná otázka, protože víme, že se této ochraně pan Vlastimil rozhodně nevyhýbá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1594) - 73.140 (?), 15.8.2013 10:32

Zdravím pane Petře.Vždy ošetřuji v rozsahu nezbytně nutném, spíš méně.Letost to muselo být 5x proti houbovým chorobám a stejně jsem všechno neochránil.Nebudete tomu věřit ale po pátém postřiku jsem prováděl ruční odstraňování napadených listů.Byly to hodiny.Zda to pomohlo nevím a nikomu to nedoporučuji, je to každého volba.Mě to v té situaci připadalo zprávné.Poprvé jsem zaznamenal strupovitost listu i plodů na rezistentech.
Topaz - 30% - 2 postřiky
Orion - 40% - 1 postřik
Rozela - obstála bez poskvrny - 1 postřik

Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10009) - 70.240 (?), 15.8.2013 13:20

Uznávám snahu pana Vlastimila o vypěstování vzhledného ovoce. Je možné, že například Němci dávají přednost strupatým jablkám, jak se tady psalo, nicméně pan Vlastimil ve svém důrazném tažení proti strupovitosti, nejen že dává místy i pět postřiků, ale navíc ještě odstraňuje nemocné listy. Oceňuji jeho námahu a rozhodně bych se tyto plody konzumovat nebál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1594) - 77.140 (?), 15.8.2013 13:33

Zdravím pane Pal'o, radit ovocnáři Vašich znalostí co si má vysadit mě asi nepřísluší.Jistě to zvládnete.Pokud bych jmenoval nějakou odrůdu, vyvolá to jenom spory a zpochybňování.To nechci, snad jen všeobecně by to měly být odrůdy plodící na krátkých plodonoších.Sám jsem drátěnku zrušil po 4 letech a nahradil výhradně štíhlými vřeteny.Chci se ale vrátit k Orionu.Zmiňoval jste silný propad.Konečně jsem měl slušně nasazeno ale tento silný propad postihl i moji jabloň.Plody o velikosti angreštu až švestky jaksi sežloutly a zgumovatěly.Příčiny špatného opílení fundovaně popisuje p.Kaněra v dnešním vláknu "Jonagold-nulová úroda".Takto hromadný propad postihly ještě Lobo, Banánové zimní, Šampion ačkoli květní nasazení bylo velmi dobré.Zřejmě záleželo na každém dni.Jiné odrůdy to zase zvládly skvěle. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 197.235 (?), 15.8.2013 23:33

Zdravím Vás pane Vlastimile a ďakujem za odpoveď! Vaša skromnosť a húževnatosť Vás šľachtí. Napriek tomu verím, že by ste vedel poradiť, ktoré neskoré zimné kultivary sú bodľa Vášho gusta najchutnejšie. Zdá sa, že v našom regióne nie je chrastavitosť nepriateľom č.1, takže by som skúsil zasadiť na drôtenku aj nerezistent, pokiaľ bude chuťovo výnimočný. Začínam obmieňať jablone v ovocnej stene. Na jar som vyhodil nerodiacu Rajku a vysadil Blaník. Na jeseň musím vykopať odumierajúci Topaz na MM104. Nahradiť ho chcem iba neskoro zimnou sortou rodiacou na krátkom dreve, ktorá má voňavú, sladko-navinulú lákavú chuť. Čo takto DOMINO alebo DELIGA na M26? Bude podložka dostatočne bujná? Asi mi neostane, ako na jeseň pozrieť na sortiment stromčekov v predajniach na okolí a vybrať niečo z nových krížencov. Alebo sa vrátiť k odrodám našich otcov? Obdivujem Vaše krásne vretená, bohužiaľ v našej prídomovej zahrádečke nie je na volnejšie tvary dosť miesta. Orion, Melodie, Angold a Florina mi takmer všetky počas júna a júla opadali. Príčinou je podľa mňa bujný rast letorastov (ničím som nehnojil), následne sucho a červivosť (u Floriny, Angoldu a Melodie). Je zaujímavé, že ostatné sorty- Lipno, Sirius, Gala, Red Topaz, Pink Lady, Braeburn obaľovačom nechutili. S opelením som problémy nemal, zgumovatelé plodíky som zatiaľ nezbadal. Braeburn vlani bohate kvitnul, ale ostali iba 3 plody. Tento rok je to výrazne lepšie. To sa občas stáva, jablone ako keby boli náladové. Nepoznáme faktor, ktorý má toto nedokonalé oplodnenie na svedomie. Tešíme sa na Vaše ďalšie snímky!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.219 (?), 16.8.2013 0:28

Zdravím p. Pal'o

Jsem rád, že se opět ozývate. Delší dobu Vas nebylo. Líbí se mi vaše zapálení. Při Vaší obměně stromkú ve stěně se hodně nakopete. 'Unava půdy se bude hlásit a bude Vas chtít deprimovat.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 197.235 (?), 16.8.2013 1:26

Zdravím Vás pane Vladislave! Potešenie je na mojej strane. Do kompletnosti už chýba iba p.Juraj kafka a p.Boštička. Dúfam, že sa v súlade s dozrievaním jadrovín prihlásia s kvalitnými postrehmi a snímkami. Keď píšete o deprimácii, viac ma deprimuje, ak sa mi niekto zahryzne do zátylku a nepustí a nepustí. Práca v záhradke či vinohrade je naopak relax. Záleží od nátury každého z nás. Deprimovanú pôdu pred výsadbou novej jablone prirodzene vymením za čerstvú ornicu. Majte sa pohodovo!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika