5 zahradnických trendů pro rok 2024

Pažitka
Zdroj: Pinterest

V posledních letech se objevilo několik zahraničních trendů, které mění způsob, jakým přistupujeme k zahradničení. V našem článku se dozvíte více o tom, jak správně používat mořské řasy ve vaší zahradě, jaké jsou nejlepší metody aplikace a další tipy a triky pro maximální využití této přírodní pomůcky. Odhalíme, jak můžete integraci mořských řas do vašeho zahradničení kombinovat s dalšími trendovými metodami, jako je pěstování jedlých a zároveň okrasných rostlin, využití vaječných skořápek nebo tvorba úkrytů pro hmyz, abyste získali krásnou a zdravou zahradu bez použití chemických přípravků. Navíc se dozvíte, jak může být malování přírody během procházek nejen relaxační a kreativní činností, ale také způsobem, jak lépe vnímat a ocenit krásu přírody kolem nás. Přečtěte si, jak 5 zahradnických trendů může obohatit vaše zahradničení.

1. Mořské řasy na odpuzení slimáků a plžů

Tekuté mořské řasy jsou známé jako skvělé organické hnojivo, ale co takhle celé mořské řasy jako ochrana proti škůdcům? Vědci experimentují s mořskými řasami v boji proti různým rostlinným útočníkům a zahrádkáři také. Někteří tvrdí, že tento slaný poklad z moře funguje jako vynikající odpuzovač slimáků a plžů. Navíc prospívá půdě díky připraveným stopovým minerálům a pomáhá blokovat plevel – a pokud bydlíte poblíž pláže, je zdarma! Teorie je následující: Protože mořské řasy obsahují hodně soli, odpuzují slimáky a plže, kteří sůl nesnášejí. Kromě toho, když chaluhy uschnou, začnou praskat a křupat, což slimáci a hlemýždi s měkkým tělem také nemají rádi.

Nabírané čerstvé mořské řasy můžete použít také jako mokrý mulč kolem zranitelných rostlin nebo je umístit po obvodu zahradního záhonu. Doporučuje se vrstvit je asi 4 cm vysoko, protože se při vysychání smršťují. Pokud se chystáte tento postup vyzkoušet, doporučujeme držet chaluhy dál od stonků a listů (protože ani těm sůl nesvědčí) a sbírat jen ty chaluhy, které potřebujete (protože chaluhy poskytují úkryt a potravu různým mořským živočichům).

5 zahradnických trendů pro rok 2024
Zdroj: www.gardenista.com

2. Jedlé a zároveň okrasné rostliny

Rostlina může být zároveň chutná i dekorativní. Okrasné rostliny mohou být letničky, trvalky, stromy nebo keře. Když se podíváme blíže, mezi možnosti patří jedlé listy, bobule, plody, kořeny nebo květy.

Na jedlých rostlinách je skvělé, že se jejich sklizeň podobá spíše sběru potravy, protože rostliny jsou rozptýlené po zahradě, místo aby žily na určeném záhonku nebo políčku. Dalším pozitivním aspektem je, že většina jedlých rostlin také přitahuje opylovače. Zde jsou některé rostliny, které můžete letos zvolit: Artyčoky pro jejich odvážné architektonické listy, vytrvalé bylinky, jako je pažitka (která má okouzlující růžové květy).

5 zahradnických trendů pro rok 2024
Zdroj: www.gardenista.com

3. Vejce

Přidávání rozdrcených vaječných skořápek do kompostu nejspíš znáte, ale tato metoda, při níž se na dno výsadbové jámy přidává celé nerozbité syrové vejce, bude pro vás možná novinkou. Květináče naplněné vajíčky vypadají zeleněji a rostou lépe než květináče bez vajíček.

Tato forma přímého kompostování má teoreticky za následek zvýšení obsahu živin v půdě, zejména vápníku a prospěšných mykorhiz. Některé další zdroje uvádějí, že zakopaná vejce jsou vynikající pro rajčata, aby se zabránilo hnilobě na konci květů. Avšak tato technika není rychlým řešením, protože proces rozkladu potřebuje čas.

5 zahradnických trendů pro rok 2024
Zdroj: www.gardenista.com

4. Úkryt pro hmyz

Úkryt pro brouky je uměle vytvořená konstrukce, která poskytuje zimní úkryt hmyzu a dalším živočichům. Proč je také užitečná? Využívá zbytky zahradních materiálů, které už možná máte po pořádném podzimním prořezávání, a navíc se zdá, že je to skvělý projekt pro děti. Nejprve si nasbírejte silné, rovné dlouhé klacky. Poté tyče zajistěte pevným provázkem a jemně je zaklíněte do země. Nyní nasbírejte větve a navrstvěte materiál až na vrchol. Váš hmyzí útulek může mít libovolnou velikost, aby se vešel do prostoru vaší zahrady.

5 zahradnických trendů pro rok 2024
Zdroj: www.gardenista.com

5. Malování přírody

Jedním z nejnovějších a zároveň nejrelaxačnějších trendů v oblasti zahrádkářství je malování přírody během procházek. Tento trend spojuje lásku k přírodě s uměleckým vyjádřením, čímž poskytuje únik od každodenního stresu a podporuje kreativitu. Během těchto procházek si zahrádkáři a milovníci přírody berou s sebou skicář a základní malířské potřeby, aby zachytili krásu, kterou vidí kolem sebe. Tato aktivita není jen o vytváření uměleckého díla, ale také o hlubokém spojení s přírodou a pozorování detailů, které by jinak mohly uniknout naší pozornosti. Ať už jde o detailní skicu květiny, abstraktní vyjádření zahradního výhledu nebo jemné odstíny západu slunce, malování v přírodě umožňuje hlubší prožitek a uznání krásy našeho přírodního světa. Tento trend je populární mezi zahrádkáři po celém světě a je oslavou přírodní krásy, která nás obklopuje.

Malování přírody
Zdroj: www.gardenista.com

V našem článku 5 zahradnických trendů jsme objevili množství inspirativních a inovativních metod, které mohou obohatit naše zahrady a zlepšit péči o rostliny. Od využití mořských řas pro boj proti slimákům a plžům, které nejenže chrání naše rostliny, ale zároveň přinášejí prospěšné živiny do půdy, až po výsadbu jedlých a zároveň okrasných rostlin, které přinášejí krásu a rozmanitost do našich zahrad a zároveň přitahují opylovače. Inovativní metody, jako je přidávání celých vajec do výsadbových jam, nebo vytváření úkrytů pro hmyz, ukazují, jak lze použít každodenní předměty a zahradní odpad k podpoře zdravého prostředí pro naše rostliny. A konečně, trend malování přírody během procházek nás spojuje s přírodou na hlubší úrovni a podporuje naši kreativitu a pohodu. Těchto 5 zahradnických trendů ukazuje, že zahradničení je neustále se vyvíjející umění.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno