Podzimní hrušeň



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?)
22.10.2019 12:31

Reakce doktora Vysloužila se asi nedočkáme. Pár let jsem u něj nebyl, takže nevím, co má za nové hrušňové "špeky", které se mu osvědčily. Jen si vzpomínám, že chválil chuť Leboscy, naopak Harbo při větší úrodě zklamala, jak zde psal. Co se týče Vienské, tak ta je už dávno pryč, než konzumně dozraje Konference. Inženýr Fidla Vám nejlépe poradí. Uznává ovšem pouze staré originální odrůdy, nikoliv novější křížence. Nezapomneňte na Charneuskou. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 22.10.2019 12:31

Reakce doktora Vysloužila se asi nedočkáme. Pár let jsem u něj nebyl, takže nevím, co má za nové hrušňové "špeky", které se mu osvědčily. Jen si vzpomínám, že chválil chuť Leboscy, naopak Harbo při větší úrodě zklamala, jak zde psal. Co se týče Vienské, tak ta je už dávno pryč, než konzumně dozraje Konference. Inženýr Fidla Vám nejlépe poradí. Uznává ovšem pouze staré originální odrůdy, nikoliv novější křížence. Nezapomneňte na Charneuskou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 22.10.2019 16:16

Ono je na to roubování zatím času dost, tak třeba se časem pan Vysloužil ozve, nebo i další a podaří se najít vhodnou skladbu na naroubování. Co ale musím pořešit teď je výsadba hrušně a zda to celé, co jsem vymyslela, není úplná hloupost. Takže základní otázky na zkušené zahrádkáře - sadaře:

1. Je možné Konferenci s menším růstem přeroubovat (dolní patro) více rostoucími druhy, např. Clapovo?
2. Nakolik ovlivní Konference bujnost růstu naroubovaných druhů?
3. Kdy bude vhodné naroubování po letošní výsadbě? Předpokládám že příští jaro ještě ne, tak to přespříští (2021)?
4. Je lepší zvolit jako podnož semenáč Kavkazké nebo kdouli BA 29?
Domnívala jsem se, že Konference je pro slabší růst vhodnější na semenáči, ale u nás jí prodávají jenom na BA 29, což je sice nejbujněji rostoucí kdoule, ale pouze středně odolná ke zmrznutí a to se mi vůbec nelíbí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 23.10.2019 10:26

Pan Petr zná moje oblíbené hrušky dobře, když přidá Avranšskou, je to přesné.
Hloupost to není. Hrušky, zejména ty letní a podzimní, mají krátkou skladovatelnost. Pokud je máte jen na přímý konzum, tak i u malého tvaru úrodu z jednoodrůdového stromu nestihnete skonzumovat. Víc postupně dozrávajících odrůd na jednom stromě je jistým řešením. Samotný strom z toho patrně velkou radost nemá, v průběhu vegetace si neodpočine, jednotlivé odrůdy jsou v různé fázi vývoje. Lze očekávat jeho rychlejší stárnutí, možná horší zdravotní stav. Naštěstí hrušeň snáší tento umělý chimérizmus relativně nejlíp.
1. Ano, možné to je. Čím víc se ovšem růst naštěpovaných opdrůd bude lišit, tím obtížnější bude udržet strom řezem v přiměřeném tvaru. Je určitě lepší vybrat odrůdy s podobnou intenzitou růstu. Kombinace Clappova - Konference mi nepřijde jako nejlepší.
2. Růst ovlivní poměrně málo. Podstatně horší je, že ovlivní plodnost. Očekávejte, že plodná odrůda (Konference)  bude mít sklon přeplozovat, zatímco ta méně plodná (Clappova) přinese jen pár plodů.
3. Naroubovat to můžete kdykoli. Jestli byly dobré kořeny, tak i na jaře, rouby se asi ujmou, ale jejich růst nebude nic moc.. Lepší je roubovat do zakořeněného stromku s dobrými přírůstky.
4. To nevím, já kdoulové podnože nepoužívám, mně na nich nic nerostlo. Podstatné je, jak chcete velký strom a kolik místa pro něj máte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 23.10.2019 16:13

Děkuji, že jste se ozval. Mohu se zeptat, kde vlastně máte zahradu (poloha, nadmořská výška)?

Hrušeň bych chtěla nějakou střední velikosti, ne moc bujnou a s brzkou plodností. To jsem myslela, že bude právě splňovat Konference na semenáči Kavkazké a bujnější Clappovou naroubovat dolní patro, kde by bujnější růst tolik nevadil + přidat nějakou zimní odrůdu. Chtěla bych hlavně, aby moc bujně nerostla ve větší výšce, kdo to pak má nahoře sklízet, prořezávat, ošetřovat... Pokud ale bude přeplozovat na úkor naroubovaných odrůd, tak to taky není dobré. Existuje nějaká sehnatelná slaběji rostoucí hrušeň do mých podmínek (na semenáči), která by to nedělala? Možná ještě lépe nějaká zimní. Napadla mě ještě Amfora, tu jste také chválil a měla by růst slaběji. Pokud bych spodní patra přeroubovala bujně rostoucí Clappovo a Hardyho, měly by taky hrušky, nebo by je měla hlavně slaběji rostoucí Amfora, jako v případě Konference?

Taky se mi konečně podařilo najít jedno zahradnictví, které nabízí Hardyho na kdouli, takže druhá možnost je risknout tu kdouli, přiroubovat Clappovo a nahoru třeba zimní Eriku, ty by měly mít všechny podobný bujný růst. Myslíte že je to lepší varianta?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.83 (?), 23.10.2019 20:33

Na poměrně bujněji rostoucí Radanu na semenáči jsem z nouze narouboval (na terminál) spíše slaběji až středně rostoucí Williamsovu č. - byla to blbost, Radana přerůstá Williamsovu, která na vrcholu jen přežívá. Podobně bych to viděl s Clappovou a Konferencí.

Podnož volte podle Vašich půdních podmínek - pokud máte těžkou půdu, na kdouli raději zapomeňte; stromky na ní v těchto podmínkách rychle stárnou, živoří. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 23.10.2019 22:33

Půda asi není těžká (jílovitá), ani lehká (písčitá), je to nejspíš celkem kvalitní černozem. Jenom jí není moc velká vrstva, jde o zahradu u domu, takže co tam po stavbě bylo navezeno. Já bych se spíš bála klimatických podmínek, aby mi ta hrušeň kvůli kdouli nezmrzla, než špatné půdy.

Jestli je ale opravdu hloupost dolní patro málo rostoucí odrůdy naroubovat hodně rostoucí odrůdou, tak se zkusím zítra zeptat, na jaké konkrétní kdouli Hardyho je a podle odolnosti k namrzání se rozhodnu.

Jaký vlastně může být rozdíl ve velikosti stromku mezi Hardyho + Clappovo na kdouli a Konferencí na semenáči Kavkazská? A kdybych se tedy nakonec přece jenom rozhodla pro tu Konferenci, jakou letní a zimní odrůdu k ní naroubovat, aby rostly podobně a byly i pro mojí polohu? A také aby měly dobré sladké, šťavnaté a aspoň trochu kořenité hrušky. Málo rostoucí Wiliamsova asi nebude pro mou polohu nejvhodnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 25.10.2019 22:45

Pokračovala bych zde výběrem pro mě vhodných odrůd, které by mohli růst na jednom stromě. Vzhledem k tomu, že mě nedoporučujete naroubovat na málo rostoucí Konferenci hodně rostoucí Clappovo a Hardyho máslovku, tak jsem se momentálně rozhodla pro Eriku na podnoži S1 a zmíněné odrůdy naroubovat na ní. Erika by podle dostupných informací měla růst také bujně, tak snad by hrušeň s horním patrem Eriky a dolním Clappovo a Hardyho mohla být růstově vyvážená, nebo bude někde problém?

Pokud bych chtěla skladbu ještě více rozšířit, které odrůdy by byly růstem vhodné?
Pan Hlavatý mi doporučuje především Boscovo flašku a Nojabrskuju. Ta Boscovo by růstem asi byla použitelná, láká mě jí vyzkoušet, ale bojím se, že po dlouhém čekání na první úrodu pak budu zklamaná. Tak zatím jí beru v úvahu a budu ještě hledat dál.

Nojabrskaja - moc informací jsem o ní nezjistila, jak bujně roste, hodila by se mě k ostatním hodně rostoucím druhům?

Vienská - nejoblíbenější hruška pana Vysloužila, náhrada za Boscovo. Někde se uvádí, že roste bujně, jinde zase, že po nástupu do plodnosti málo. Jaké máte pane Vysloužile s růstem zkušenosti, případně porovnání s vybranými odrůdami, bylo by možné jí přiroubovat?

Jizera - další zde hodně doporučovaná, podle informací má střední růst, byl by postačující, nebo ne?

Existuje nějaká hodně rostoucí odrůda s konzumní zralostí začátkem září (po Clappovo), samozřejmě dobrá chuť, aspoň středně velké plody, vhodná do střední polohy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.10.2019 14:17

Boscovu na kdouli patrně neseženete, ona s ní špatně srůstá.
Zkuste cokoli, nechutné hrušky se neprodávají. Až první úrody Vám řeknou, jestli se jim tam daří a jestli Vám chutnají

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 26.10.2019 16:40

Boscovu na kdouli nemusím sehnat, stačí sehnat roub, na jinou hrušeň (asi na tu Eriku) se snad chytne. Nebo je s roubováním (čehokoliv) na Eriku problém? To bych pak ještě nákup přehodnotila.

Jinak je jasné, že každý má jiné chutě, ale přece jenom nějaké reference bych chtěla. Nemám ráda třeba natrpklé nebo křupavé hrušky, tak aby nebyla pořád tvrdá a pak hnilička, o nějakém druhu se tu myslím psalo, že to tak dělá.

Mě jde ale nyní především o to, vybrat podobně rostoucí druhy jako Clappovo a Hardyho, abych je mohla mít na jednom stromě. Sám jste mě pane Vysloužile doporučoval, že je to tak lepší. Takže mám dotaz pro zkušené zahrádkáře - sadaře, kteří mají hodně druhů hrušní (jako např. pan Vysloužil), jak bujně výše jmenované hrušně v porovnání s Clappovo a Hardyho rostou, pak si případně vyberu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 43.159 (?), 26.10.2019 19:49

Koupíte Eriku na kdouli, na ni chcete postupně roubovat další odrůdy a horní patro chcete Eriku... Můžete nám popsat, jakým způsobem chcete stromek přeroubovávat? Já myslel, že první patro bude Erika, druhé třeba Hardyho a třetí Clappova.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika