Podnož hrušně - kdoule



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
25.10.2019 8:51

Hrušně na kdouloních už nepěstuju.  Nicméně údaj o jejich namrzání jsem četl pouze v knížkách. Většinou mi špatně rostly, ale nikdy nezmrzly.
   Prop paní Vlaďku: místní mikroklimatické a půdní podmínky jsou v naší zemi natolik rozdílné, že většinu zkušenosti musíte získat sama. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 24.10.2019 17:22, zobrazeno: 24948x

Jaká je nejlepší kdoulová podnož pod hodně rostoucí hrušně, aby byla odolná proti mrazu a hodně omezovala v růstu bujně rostoucí hrušně (Clappovo, Hardyho, Erika)?
U nás prodávají hrušně pouze na BA-29, přes e-shop by se asi dala sehnat S1 s Erikou. Podle netu mi přijde S1 lepší, má být více odolná mrazu a více omezuje růst. Uvádí se také, že později ukončuje vegetaci, nejsem si jistá, zda chápu co to znamená, myslí se tím že později opadá a pokud ano, vadí to něčemu? Taky se uvádí, že je napadána hnědou skvrnitostí, tuto vlastnost přeberou i naroubované hrušně? Máte s podnoží S1 někdo zkušenosti? Nejlépe v porovnání s ostatními podnožemi hrušní.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 164.43 (?), 24.10.2019 19:43

Nechci do toho moc rýpat, ale vážně se považujete za takového odborníka, že řešíte konkrétní typ kdoulové podnože? Vy dokážete posoudit drobnné nuance mezi kdoulemi, když nejzásadnější podíl na růst bude mít kvalita půdy, lokalita, podnebí, řez a hnojení? Zasadil jsem už cca 10 hrušní, první na kdoulích, které ani v kvalitní půdě několik let skoro vůbec nerostly, až jsem většinu dalších pořídil na semenáčích, a ani ty nejsou žádná sláva (ačkoli jim dávám dostatek péče), takže jsem rád, pokud vůbec rostou. Po pravdě slyším poprvé, že by prodejci uváděli konkrétní typ kdoule a určitě by to bylo úplně to poslední kritérium, podle čeho bych si stromek kupoval...

Tím chci říct - neupjala jste se zbytečně na něco, co nemá moc velký smysl řešit, protože větší vliv na růst mají všechny ostatní podmínky pěstování hrušně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 43.159 (?), 24.10.2019 21:37

Mně žádná hrušeň na kdouli nerostla, živořily a zdechly. Vyjímkou je Hardyho, která se v extrémním prostředí mého sadu drží, ikdyž jen s malými přírůstky. Ani na semenáčích mi hrušně v posledních letech moc nerostou. První dva/tři roky po výsadbě to vždy vypadá, že se hrušeň rozmýšlí, zda se chce vůbec ujmout nebo to zabalit. Pokud nebudete mít možnost pravidelné zálivky, na kdouloňovém semenáči vám nic moc nenaroste.

Řešíte to dost akademicky, kombinace více odrůd podle vzrůstu na jednom stromku, různé podnože... Ať nejste výsledkem zklamaná, v praxi je to často jinak než na papíru/monitoru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 24.10.2019 23:19

Rozhodně se nepovažuji za odborníka, to bych zde nežádala o radu. Na druhé straně tvrzení, že hrušeň roste málo i na semenáči, mi přijde poněkud zarážející. Kde máte zahradu, že vám nerostou hrušně ani na semenáči? Na semenáčích rostou hrušně i v podhorských oblastech, i když už tam asi mají některé horší plody. Mě tedy roste na zahradě hrušeň na semenáči hodně bujně, tak velkou bych jí u tchána nechtěla. Takže možná je pro někoho vzrůstnost stromu až to poslední kritérium výběru, pro mě je ale celkem stejně důležité, jako jakou pěstovat odrůdu. A vybrání podnože odolné proti zmrznutí je myslím také důležité.
Je ale bohužel pravda, že někteří prodejci nejen že konkrétní typ kdoulové podnože neuvádí, ale na dotaz o jaký typ se jedná mi odpověděli, že jde o semenáč kdouloně. Já tedy opravdu nejsem odborník, ale domnívala jsem se, že kdoulové podnože jsou pouze vegetativně množené, tak nevím.
Jinak více odrůd na jednom stromě tu pěstují někteří běžně a možnost pravidelné zálivky určitě bude.

Pokud jsou tu tedy zahrádkáři, kteří pěstují hrušně i na kdoulových podnožích, rostou jim a mají zkušenosti s více druhy, tak prosím o váš názor. Věřím, že je jich určitě dost, kdyby bujně rostoucí hrušně na kdoulích nerostly, tak je nebudou zahradnictví už dávno nabízet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 244.12 (?), 25.10.2019 6:46
Pan Petr má v podstatě pravdu. Hrušeň na semenáči obvykle dva roky stagnuje a až později se rozjede. Vytvoří časem veliký strom. Hrušeň na kdouloni se mi při zálivce lépe ujímá a hned plodí. Jsou to však malé stromky. Kdouloňové podnože snesou v mých podmínkách mráz do - 25st. Horší je pro ně extrémní dlouhodobé sucho, protože mají mělké kořeny. V posledních letech používám jen podnože z vlastních kdouloňových odkopků. A to ve všech klimatických podmínkách. O kdouloňových semenáčích jsem neslyšel, přestože mám ve všech kdoulích alespoň několik klíčivých semen. Mezi kdouloňovými podnožemi také nerozlišuji.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.10.2019 8:51

Hrušně na kdouloních už nepěstuju.  Nicméně údaj o jejich namrzání jsem četl pouze v knížkách. Většinou mi špatně rostly, ale nikdy nezmrzly.
   Prop paní Vlaďku: místní mikroklimatické a půdní podmínky jsou v naší zemi natolik rozdílné, že většinu zkušenosti musíte získat sama. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.109 (?), 25.10.2019 17:13
Vlaďka: Hovorí sa, že radšej raz vidieť ako 100x počuť. Na fotkách je Konferencia z mojej záhrady, na podpníku dula BA-29, v čase fotenia mala 10 rokov a výšku asi 3,5-4 metre. Na posledných 2 fotkách je jej koreňový systém po vykopaní o rok nato. Konferencia je vynikajúca odroda hrušky, ktorá nesklame v akýchkoľvek podmienkach našej oblasti (Slovensko, Morava, Čechy). IH (A pozrite si ešte môj nasledujúci príspevok).







Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.109 (?), 25.10.2019 17:52
Vlaďka: Nadväzujem na predchádzajúci príspevok. Konferencia je výborná, ale sú odrody, ktoré ju chuťovo prekonávajú. Predovšetkým je to legendárna francúzska odroda Boscova fľaška. Mám ju na semenáči - viď foto 1-7. Táto sorta je (nielen)podľa mňa chuťovo dosiaľ neprekonaná a zrejme tak skoro ani prekonaná nebude. Na podmienky je však náročnejšia než Konferencia, vo Vašej polohe by ale mohla prosperovať. To Vám nikdo dopredu nepovie a ak to nevyskúšate, tak to ani nezistíte. Ďalšou skvelou odrodou je moldavská Nojabrskaja (Xenia) - mám ju na duli Adams (foto 8-12). Chuťovo špičková odroda, s vynikajúcim zdravotným stavom, nie náročná na podmienky, rýchlo vstupuje do rodivosti, plodí bohato a hrušky sú nielen chuťovo výborné, ale aj mimoriadne veľké. Práve Nojabrskaja je odroda, nad ktorou by som na Vašom mieste uvažoval ako o jednej z prvých alternatív. Na záver rada: netreba príliš veľa špekulovať, akékoľvek rady tu na fóre nie sú absolútne nemenne prenosné na Vaše pomery a môže sa stať, že vo Vašej záhrade to napokon 'vypáli' úplne inak. Ťažko vymyslíte niečo nové - staré dobré a rokmi vyskúšané odrody sú Williamsova, Konferencia, Boscova, Lucasova, z novších Nojabrskaja (s ktorou mám viacročné skúsenosti a za ktorú dám tiež ruku do ohňa). IH












Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 25.10.2019 22:38

Asi jsem neměla zakládat další diskuzi, ale přišel mě výběr podnože od původního tématu výběru vhodné odrůdy hrušně už příliš vzdálený. Také mě docela překvapuje, že zde hodně zahrádkářů volbu podnože vůbec neřeší a pokud ano, tak maximálně jestli je to kdoule nebo semenáč. Přitom mě to přijde také celkem důležité.

Moc děkuji pane Hlavatý za cenné rady. Ta Konference byla krásný strom, nebylo Vám líto jí zlikvidovat?
Kořenový systém opravdu není moc bohatý, celkem chápu, proč potřebuje hrušeň na kdouli oporu a proč je potřeba ji hodně zalévat a hnojit. Zálivka ale problém určitě nebude, takové rajčata a jahody se musí v době sucha a horka také zalévat a myslím, že to budou potřebovat přece jenom ještě častěji, než hrušeň. Myslím, že i broskvoň je třeba v době sucha pravidelně zalévat, já aspoň mladou zalévám zhruba každé 3 dny, ve velkých vedrech i obden. Předpokládám, že i hrušni na kdouli bude zálivka v době sucha jednou za dva až tři dny stačit, nebo ne?

Co se týká výběry odrůdy, tak budu pokračovat spíš v té druhé diskuzi, když už jsem založila dvě, myslím si, že to tam patří víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 157.1 (?), 26.10.2019 7:51

Nezlobte se, vy ale o pěstování skutečně moc nevíte, přesto si nechcete nechat poradit a pořád trváte na svém. Snažíte se vytvářet teorie a jít na to vědecky, ale podle mě to není moc dobrý směr...

Přitom mě to přijde také celkem důležité.

Ne. Už vám bylo řečeno, že druh kdoule téměř nikdo řešit nebude. Vymýšlíte něco, co je pro 99 % pěstitelů naprosto nepodstatné a nemá žádný vliv na pěstování hrušně.

takové rajčata a jahody se musí v době sucha a horka také zalévat

Právě rajčata a jahody jsou jediná zelenina, kterou nezalévám vůbec! Jen když je třeba 2 týdny extrémní sucho a horko, tak zaliju jahody. Rajčata nikoli.

já aspoň mladou zalévám zhruba každé 3 dny, ve velkých vedrech i obden

Mám vysazené (nyní dvouleté) stromy všech druhů na kopci v extrémně suchém sadu. Navíc u nás neprší přes léto téměř vůbec. Zalévám je, jen když je opravdu špatně - letos jednou v suchém jaru (30 l ke stromku) a jednou v půlce prázdnin (30 l ke stromku). Zalívat stromy každé 3 dny či obden je nesmysl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika